Sommer solbriller på udsalg!

Login

Sådan forstår du hvad din linserecept og parametrene betyder

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinsk revideret af Jakub Odcházel, DiS., Chefoptiker, on 15. maj 2020. Skrevet afLentiamo

Enhver, som vil købe kontaktlinser, bør kende til de nødvendige parametre. Kontaktlinseparametrene findes på recepten, som er skrevet af en øjenlæge, optiker eller øjenspecialist. Det er vigtigt at vide, at linserecepter og brillerecepter ikke er det samme. Vær også opmærksom på, at oplysningerne fra optikeren eller øjenspecialisten ikke bør være ældre end et år, da øjets parametre ændrer sig med alderen.

De kontaktlinseparametre, som du skal kende

Krumning (BK)

Basiskurven på kontaktlinsen beskriver krumningen på linsen i millimeter, for at give den bedst mulige komfort, mens man bærer linser. Det vil sige, hvor godt linsen sidder fast på ens øje. Normalt, er disse parametre mellem 8.2–9.0 mm.


Dioptri/Sfære/Styrke (D/dpt./S/SPH/PWR)

Sfæren er styrken på kontaktlinsen. Måleenheden for sfærestyrken er diopter eller D. Generelt, så er den sfæriske styrke på en linse angivet med et plustegn (+) for langsynethed og et minustegn (-) for nærsynethed.


Diameter (DIA)

Denne værdi er diameteren (eller størrelsen) på linsen. Bløde kontaktlinser har en større diameter – fra 13.00 til 15.00 mm – end hårde kontaktlinser, som har en diameter fra 9 til 10 mm.


Cylinder (CYL)

Cylinderværdien er nødvendig ved fremstilling af kontaktlinser til bygningsfejl (astigmatisme). Det er en negativ værdi, som korrigerer krumningen af hornhinden.


Cylinderakse (A/ACH/AXIS/AX)

Aksen er påkrævet for linser med bygningsfejl (astigmatisme), som et supplement til kontaktlinser med cylinder. Den beskriver den præcise position af krumningen på hornhinden, og findes i en rækkevidde på 0° – 180°. Bemærk venligst, at 0° også kan skrives som 180°.


Addition (ADD)

ADD er forskellen mellem den dioptriske værdi af langsynethed og den dioptriske værdi af nærsynethed, og det bruges ved bifokale og multifokale linser. Værdier op til 1.25 anses for at være lav (low), op til 2.00 som middel (medium) og op til 3.00 som høj (high).


Hvordan bestemmes en kontaktlinserecept?

Kontaktlinseværdierne bestemmes af en optiker eller øjenspecialist ved at anvende forskellige slags tests og målemetoder. Takket være en præcis recept, kan patienten købe kontaktlinserne. Det er vigtigt at alle parametrene tjekkes for nøjagtighed hver 6–12 måned. Syn og øjne kan ændre sig adskillige gange i løbet af livet, så det er derfor vigtigt med justeringer. Hvis du føler, at dit syn har ændret sig, så bør du med det samme revurdere dine kontaktlinseværdier.

Forskellen mellem en kontaktlinserecept og en brillerecept

De to er vidt forskellige, da brilleglas er placeret ca. 12 millimeter fra dine øjne, hvorimod kontaktlinser påføres direkte på øjnenes overflade. Dog, er det nødvendigt at bestemme begge værdier, så man opnår et perfekt syn. Så, hvis du også bruger briller, så pas på at du ikke kommer til at bytte om på recepterne, når du køber nye kontaktlinser. Derudover, er målemetoden for briller og kontaktlinser en smule forskellig, da man ved briller er nødt til at måle afstanden mellem øjnene.

Yderligere information på kontaktlinseæsken

Foruden de vigtigste værdier for dine øjne, kan du også finde information om vandindholdet på pakken med kontaktlinser, samt information om iltgennemtrængeligheden. Jo tørrere dine øjne er, jo mindre vandindhold bør der være i et vist materiale. Linser med et højt vandindhold har den negative egenskab, at vandet fordamper hos brugere, som anvender linserne i længere tid. Dermed, fjernes fugten fra øjet. Så, det betyder, at du skal være opmærksom på det passende materiale: hydrogel-kontaktlinser har et højere vandindhold, hvilket fordamper hurtigere. Derfor, kræves der mere væske fra tårefilmen. Resultatet: øjnene bliver hurtigere tørre. Hvis du har tørre øjne, bør du vælge silikone hydrogel-linser, fordi de har en god iltgennemtrængelighed og, derved, kræver 20 procent mindre vand.

