Sommer solbriller på udsalg!

Login

Hvordan skal brillerne sidde?

Ing. Petra Průchová

Medicinsk revideret af Ing. Petra Průchová, Optiker-elev, on 25. jan. 2024. Skrevet afLentiamo

Table of contents

Er du konstant nødt til at skubbe dine briller på plads, efter at de er gledet ned ad næsen? Måske har du udviklet en vane med at fjerne dem for at lindre ubehag i løbet af dagen, kun for at afsløre grimme røde mærker.

For at opnå den bedste synskorrektion og brugertilfredshed skal brillerne sidde sikkert og alligevel komfortabelt. Målet er, at du næsten glemmer, at du har dem på!

Fra næseryggen til bag ørerne forklarer Lentiamos optikere, hvordan brillerne skal passe til hver del af dit ansigt for at opnå optimal komfort. Følg med for at se, om dine briller sidder rigtigt.

Hvor skal briller sidde på dit ansigt?

foto af smilende person, der prøver briller hos optikeren

Brillerne skal altid sidde behageligt på næseryggen. De må ikke gnide mod kinderne, øjenbrynene eller panden. Når du ryster på hovedet, rynker på næsen eller skeler, skal stellet blive siddende.

Her kan du se, hvordan de skal sidde på hver del af dit ansigt:

Hvordan skal brillerne passe til dine øjne?

Dine briller skal passe, så dine pupiller sidder næsten i midten af glassene. Det sikrer, at du kan se klart uden unødvendige forhindringer i dit syn.

Hvordan skal briller passe til øjenbrynene?

Brillestellet skal sidde lige under brynlinjen. Ideelt set vil dine øjenbryn være synlige over toppen af brillestellet. Du vil opdage, at hvis dine bryn er helt skjult, eller glassene strækker sig over dem, vil det se en smule unaturligt ud.

Hvor skal briller sidde på næsen?

Korrekt tilpassede briller skal sidde på næseryggen (toppen) af din næse. De må ikke klemme, vrikke rundt eller glide ned, når du løfter øjenbrynene, kniber øjnene sammen eller vrikker med næsen.

De bør heller ikke sidde på næsetippen. Det gør det svært at se klart, når man kigger lige frem.

Hvordan skal briller sidde bag ørerne?

Enderne af brillestængerne skal bøje forsigtigt ned i en 45-graders vinkel, lige forbi toppen af dine ører. Omkring 30 til 45 mm af armen skal strække sig ud over denne bøjning og tilpasse sig forsigtigt til dit hoveds konturer.

Tindingerne bør ikke begynde at bøje, før de møder øret. Det vil give gnidning og ubehag.

Hvordan skal brillerne passe til dine kinder?

Dine briller skal ikke hvile på dine kinder, men sidde behageligt over eller foran dem. Hvis dine stel løfter sig, når du taler, smiler eller tygger, kan det skyldes, at de hviler på dine kinder.

Hvordan skal briller passe til dit hoved?

Brillerne skal sidde sikkert og alligevel komfortabelt. Gnidning bag ørerne, stramhed eller trykpunkter eller nogen form for glidning betyder, at du bør justere dine brillestel.  

Brillestel, der sidder for stramt, er ubehagelige, og brillestel, der sidder for løst, kan være direkte irriterende.

Hvad påvirker brillernes pasform?

foto af en smilende person med langt hår og sorte brillestel

Ramme størrelse og vægt

Størrelsen og vægten af dine brillestel kan påvirke, hvor godt de sidder på plads og føles på dit ansigt. Stel, der er for små, kan klemme eller give ubehag. Stel, der er for store eller lavet af tungere materialer, vil konstant glide ned.

Derudover kan tungere briller lægge unødvendigt pres på din næse og dine ører, hvilket kan føre til ubehag ved længere tids brug. Det er vigtigt at finde den rigtige størrelse og vægt for at få en god og behagelig pasform.

Pro tip: Stelmaterialer som titanium eller aluminium er lette og holdbare. Linser med højt indeks (tynde linser) og moderne linsematerialer som polykarbonat er gode til at opnå en let og behagelig pasform.

Næsebroen

Den øverste del af din næse og den midterste del af dine briller kaldes en næsebro. En brilles næsebro er det primære kontaktpunkt mellem brillestellet og ansigtet. En veldesignet brillenæse vil passe til din næses konturer og fordele vægten af dine briller jævnt. Det forhindrer dem i at glide ned eller forårsage ubehag.

En dårligt tilpasset eller dårligt justeret næsebro kan føre til trykpunkter, røde mærker og konstante justeringer i løbet af dagen.

Vidste du det? Næsebroens bredde varierer mellem 14 og 24 millimeter. Et lavere tal betyder, at din næsebro er smallere. Nogle mennesker kan have højere eller fladere næsebroer end andre. Briller med justerbare næsepuder er en god mulighed for en tilpasset pasform.

Templets arme

Brillearmene bestemmer, hvordan brillerne sidder på dine ører. De påvirker også den overordnede balance i stellet. Hvis de er for korte, vil de klemme bag ørerne. For lange, og brillerne vil glide ned.

Det er også vigtigt med den rette krumning i enderne af brillestængerne. Det er det, der afgør en behagelig og stabil pasform.

Justering af ramme og øjenposition

Korrekt justering af stellet sikrer, at linserne er placeret korrekt foran dine øjne, hvilket optimerer synet.

Derudover påvirker stelindstillingen æstetikken af dine briller og forbedrer eller forringer dit overordnede look.

Pro tip: Når du overvejer, om dine briller er skæve eller ej, kan du også være opmærksom på, hvordan de flugter med bunden af dine øjne. Øjenbryn og ører er nogle gange ujævne, hvilket kan være misvisende, når man prøver at afgøre, om dine stel sidder korrekt.

