Solunate-løsning 50 ml gratis med Lenjoy Bi-weekly Aqua+

Login

Øjenmigræne: Hvad forårsager retinal migræne og behandling

Ocular migraine

Pludselige lysglimt, flimrende syn eller sorte pletter. Oplever du nogensinde symptomer som disse? Så kan det være, at du lider af øjenmigræne.

Men hvad er en okulær migræne, og hvordan adskiller den sig fra en normal migræne? Hvor farlig er den, og hvordan kan du forebygge yderligere anfald?

Eksperterne hos Lentiamo forklarer gerne baggrunden og behandlingsmulighederne for dig.

Hvad er de forskellige typer af migræne?

Vi kender alle til migræne. De er normalt forbundet med kraftig hovedpine, der kan vare i flere timer ad gangen.

Ofte er der visse symptomer, der signalerer migræne, før den opstår. Dette kaldes en migræneaura. Nogle af disse aura-symptomer ligner meget symptomerne på en okulær migræne. For eksempel har mange migrænikere synsforstyrrelser, før de får en alvorlig hovedpine.

En okulær migræne er meget forskellig fra en migræne med aura. I de fleste tilfælde varer en okulær migræne kun nogle få minutter og er begrænset til symptomer i øjet, som regel uden hovedpine. En okulær migræne kaldes derfor også en øjenmigræne.

En undertype af okulær migræne er retinal migræne. Denne type migræne påvirker nethinden og kan genkendes ved, at den kun forekommer på det ene øje.

Kan jeg bruge mine briller eller kontaktlinser, hvis jeg har øjenmigræne?

Du kan bære kontaktlinser, hvis du har øjenmigræne. Prøv dog at undgå at belaste dine øjne ekstra meget under et anfald og prøv at give dem lidt hvile. Du kan naturligvis også bære briller, når du har øjenmigræne.

Hvis du har det bedre ved brug af øjendråber, kan du også bruge dem uden problemer under en øjenmigræne.

Hvad er årsagen til øjenmigræne?

De nøjagtige årsager til øjenmigræne er endnu ikke helt klarlagt. Der er dog mistanke om en kredsløbsforstyrrelse i øjet og spasmer i blodkarrene i nethinden. Som følge heraf får vigtige områder i øjet, som er ansvarlige for synet, ikke længere tilstrækkelig blod- og iltforsyning.

Der er også mistanke om, at nervesvaghed kan føre til øjenmigræne. Nervebanerne er forstyrrede, og dermed bliver synet forringet.

Øjenmigræne kan også påvirkes af genetiske faktorer og udløses ofte af stimuli eller såkaldte triggere.

Hvad udløser øjenmigræne?

Som nævnt ovenfor bliver migræne ofte udløst af stimuli. Derfor er det værd at komme til bunds i årsagen. Nogle af disse udløsende faktorer kan være:

 • Søvnmangel
 • Stress
 • Alkoholforbrug
 • Hormonelle ændringer
 • Meget stærkt, skarpt lys
 • Ændring i vejret
 • Stærke dufte, f.eks. parfume
Det kan være tidskrævende at finde ud af, hvad der forårsagede din migræne, men det er det hele værd! Hvis du kan undgå den udløsende faktor, kan du forebygge yderligere migræne.

Hvad er symptomerne på øjenmigræne?

Symptomerne på okulær migræne adskiller sig fra andre migrænetilfælde. Ved okulær migræne er symptomerne primært visuelle. Mild hovedpine og svimmelhed forekommer kun i sjældne tilfælde. Typiske symptomer på en okulær migræne er:

 • Lysglimt
 • Flimrende
 • Flimrende pletter
 • Følsomhed over for lys
 • Begrænsninger i synsfeltet

Flimren kan også opfattes, når øjnene er lukkede, da det er af nervemæssig oprindelse.

Ved okulær migræne forekommer symptomerne i begge øjne. Hvis du kun mærker symptomer i den ene side, kan det være en nethindemigræne. Ved retinal migræne lider du af synsfelttab. Afhængigt af, hvor meget blodgennemstrømningen er forstyrret, kan du endda blive ramt af midlertidig blindhed. Milde hovedpine er ofte en bivirkning.

Vær opmærksom på blinkende lys! Lysglimt kan også være symptomer på andre øjensygdomme. I nogle tilfælde er det nødvendigt at handle hurtigt, når du bemærker lysglimt, f.eks. i tilfælde af nethindeløsning. I tilfælde af en øjenmigræne er det derfor tilrådeligt at konsultere en øjenlæge for at udelukke andre sygdomme.

Hvad er behandlingsmulighederne for øjenmigræne?

Flimmer eller blink i øjnene kan være bekymrende. Det er let at spekulere på, om der er tale om noget så alvorligt som et slagtilfælde eller nethindeløsning.

Flimmer eller blink i øjnene kan være bekymrende. Det er let at spekulere på, om der er tale om noget så alvorligt som et slagtilfælde eller nethindeløsning.

I de fleste tilfælde er okulær migræne imidlertid helt ufarlig, og symptomerne forsvinder af sig selv. Du behøver ikke at tage nogen medicin. Kun i få tilfælde gives der yderligere smertestillende medicin.

I tilfælde af nethindemigræne er bekymringerne velbegrundede, da der er en lille risiko for sekundære skader på nethinden.

Hvis man for første gang rammes af øjenmigræne, er det tilrådeligt at opsøge en øjenlæge for at sikre sig, at det virkelig "kun" er øjenmigræne og ikke en anden sygdom. Lægen vil gøre dette ved at se på bagsiden af dit øje med en spaltelampe for at fastslå, om dit øje er sundt.

Hvad kan jeg gøre derhjemme for at behandle øjenmigræne?

Hvis du lider af øjenmigræne, anbefaler vi, at du får noget hvile og helst opholder dig i et mørkt rum. Tag dig lidt tid og slap af, indtil symptomerne er aftaget.

Kølende klude eller kompresser på øjnene kan også hjælpe med at lindre symptomerne hurtigere.

Prøv også at finde den ovennævnte udløsende faktor for din øjenmigræne for at forebygge yderligere anfald.

Hvad er dårligt ved migræne under graviditet?

Det er ikke ualmindeligt, at det første anfald af migræne eller migræneaura opstår under graviditeten. Symptomerne omfatter typisk lyse visuelle zigzags, der udgår fra et lille lyst punkt. Disse forsvinder derefter igen og er ingen grund til bekymring.

Andre synsforstyrrelser kan forekomme under graviditeten. Det første, en kvinde bør gøre, er at opsøge sin fødselslæge eller læge, hvis dette sker. Hos to til fem procent af de gravide kvinder kan øjnene blive påvirket negativt. Under synsforstyrrelser kan den vordende mors blodtryk stige faretruende, så det er meget vigtigt at konsultere en læge. Ud over synsforstyrrelser kan ansigtet også svulme op. Så der er på dette tidspunkt behov for yderste forsigtighed end ved et "normalt" anfald.

Læs mere

Vil du vide mere? Læs Lentiamos guide om øjensygdomme for at lære om tilstande som hævede øjenlåg.