 

Iltgennemtrængeligheden bliver angivet i værdien: “Dk/t. Jo længere linserne forbliver i øjnene, jo mere iltgennemtrængelighed bør de have. Hvis værdien er for lav, så kan der opstå rødme, kløe og en brændende fornemmelse hos folk med følsomme øjne.

Ikke ethvert kontaktlisemærke passer til enhver patients behov

Ligesom med tøj og sko, kan måleenhederne og forholdene for kontaktlinser variere fra producent til producent. Derfor, er det muligt, at du skal rejustere dine parametre, når du skifter mærke, og du rådes stærkt til at rådføre dig med en optiker, inden du gør det.

Opsummering

Kontaktlinseparametre Måleenhed Forkortelse Mere information
Dioptri dDioptri PWR, D, SPH, dpt Fra –30.00 til +30.00
Krumning millimeter BC Fra 8,2 til 9.0
Diameter millimeter DIA from 13.00 to 15.00
Cylinder dioptri CYL, ZYL Fra –0.25 til –10.00, toriske kontaktlinser
Cylinder axis degree A, AX, AXIS Fra 0 til 180, toriske kontaktlinser
Addition dioptri ADD Fra 1.00 til 3.00, toriske kontaktlinser

 

Tøv ikke med at kontakte os, hvis du har brug for råd. Ring gratis til os på: 80705858, send os en e-mail eller skriv til os på facebook. Vi vil svare dig så hurtigt som muligt.

 

Gå ikke glip af vigtige nyheder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Kommentarer

 • Tine P.

  Hej
  Jeg er i vildrede.
  Har prøvet så mange linser hos min optiker.
  De sidder bare ikke godt i mine øjne, de skøjter rund og blinkes ud i kroge eller falder ud.
  Jeg har prøvet måneds linser 14 dags linser endags linser .
  Men problemet er med dem at man skal have dem ud ca hver 4 dag og rense med flad hånd Og væske ( er vist af optikker) men de revner lige pludselig og bare en lille revne genere meget i et øje, derfor synes jeg det bliver dyrt når de ikke holder længe.
  Hvad gør jeg.
  Dia kører jeg 14.0
  Bc 8.8
  Men bc er jeg i tvivl om når den er mindre eller højere om det er runding af øjet og er det under 8.8 så er øjet flat og over så er øjet rundt…?
  Har du en god linse både uge linse eller endags linse
  Mvh Tine

  Svar
  • Elen Lentiamo.dk

   Hej Tine
   Tak for din kommentar.
   Basiskurve (BC)
   Dette er et parameter, der gør dit øje så behageligt som muligt, såsom hvor godt kontaktlinsen passer til dit øje.
   Hvis dine linser skøjter rundt og blinker ud af hjørnerne eller falder ud, betyder det, at du har linser med en forkert BC.
   Du bør rengøre dine linser meget omhyggeligt. Det er nødvendigt at have den rigtige kontaktopløsning for at kunne pleje dine linser korrekt. Hvis du er i tvivl, kan din øjenlæge guide dig i den rigtige retning. Eller du kan læse vores blog om, hvordan man plejer kontaktlinser.

   Desværre kan vi ikke anbefale linser uden en gyldig linserecept fra din optiker, der ikke er ældre end 1 år.
   Hvis du har en recept, er du velkommen til at sende os en e-mail, så hjælper vi dig gerne.

   Svar
 • Karina K.

  hej. mine multifokale linser fra biofinity er tallene på v. øje:
  BC 8,6 c DIA 14.0 - PWR + 1 ADD +1.00. og tilsidst står der et D

  på v. øje er det næsten det samme bare med ADD +2.00 men her ender det med N
  Hvad står N for?..jeg er klar over hvad D står for, men ikke N?
  bh. Karina

  Svar
  • Jessica Lentiamo.dk

   Hej Karina, mange tak for dit spørgsmål. D står for det dominerende øje, N står for det neutrale øje. Vend tilbage til os, hvis du ønsker yderligere oplysninger om din ordre!

   Svar
 • Susanne G.

