Op til 15% rabat på Lenjoy kontaktlinser

Login

Spændinger i øjnene: Årsager og hvordan man stopper det

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinsk revideret af Jakub Odcházel, DiS., Chefoptiker, on 19. feb. 2024. Skrevet afLentiamo

Indhold

Hvad er rysten på øjet?

Øjentrækninger er en ufrivillig muskelsammentrækning af øjenlågsmusklerne i højre eller venstre øje. Det involverer som regel kun ét øje ad gangen. Det kan påvirke både de øvre og nedre øjenlåg. Kun meget sjældent involverer rykket begge øjne på samme tid.

Denne tilstand er også kendt som myokymi, blefarospasme, falske fibrillationer eller øjenlågsmyoklonier.

Læs videre for at få mere at vide om de forskellige typer af øjentrækninger, de mest almindelige årsager, og få råd fra Lentiamos eksperter.

Hvor normalt er trækninger i øjet?
Det meste af tiden er trækninger i øjenlågene harmløse. Det er normalt ikke et tegn på noget alvorligt eller et medicinsk problem. Øjentrækninger eller milde øjenlågsspasmer er meget almindelige og sker for de fleste mennesker på et eller andet tidspunkt.

Generelt er det et midlertidigt ubehag, der ikke kræver medicinsk indgriben. Men i nogle tilfælde kan det være forbundet med øjensygdomme som conjunctivitis, blepharitis, glaukom eller hornhindeskrab. I sjældne tilfælde kan det indikere mere alvorlige lidelser som multipel sklerose, epilepsi, Parkinsons, Alzheimers, viral encephalitis eller eksponering for giftige stoffer. Heldigvis er sådanne hændelser sjældne.

Typer af rysten på øjet

Myokymi - vedvarende og subtile spasmer, der primært påvirker det nedre øjenlåg. Det er den mest almindelige form for trækninger i øjet. Det er typisk midlertidigt og forsvinder uden behandling.

Godartet essentiel blefarospasme - karakteriseret ved unormal blinken eller spasmer i øjenlågene. Denne tilstand manifesterer sig typisk bilateralt. Det er en sjælden neurologisk lidelse.

Hemifacial spasme - en neuromuskulær lidelse, der manifesterer sig som tilbagevendende og ufrivillige sammentrækninger af ansigtsmusklerne i den ene side af ansigtet. Dette er en mere alvorlig tilstand, som kan kræve lægehjælp.

Symptomer forbundet med rysten på øjet

Almindelige symptomer er gentagne blink, en fornemmelse af en pulserende pupil, trækninger eller flagren i øjenlåget på venstre eller højre øje. Nogle gange er ubehaget også ledsaget af sløret syn, fornemmelse af et fremmedlegeme i øjet, lysfølsomhed og øjenirritation.

person med anstrengte øjne

Almindelige symptomer på rysten i øjet 

 • Fornemmelse af fremmedlegeme i øjet
 • Træthed i øjet
 • Laktrimation
 • Tørt øje
 • Rødt øje
 • Sløret syn
 • Nedsat synsskarphed
 • Fotofobi
 • Spændinger eller smerter i øjet.

Hvorfor ryster mit øje?

Øjentrækninger og øjenlågstrækninger er typisk idiopatiske, hvilket betyder, at de er midlertidige lidelser af ukendt oprindelse. Der er dog nogle få almindelige udløsende faktorer, som ofte er forbundet med øjentrækninger. Stress er den hyppigste årsag, da kroppen forsøger at håndtere nervespændinger. Mangel på vitamin B12, kalium og magnesium er også ofte forbundet med øjentrækninger. Når vi mangler disse stoffer, er vi mere tilbøjelige til at opleve muskelspasmer, kramper i forskellige dele af kroppen og træthed.

 

Almindelige årsager til rysten i øjet:

 • Dårligt håndteret psykofysisk stress
 • Synsforstyrrelser, hvis de ikke korrigeres korrekt
 • Overdreven træthed i øjnene eller anstrengelse af øjnene
 • Mangel på søvn eller lange perioder med søvnløshed
 • Langvarig brug af visse former for medicin
 • Forurening, vind
 • Dårlig kost og ernæringsmæssige mangler
 • Tørre øjne, nogle gange relateret til kontaktlinser
 • Misbrug af koffein, rygning, alkohol og andre stimulanser
 • Hornhindeirritation, nylig konjunktivitis, allergier

Hvordan stopper man rystelser i øjnene?

Normalt er det nok at identificere og fjerne årsagerne til øjentrækninger eller at slippe af med nogle dårlige vaner for at slippe af med dette irriterende ubehag.

Ro for øjet

Overanstrengte øjne er en væsentlig årsag til rystende øjenlåg. Undgå at bruge for meget tid foran digitale skærme, og tag pauser hvert 20. minut for at hvile synet. Blålysbriller kan også hjælpe med at reducere belastningen af øjnene. Hvis det tager for lang tid at læse, kan det skyldes, at din recept skal opdateres. Sidst, men ikke mindst, skal du huske at bruge solbriller, når du opholder dig udendørs, da UV-stråler også kan forårsage overanstrengelse af øjnene.