Pupillær afstand (PD)

Din pupilafstand (PD) er afstanden mellem dine pupiller. Denne måling bestemmer, hvor det optiske centrum af dine linser skal være. Den rigtige PD er en vigtig del af den samlede pasform og fornemmelse af dine briller.

Ansigtsform

Ansigtsformen er forskellig fra person til person, og øjne, næse og ører sidder på forskellige steder i ansigtet. Det, der fungerer for ét ansigt, fungerer måske ikke for et andet.

Ved at bruge virtuelle prøveværktøjer og finde din ansigtsform kan du sikre dig det bedste look og den bedste følelse.

Pro tip: Tjek de bedste briller til ovale ansigter eller de bedste briller til runde ansigter. Det kan give dig en idé om, hvordan forskellige stilarter fungerer på forskellige ansigtsformer.

Andre ting, du skal overveje

Alder

Briller, der gnider, klemmer eller bare ikke sidder rigtigt, kan forårsage alvorlige skader på huden hos ældre voksne. Når vi ældes, oplever vi et tab af sensoriske receptorer, der gør det muligt for kroppen at føle tryk, smerte og temperatur, hvilket gør ældre mindre i stand til at opdage ændringer i miljøet og derfor mere udsatte for skader.1

Lette, fleksible materialer som titanium eller hukommelsesmetaller bør prioriteres.

Materialer

Vi ved, at tungere materialer som metal og glas vejer mere og kan trække brillerne ned. Hudfølsomhed eller allergi over for materialer som nikkel kan også være irriterende. Lette og allergivenlige stel er vigtige for både pasform og komfort.

Mangfoldige behov

For nogle kan det være et sensorisk problem at bære briller. Andre kan have forskellige ansigtsproportioner, der gør det ubehageligt at bære traditionelle brillestel.

Letvægtsmaterialer, brillestel uden kant, hovedremme eller brillekæder, silikone-næsepuder og meget mere kan gøre det mere behageligt at bære briller. Derudover kan justerbare næsepuder give en skræddersyet pasform, der minimerer trykpunkter. Din øjenlæge kan endda anbefale andre løsninger, der er specifikke for dine synsbehov, såsom kontaktlinser.

Hjælpemidler

Kompatibilitet med hjælpemidler som f.eks. høreapparater, der sidder bag øret, kan give udfordringer. For at opnå en behagelig pasform og samtidig sikre, at både briller og høreapparater fungerer korrekt, kan man overveje fleksible eller tynde metalbøjler. Letvægtsmaterialer kan også afhjælpe ubehag og tryk og samtidig sikre korrekt lydkvalitet. 

Se, hvad der fungerer bedst for dig, f.eks. at tilpasse dine briller, før du tager dine høreapparater på. Tal med din sundhedsplejerske, så kan de hjælpe dig med at finde løsninger, der passer specifikt til dine behov. 

Leder du efter de rigtige briller med styrke?

Tjek en bred vifte af stilfulde muligheder i dag.

Køb briller 

Hvad kan forkert påsatte briller medføre?

Ud over generelt ubehag er her en hurtig oversigt over, hvad der kan ske, hvis dine briller ikke sidder rigtigt:

 • Glider på grund af løse rammer eller tunge materialer
 • Skæve stel fra dårligt justerede stel
 • Klemning bag ørerne eller på næsen, der fører til ubehag
 • Udslæt eller rødme fra irriterende materialer eller gnidning
 • Mærker på næsen fra stramhed og klemning
 • Anstrengte øjne på grund af forkert justering af brillerne
 • Hovedpine fra klemning på næseryggen eller tindingerne

Ofte stillede spørgsmål

Skal brillerne sidde stramt eller løst?

Briller skal hverken sidde for stramt eller for løst. Den ideelle pasform er tætsiddende, men behagelig, så brillerne bliver på plads uden at forårsage ubehag eller trykpunkter. De bør ikke bevæge sig, når du bevæger hovedet eller bøjer dig forover.

Er det okay at gå med store briller?

Det er okay at bære store briller, så længe glassene passer til dine øjne, stellet ikke glider eller føles ubehageligt, og stellet kan rumme din styrke. Husk på, at når brillestellene bliver større, kan de også blive tungere.

Hvordan ved jeg, om mine briller er for små?

Hvis dine briller er for små, vil du kunne mærke, at de strammer eller trykker på dine ører, tindinger, kinder eller næse. Du vil måske bemærke, at når du ser dig i spejlet, er dine øjne ikke centreret i glassene, men snarere placeret tættere på siderne af stellet.

Hvordan skal solbriller sidde?

Solbriller skal sidde behageligt med næsebroen hvilende sikkert på din næse og give en tæt (men ikke stram) pasform. Stellene skal sidde jævnt på ørerne, så de ikke glider ned eller føles for løse. Sørg for, at linserne dækker dine øjne helt for effektiv solbeskyttelse.

Afslutning fra Lentiamo

Dårligt tilpassede briller er ikke bare irriterende, de kan påvirke dit syn og dit daglige liv. Hvis du sørger for, at dine briller sidder ordentligt, kan du føle dig godt tilpas og bevare et klart syn.

Vi håber, at denne artikel fra Lentiamo optikere hjælper dig med at få mest muligt ud af dine brillestel!


Læs mere

Se, hvordan du køber briller online, og kom et skridt tættere på at finde din perfekte pasform.

 

Sources

1. Nursing Times, Anatomy and physiology of ageing 11: the skin

 

Gå ikke glip af vigtige nyheder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Kommentarer

  Ingen spørgsmål

  * Skal udfyldes

  Bedst sælgende produkter