Påskeudsalg 🐣

+45 78 71 47 82

Bestil også via telefon:
(Man-Fre 8.00-15.30)

Login

Læse en brillerecept: Lær om OD vs. OS

person med briller, der kigger på tablet

Indhold

Når det kommer til brilleterminologi, er OD og OS to enkle, men vigtige forkortelser. Du ved måske, at de henviser til højre øje og venstre øje, men ved du hvorfor?

Ønsker du at få forklaret din recept? I denne artikel definerer Lentiamo optometrist Barbora Keřková OD og OS og andre almindelige forkortelser, der findes på din øjenrecept. Hvis du forstår disse og andre termer, bliver det nemmere og hurtigere at få de rigtige briller og kontaktlinser. Følg med for bedre at forstå, hvad disse termer betyder, og lær, hvordan de relaterer til dit syn!

Hvad betyder OD og OS?

OD, OS

OD betyder "højre øje" og OS betyder "venstre øje", hvilket er en forkortelse af de latinske udtryk oculus dexter og oculus sinister. OU er en anden forkortelse, du måske har set på din recept. Det kommer af det latinske udtryk oculus uterque, som betyder "begge øjne". Ret simpelt, ikke?

Så når du ser OD, OS eller OU på din recept, angiver de blot, hvilket øje korrektionen er beregnet til.

eksempel på en tom brillerecept

Forståelse af en øjenkorrektion

Efter en øjenundersøgelse vil din øjenlæge være i stand til at bestemme de passende værdier for forskellige aspekter af din styrke. Ud over OD og OS er her nogle andre almindelige forkortelser, som du kan finde nyttige, når du skal forstå din styrke:

Sfære (SPH)

SPH står for "styrke". Sphere henviser til den mængde linsestyrke, der er nødvendig for at korrigere langsynethed eller nærsynethed (eller begge dele). Det måles i dioptrier i intervaller på 0,25.

Sfære bruger dioptrier som måleenhed og bruger positive symboler (+) for langsynethed og negative symboler (-) for nærsynethed. Hvis det ene øje kræver korrektion for nærsynethed, og det andet kræver korrektion for fjernsynethed, vil du se begge symboler på din recept.


Cylinder (C, CYL) & akse

CYL står for "cylinder". C eller CYL på en øjenordination angiver den mængde linsestyrke, der kræves for at korrigere en eventuel bygningsfejl. Jo større tallet er (et tal længere væk fra 0,00), jo større astigmatismekorrektion er der brug for. På samme måde som SPH måles det i dioptrier i intervaller på 0,25.

"Axis" måles i grader (0 til 180 grader) og henviser til den position, astigmatismen findes på hornhinden i dit øje. Både CYL- og Axis-parametrene bruges sammen til astigmatisme.


Addition (ADD)

ADD står for "addition". ADD henviser til den forstørrelsesstyrke, der er nødvendig for en multifokal eller progressiv linseordination, som oftest bruges til at korrigere presbyopi. Det er altid et positivt tal (+) og måles i trin på 0,25 dioptrier.

ADD er normalt det samme for højre og venstre øje. I nogle tilfælde kan additionen være forskellig. Ved siden af ADD kan du finde forkortelsen D (dominerende øje) eller N (ikke-dominerende øje).


Prisme og Base

"Prisme" bruges til skelen (problemer med at få øjnene til at stå rigtigt) eller dobbeltsyn. I en brille bøjer prismet lyset, så det falder korrekt på nethinden i hvert øje.

"Base" er den tykkeste kant af prismet. Den angiver, hvor prismet skal placeres for at omdirigere lyset korrekt. BI, BO, BU eller BD kan bruges til at angive, om basen skal være "ind" eller "ud" eller "op" eller "ned".


Afstands- og nærsynsstyrke

Afstandsskarphed refererer til evnen til at se og skelne detaljer i objekter på en bestemt afstand, ofte målt ved hjælp af det, der kaldes et Snellen-diagram. Resultaterne registreres som en brøkdel. For eksempel betyder 6/12, at en person kan se et objekt tydeligt på 6 meters afstand, hvilket en person med normalt syn kan se på 12 meters afstand. Afstandsskarphed registreres også ofte som decimaltal. For eksempel vil 6/7,5 blive vist som 0,8. 

Nærsynethed er evnen til at se og skelne detaljer på objekter tæt på, normalt målt ved hjælp af læsemateriale, der holdes i en standard læseafstand.

Begge dele er vigtige for synsvurderingen og kan påvirkes af forskellige faktorer, herunder brydningsfejl (f.eks. nærsynethed eller langsynethed), aldersrelaterede forandringer i øjet (f.eks. presbyopi) og øjensygdomme eller -tilstande.


Pupilær afstand (PD)

PD står for "pupilafstand". Det er simpelthen afstanden mellem midten af dine pupiller. Den måles i millimeter og bestemmer den korrekte placering af brilleglassene. Det er nemt og hurtigt selv at måle pupilafstanden, hvis det er nødvendigt!


Plano (PL)

PL står for "plano", eller linser uden korrektion. PL bruges til brilleordinationer og betyder bare, at et øje eller en linse ikke har brug for fokusering til syn på afstand eller nær.

Andre egenskaber ved dioptriske briller

For mange brillebrugere vil din recept sandsynligvis se ud som den, der er beskrevet ovenfor. Din øjenlæge kan dog tilføje et par særlige funktioner for at sikre den bedste synskorrektion, der er skræddersyet til dine behov.