  Hej. Har brugt biofinity multifocal med PWR +1,5 og add +2.0.
  Mit syn når jeg skal læse er blevet dårligere. Har fået det tjekket og optikken vil så gi mig et andet mærke, hvor de hedder +1,5 high og +2,5 i add. Han siger, at de ikke kan blive stærkere i læsefeltet, men jeg kan stadig ikke læse godt nok. Det er et andet mærke, da han ikke fører det førstnævnte. Er Add læsestyrken eller hvordan ser jeg den? Mvh Susanne

  Svar
  • Elen Lentiamo.dk

   Hej Susanne
   ADD er forskellen mellem den dioptriske værdi for langsynethed og den dioptriske værdi for nærsynethed, og den bruges til bifokale og multifokale linser. Værdier op til 1,25 betragtes som lave, op til 2,00 som middel og op til 3,00 som høje.
   Hvis din optiker har anbefalet multifokale linser, skal du have både sfære/styrke og ADD, da det er 2 forskellige parametre. Du er velkommen til at sende din linserecept, så hjælper vi dig via e-mail.

   Svar
 • Marianne B.

  Hvor læser jeg addition str? Der står ikke ordet addition fra optikeren.

  Svar
  • Elen Lentiamo.dk

   Kære Marianne
   Da vi allerede har svaret dig pr. e-mail, håber vi, at du har fundet det, du søgte.
   Hvis du stadig er i tvivl, er du velkommen til at kontakte os.
   Hav en god dag
   Med venlig hilsen

   Svar
 • Mikael

  Hej - var hos øjenlægen og bad ham tjekke min styrke hvis jeg skulle bruge kontaktlinser. Den fik jeg - styrken. Bad om en krumning den fik jeg ikke da en oplysning fra ham om en diameter på 14,3 var godt nok/det samme!? Øh ....

  Svar
  • Cristiana Lentiamo.dk

   Hej Mikael,


   Oplysningerne om krumning, diameter, materiale er vigtige, når du vælger de
   kontaktlinser, vi har brug for. Uden dem kan vi vælge en type kontaktlinser,
   der ikke passer godt, og vi har ikke en klar vision. Hvis du har recept, kan du
   sende den til os via e-mail for at kontrollere.


   Med venlig hilsen,


   Svar
 • Maria

  Hej!
  Jeg har brugt Acuvue linser ed en basiskurve på 8.5 - men vil prøve at skifte til TopVue - men de har BC på 8.6. Hvor vigtig er det at basiskurven er den som optikeren i sin tid har valgt til mig? Er forskellen indenfor bagatelgrænsen?
  Mvh Maria

  Svar
  • Tanya Lentiamo.dk

   Hej Maria,


   Tak for din kommentar.


   Basekurven er ekstremt vigtig, og din komfort, mens du bærer linser,
   afhænger meget af den. Vi leverer ikke linser TopVue, men vi anbefaler, at du
   diskuterer ændring af basiskurven med din optiker.


   Med venlig hilsen,


   Svar
 • Jonas

  Har diameteren nogen indflydelse på din linse/pasform m.m. Jeg bruger normalt Toriske 14,4 diameter. Vil jeg kunne bruge linser med diameter 14,50?

  Svar
  • Klára Lentiamo.dk

   Hej Jonas,


   Tak for dit spørgsmål. Diameter er bredden på dit objektiv. Så jo større
   størrelsen er, jo bredere er linsen. For at forblive på den sikre side skal du
   kontakte din optiker for at bekræfte, at bredere linser er egnede til dig, da
   de kender dine øjne bedst. Vi kan garantere, at linserne kun passer til dig,
   hvis de matcher din gyldige linserecept.


   Med venlig hilsen Klara, Lentimo Kundesupport


   Svar
 • Dorthe B.

  Hej jeg er i tvivl om hvordan jeg bestiller linser. Har +0,75 i brillen men +2 i læsefeltet..... Hvilken er den der hedder add.

  Svar
  • Klára Lentiamo.dk

   Hej Dorthe,


   Tak for dit spørgsmål. I linseceptet kan du finde linsekraft og også ADD
   (tilføjelse). TILFØJ er til multifokale linser. Bemærk, at der er forskel
   i linsekraft på recept på briller og recept på linser. Det er ikke muligt at
   købe korrekte linser med recept på briller.


   Med venlig hilsen Klara, Lentiamo kundeservice


   Svar

Næste 4 kommentarer

* Skal udfyldes

Bedst sælgende produkter