Nyd fri fragt frem til d. 28 maj - gælder for alle ordre på linser, solbriller, briller!

Login

Sådan forstår du hvad din linserecept og parametrene betyder

Enhver, som vil købe kontaktlinser, bør kende til de nødvendige parametre. Kontaktlinsepa­rametrene findes på recepten, som er skrevet af en øjenlæge, optiker eller øjenspecialist. Det er vigtigt at vide, at linserecepter og brillerecepter ikke er det samme. Vær også opmærksom på, at oplysningerne fra optikeren eller øjenspecialisten ikke bør være ældre end et år, da øjets parametre ændrer sig med alderen.

De kontaktlinsepa­rametre, som du skal kende

Krumning (BK)

Basiskurven på kontaktlinsen beskriver krumningen på linsen i millimeter, for at give den bedst mulige komfort, mens man bærer linser. Det vil sige, hvor godt linsen sidder fast på ens øje. Normalt, er disse parametre mellem 8–10 mm.

Dioptri/Sfære/St­yrke (D/dpt./S/SPH/PWR)

Sfæren er styrken på kontaktlinsen. Måleenheden for sfærestyrken er diopter eller D. Generelt, så er den sfæriske styrke på en linse angivet med et plustegn (+) for langsynethed og et minustegn (-) for nærsynethed.

Diameter (DIA)

Denne værdi er diameteren (eller størrelsen) på linsen. Bløde kontaktlinser har en større diameter – fra 13.00 til 15.00 mm – end hårde kontaktlinser, som har en diameter fra 9 til 10 mm.

Cylinder (CYL)

Cylinderværdien er nødvendig ved fremstilling af kontaktlinser til bygningsfejl (astigmatisme). Det er en negativ værdi, som korrigerer krumningen af hornhinden.

Cylinderakse (A/ACH/AXIS/AX)

Aksen er påkrævet for linser med bygningsfejl (astigmatisme), som et supplement til kontaktlinser med cylinder. Den beskriver den præcise position af krumningen på hornhinden, og findes i en rækkevidde på 0° – 180°.

Addition (ADD)

ADD er forskellen mellem den dioptriske værdi af langsynethed og den dioptriske værdi af nærsynethed, og det bruges ved bifokale og multifokale linser. Værdier op til 1.25 anses for at være lav (low), op til 2.00 som middel (medium) og op til 3.00 som høj (high).

Hvordan bestemmes en kontaktlinserecept?

Kontaktlinseværdi­erne bestemmes af en optiker eller øjenspecialist ved at anvende forskellige slags tests og målemetoder. Takket være en præcis recept, kan patienten købe kontaktlinserne. Det er vigtigt at alle parametrene tjekkes for nøjagtighed hver 6–12 måned. Syn og øjne kan ændre sig adskillige gange i løbet af livet, så det er derfor vigtigt med justeringer. Hvis du føler, at dit syn har ændret sig, så bør du med det samme revurdere dine kontaktlinseværdi­er.

Forskellen mellem en kontaktlinserecept og en brillerecept

De to er vidt forskellige, da brilleglas er placeret ca. 12 millimeter fra dine øjne, hvorimod kontaktlinser påføres direkte på øjnenes overflade. Dog, er det nødvendigt at bestemme begge værdier, så man opnår et perfekt syn. Så, hvis du også bruger briller, så pas på at du ikke kommer til at bytte om på recepterne, når du køber nye kontaktlinser. Derudover, er målemetoden for briller og kontaktlinser en smule forskellig, da man ved briller er nødt til at måle afstanden mellem øjnene.

Yderligere information på kontaktlinseæsken

Foruden de vigtigste værdier for dine øjne, kan du også finde information om vandindholdet på pakken med kontaktlinser, samt information om iltgennemtrænge­ligheden. Jo tørrere dine øjne er, jo mindre vandindhold bør der være i et vist materiale. Linser med et højt vandindhold har den negative egenskab, at vandet fordamper hos brugere, som anvender linserne i længere tid. Dermed, fjernes fugten fra øjet. Så, det betyder, at du skal være opmærksom på det passende materiale: hydrogel-kontaktlinser har et højere vandindhold, hvilket fordamper hurtigere. Derfor, kræves der mere væske fra tårefilmen. Resultatet: øjnene bliver hurtigere tørre. Hvis du har tørre øjne, bør du vælge silikone hydrogel-linser, fordi de har en god iltgennemtrænge­lighed og, derved, kræver 20 procent mindre vand.

Iltgennemtrænge­ligheden bliver angivet i værdien: “Dk/t. Jo længere linserne forbliver i øjnene, jo mere iltgennemtrænge­lighed bør de have. Hvis værdien er for lav, så kan der opstå rødme, kløe og en brændende fornemmelse hos folk med følsomme øjne.

Ikke ethvert kontaktlisemærke passer til enhver patients behov

Ligesom med tøj og sko, kan måleenhederne og forholdene for kontaktlinser variere fra producent til producent. Derfor, er det muligt, at du skal rejustere dine parametre, når du skifter mærke, og du rådes stærkt til at rådføre dig med en optiker, inden du gør det.

Opsummering

Kontaktlinsepa­rametre Måleenhed Forkortelse Mere information
Dioptri dDioptri PWR, D, SPH, dpt Fra –30.00 til +30.00
Krumning millimeter BC Fra 13.00 til 15.00
Diameter millimeter DIA from 13.00 to 15.00
Cylinder dioptri CYL, ZYL Fra –0.25 til –10.00, toriske kontaktlinser
Cylinder axis degree A, AX, AXIS Fra 0 til 180, toriske kontaktlinser
Addition dioptri ADD Fra 1.00 til 3.00, toriske kontaktlinser

Tøv ikke med at kontakte os, hvis du har brug for råd. Ring gratis til os på: 80705858, send os en e-mail eller skriv til os på facebook. Vi vil svare dig så hurtigt som muligt.

Kan du lide denne artikel? Del den med dine venner.

Leonie er leder af indholdet hos Lentiamo. Hun undersøger medicinsk indhold, diskuterer komplekse spørgsmål med vores optikere og skaber uddannelsesmæssige tekster til vores blog, ordliste og forskellige guider. Hendes specialitet er at gøre komplekse oftalmologiske problemer forståelige.

Kommentarer

    Ingen spørgsmål

    * Skal udfyldes

    Bedst sælgende produkter