  • AR-belægning: Antireflekterende (AR) linsebelægninger lader mere lys passere gennem dine linser i stedet for at blive kastet tilbage på dem. Det reflekterende lys skaber uønskede refleksioner, som gør det svært at se andres øjne på fotos eller i online videoopkald. AR-belægninger er også designet til at reducere anstrengelse af øjnene og øge synsstyrken.
  • UV-beskyttelse: Ekstra UV-beskyttelse i dine linser hjælper med at forhindre dine øjne i at blive beskadiget af solens UV-stråler.
  • Transitions-linser: Transitions Lenses er udstyret med en teknologi, der justerer farven på dine briller i forhold til lyset. I solskin bliver dine briller til solbriller!
  • Linser, der blokerer for blåt lys: Disse linser har en unik belægning, der beskytter dine øjne mod kunstigt lys ved at reflektere blåt lys, der udsendes fra digitale enheder.
  • SV: SV står for "single vision". En single vision-linse korrigerer synet for én afstand (nær eller fjern) inden for den enkelte linse.
  • TF eller MTF: TF eller MTF står for "multifokal". Multifokale linser omfatter mere end én korrektion i en enkelt linse (f.eks. både nær og fjern).
  • BF: BF står for "bifokal". Bifokale linser har to separate indstillinger i én linse. En til afstandssyn (øverst på linsen) og en til nærsyn (nederst på linsen). Ofte kan du se en synlig linje, der adskiller de to.

Andre oplysninger på en recept: Dit navn, dato for udstedelse af recepten, receptudløbsdato (hvis nogen), receptudstederens navn, kontaktnummer og underskrift.

Almindelige forkortelser for recept på kontaktlinser

Der er nogle forkortelser på en kontaktlinse-recept, som ikke findes på en brille-recept. Det betyder, at din øjenlæge bliver nødt til at give dig en recept med yderligere detaljer, såsom linsestørrelse og krumning, før du kan købe kontaktlinser. Disse målinger sikrer en korrekt pasform og et klart syn. Anbefalinger om linsemateriale tilføjes ofte også for at sikre komfort og sikker brug.

Mens begge indeholder værdier, der er nødvendige for at korrigere nærsynethed, langsynethed og bygningsfejl (hvis det er nødvendigt), vil recepter på kontaktlinser også indeholde følgende:

BC

BC står for "basiskurve", som angiver, hvor flad eller afrundet kontaktlinsens krumning skal være for at give komfort og stabilitet.

DIA

DIA står for "diameter" og henviser til bredden på kontaktlinsen. Den måles i millimeter.

Vidste du det? Din øjenlæge kan også anbefale et bestemt mærke, materiale eller linsetype. Det kan være i form af en håndskrevet note på din recept.

Er min øjenstyrke dårlig?

Generelt har en person med en "dårlig" eller stærk recept brug for en højere dioptri-korrektion (for SPH, CYL eller ADD). Dem med mildere styrke har generelt brug for en lavere korrektion.

En dioptri-måling på 0,00 betyder, at der ikke er behov for korrektion for at se klart. Jo længere væk en værdi er fra nul, jo "stærkere" er en recept. Det betyder, at +2,50 for eksempel er "værre" end +0,50.

 

dioptri-værdier for nærsynethed og langsynethed

 

Med hensyn til synsskarphed er  World Health Organization bruger fire benchmarks til at klassificere sværhedsgraden af synsnedsættelse fra mild til blindhed:

  • Mild - synsstyrke dårligere end 6/12 til 6/18
  • Moderat - synsstyrke dårligere end 6/18 til 6/60
  • Alvorlig - synsstyrke dårligere end 6/60 til 3/60
  • Blindhed - synsstyrke dårligere end 3/60

Selvom dioptri-korrektioner og synsstyrke er vigtige faktorer, når styrken af en recept skal bestemmes, er de ikke de eneste overvejelser. Forskellige lande opstiller specifikke kriterier for legal blindness, som er en betegnelse, der gives til personer, hvis synsnedsættelse når et vist niveau.

Ifølge en undersøgelse fra 2016 udgivet af American Academy of Ophthalmology, Antallet af mennesker, der er ramt af myopi (nærsynethed), forventes at stige fra 1,4 milliarder til 5 milliarder i 2050, hvilket vil påvirke omkring halvdelen af verdens befolkning. Og disse tal forventes at stige.

Hvordan kan jeg købe dioptribriller online?

Det er nemmere at købe briller online, end du måske tror. Hos Lentiamo kan du vælge dine yndlingsstel og tilføje dine receptoplysninger på en af tre måder:

  1. Upload recept
  2. Indtast værdier manuelt
  3. Konverter værdier fra kontaktlinseordination

Du kan bruge den virtuelle spejlfunktion til at se, hvordan mange briller ser ud på dig. Bare se efter Virtual Try-On-symbolet på tusindvis af brillestel med styrke eller solbriller!

Klar til at finde dit perfekte par?

Se et bredt udvalg af de nyeste briller fra alle dine yndlingsbrands.

Køb briller

Afsluttende tanker fra Lentiamo

Nu hvor du ved, at OD og OS refererer til højre øje og venstre øje, kan du bedre forstå dine recepter på briller og kontaktlinser. Vi håber, at denne oversigt over øjenterminologi og forkortelser har hjulpet dig med at lære, hvordan du læser din recept, så du nemt kan finde dine næste briller eller kontaktlinser.

Læs mere

Find flere tips til pasform og stil i vores nyttige brilleguide.