Stresshåndtering og bedre søvn

Stress og træthed er ofte årsagen til øjentrækninger. Det har vist sig at være effektivt at forbedre søvnkvaliteten og -mængden, sætte tempoet ned i din daglige rutine eller deltage i øvelser som meditation, yoga og andre afslapningsteknikker.

Sundere kost

Et mindre forbrug af koffein, alkohol og andre stimulanser kan hjælpe mod øjentrækninger. Disse stoffer kan overspænde nervesystemet og dermed udløse øjenlågsspasmer. Frugt, nødder og grøntsager er fremragende kilder til vitaminer og mineraler. Et større indtag af vitamin B12, magnesium, kalium og omega-3 kan hjælpe med at reducere inflammation og muskelspændinger. Hvis det ikke er nok at spise sundere fødevarer, kan din læge ordinere passende kosttilskud, der hjælper mod eventuelle mangler.

Øjenøvelser og -massage

Da trækninger i øjnene ofte skyldes muskelspændinger, er det en god metode at bruge et par minutter om dagen på at lave øjenøvelser og massage. Du kan prøve følgende rutine i sin helhed eller kun nogle af de trin, der er beskrevet nedenfor.

 1. Opvarmning: Begynd med at gnide håndfladerne kraftigt mod hinanden, indtil de føles varme. Læg derefter forsigtigt de varme håndflader over dine lukkede øjne, så varmen trænger ind. Denne opvarmningsteknik hjælper med at afslappe øjenmusklerne og forbereder dem til de efterfølgende øvelser.
 2. Blink med øjnene: Dette hjælper med at smøre øjnene og reducere tørhed. Sid behageligt og blink hurtigt i 20 sekunder, og sørg for, at dine øjne lukker helt i for hvert blink. Herefter holder du øjnene lukket i 20 sekunder, så de kan hvile.
 3. Rul med øjnene: Forbedrer øjenmusklernes fleksibilitet og øger blodcirkulationen. Start med at kigge lige frem, og rul langsomt med øjnene i urets retning. Lav en hel cirkel, vend derefter retningen og rul øjnene mod uret.
 4. Skift af fokus: Hjælper med at forbedre øjenkoordination og fleksibilitet. Vælg en genstand i en armslængde og fokuser på den i et par sekunder. Flyt derefter blikket til en genstand i det fjerne, så dine øjne får tid til at tilpasse sig. Skift mellem de nære og fjerne genstande, og fokuser på hver af dem i et par sekunder.
 5. Massage: Nyttig til at løsne muskelspændinger, forbedre blodcirkulationen og fremme afslapning. Massér tindingerne med cirkulære bevægelser, eller brug fingerspidserne til at massere forsigtigt fra siderne af næsen mod tindingerne.

Fugtighed til øjne og krop

Vedligeholdelse af en passende hydrering kan også afhjælpe trækninger i øjnene. Smørende øjendråber kan anvendes til at afhjælpe tørre øjne. Der findes også specifikke øjendråber, som du kan bruge sammen med kontaktlinser. Og glem ikke, at hvis du drikker mere vand i løbet af dagen, hjælper det både mod tørre øjne og trækninger i øjnene.

Hvornår skal man gå til lægen?

Øjentrækninger bliver kun sjældent et alvorligt problem. Hvis du spekulerer på, hvornår du skal bekymre dig om dine øjentrækninger, er der ikke noget entydigt svar. Lægerne er enige om, at det kan være værd at gå til kontrol, hvis ubehaget fortsætter med rigelig hyppighed i mere end en måned, eller hvis det involverer begge øjne på samme tid.

Andre symptomer, man skal være opmærksom på, er: hvis de regelmæssige lette spasmer ofte ledsages af andre tegn, såsom rystelser i andre dele af ansigtet eller kroppen. Hængende øjenlåg eller fuldstændig lukning af øjenlåget, samt vedvarende hævelse eller unormale udflåd.

At opleve disse symptomer betyder ikke nødvendigvis, at der er tale om et alvorligt problem, men det er tilrådeligt at konsultere en øjenlæge for passende test og diagnose. En specialist kan stille en diagnose under øjenundersøgelsen.

Afsluttende tanker fra Lentiamos optiker

Lentiamos specialist Eliška Malinová, Bc. deler sine observationer om dette emne:

I min praksis som optometrist har jeg erfaret, at øjenmyokymi, eller rysten i øjnene, er en fælles oplevelse, der går på tværs af baggrund og alder. Det er en påmindelse om, at vores øjne kan afspejle stress og belastninger i vores liv. Mit råd til patienter med dette problem er: Sørg for at få nok kvalitetssøvn, følg din drikkeplan, tilfør kroppen essentielle vitaminer og mineraler, og forsøg at reducere dit stressniveau. Hvis du arbejder hele dagen med en computer eller mobile enheder, så få beskyttelsesbriller med et filter mod blåt lys. Normalt forsvinder dette problem af sig selv efter et par dage til uger. Hvis problemet fortsætter i mere end en måned, skal du gå til din øjenlæge.

Kilder

1. Brigham and Women’s Hospital, Eye Twitching
2. National Library of Medicine, Eyelid Myokymia

 

Gå ikke glip af vigtige nyheder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Kommentarer

  Ingen spørgsmål

  * Skal udfyldes

  Bedst sælgende produkter