Solunate-løsning 50 ml gratis med Lenjoy Bi-weekly Aqua+

Login

Hvad vil det sige at være blind?

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinsk revideret af Jakub Odcházel, DiS., Chefoptiker, on 1. nov. 2023. Skrevet afLentiamo

Indhold

Blindhed er et begreb, der bruges af regeringer til at beskrive et vist niveau af synsnedsættelse. I mange lande kan en synsstyrke på 6/60 eller dårligere betegnes som juridisk blind. Dette tal fungerer ofte som en tærskel for adgang til forskellige ydelser og støttetjenester.

I denne artikel vil vi undersøge, hvad det vil sige at være juridisk blind og lære om de forskellige kriterier, der udgør denne særlige form for synsnedsættelse.

Definition på blindhed

Blindhed er et udtryk, der angiver et niveau af synsnedsættelse, som er anerkendt ved lov. En person, der er juridisk blind, har et betydeligt synstab, der ikke kan korrigeres ud over et vist punkt med briller, kontaktlinser eller andre synshjælpemidler. 

I modsætning hertil henviser absolut eller total blindhed til en fuldstændig mangel på lysopfattelse. En person, der er helt blind, har intet funktionelt syn og er sandsynligvis primært afhængig af ikke-visuelle midler, såsom auditive eller taktile sanser, for at navigere i sine omgivelser.

Der er forskellige niveauer af fjernsynsnedsættelse som defineret af Verdenssundhedsorganisationen. Øjenspecialister tager en kombination af synsstyrke og andre livsstilsfaktorer i betragtning, før de betragter en person som juridisk blind. Tal for synshandicap fungerer som en retningslinje for diagnosticering.

 • Mild - synsstyrke dårligere end 6/12 til 6/18
 • Moderat - synsstyrke dårligere end 6/18 til 6/60
 • Alvorlig - synsstyrke dårligere end 6/60 til 3/60
 • Blindhed - synsstyrke dårligere end 3/60

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) definerer blindhed som en synsstyrke på mindre end 3/60 på det bedste øje, selv med brug af korrigerende linser.2 I mange lande kan du betegnes som blind, hvis din synsstyrke er 6/60 eller dårligere. Ud over synsstyrken tager din specialist også hensyn til andre faktorer, såsom eventuelle igangværende korrigerende øjenoperationer eller -behandlinger, for at afgøre certificeringen.

Kategorier for blindhed

I nogle lande kan du blive registreret som blind, hvis din synsstyrke er 6/60 eller dårligere (skrives som 20/200 i Nordamerika).

Det første tal er den afstand, hvorfra du læser kortet. Det andet tal er den afstand fra kortet, hvor en person med "normalt" syn tydeligt ville kunne se de samme tal. 6/6 (20/20) betragtes som perfekt syn. Hvis du har 6/60-syn, ser du noget tydeligt på seks meters afstand, som en person med perfekt syn kan se på en længere afstand på 60 meter.

Sådan tester du for blindhed

Test for blindhed begynder med en øjenundersøgelse hos en kvalificeret øjenlæge. Generelt vil specialisten tage to hovedfaktorer i betragtning: synsstyrke og synsfelt.

Visual acuity

Synsskarphed er et af de vigtigste kriterier, der bruges til at bestemme juridisk blindhed. Synsstyrken er en simpel måling af skarpheden i en persons centrale syn og evnen til at se detaljer. Det testes typisk ved hjælp af et standard Snellen-øjediagram, som ses på billedet nedenfor.

Snellens diagram

Synsfelt

Synsfeltet er et andet vigtigt kriterium, der bruges til at fastslå legal blindhed. Synsfeltet refererer til, hvad en person kan se i udkanten af synsfeltet, når han eller hun kigger lige frem uden at bevæge øjnene. En synsfelttest måler, i hvor høj grad en person kan se omkring sig.

Det kan være nyttigt at tage en online synstest for hurtigt at tjekke din synsstyrke. Men bemærk, at kun en kvalificeret fagperson kan afgøre, om din synsnedsættelse opfylder de relevante kriterier for at være blind.

Hvordan er det at være blind?

De fleste mennesker, der er blinde, har et vist niveau af funktionelt syn. Nogle blinde kan udføre opgaver som læsning og arbejde ved hjælp af adaptive værktøjer. Andre er måske kun i stand til at opfatte skygger, farver, former og konturer.

Juridisk blindhed er et bredt spektrum, og hvad man ser, afhænger i høj grad af den enkelte. Belysning, tidspunkt på dagen og miljømæssige faktorer kan også påvirke, hvordan en person ser. Afhængigt af den enkelte kan dagligdagen blive påvirket på forskellige måder.

Hvad er forskellen på at være blind og svagsynet?

Synsnedsættelse er et bredt begreb, der refererer til enhver form for synstab og kan variere fra mild til alvorlig. Det kan være forårsaget af forskellige tilstande som brydningsfejl, grå stær, grøn stær, diabetisk retinopati og makuladegeneration. Et eller begge øjne kan blive påvirket, hvilket resulterer i reduceret klarhed, sløret syn eller et tab af perifert syn.

På den anden side er juridisk blindhed et specifikt udtryk, der bruges af regeringer og agenturer. At være blind kvalificerer en person til visse fordele og tjenester i mange lande.

læsning af punktskriftstegn

Husk, at det ikke er alle personer, der er blinde, som har brug for eller bruger taktile skriftsystemer, såsom punktskrift, som vist på billedet nedenfor. Det afhænger af den enkelte, deres præferencer og behov.

Årsager til blindhed 

Årsager til blindhed kan omfatte medicinske sygdomme, infektioner og skader. En betydelig synsnedsættelse kan være til stede ved fødslen eller vise sig over tid. Dette er de førende årsager til blindhed ifølge WHO3:

 • aldersrelateret makuladegeneration.
 • cataract
 • diabetisk retinopati
 • grøn stær
 • ukorrigerede brydningsfejl

Håndtering af blindhed

I mange lande kan det give forskellige fordele at blive registreret som blind. Det kan være ting som økonomisk hjælp eller pension, adgang til støttetjenester, ressourcer og tilpasninger. Særlige uddannelsesprogrammer, jobtræning og hjælpeteknologier som skærmlæsere eller forstørrelsesglas kan hjælpe dig med at navigere i dagligdagen med større lethed.

Det er vigtigt at bemærke, at bare fordi en persons syn kan nå grænsen for juridisk blindhed, er registrering et personligt valg og er frivilligt. At maksimere en persons uafhængighed ved at give adgang til tjenester og produkter er en af de største fordele ved at blive registreret som blind.

Ofte stillede spørgsmål

Hvilken slags recept er blind?

En synsstyrke på 6/60 (20/200) eller dårligere betragtes som juridisk blind i de fleste lande. En person med 6/60-syn kan ikke tydeligt se et objekt på seks meters afstand, som en person med standardsyn kan se på 60 meters afstand.

Hvad er den højeste øjenkorrektion?

Generelt er den maksimale styrke, der kan korrigeres med kontaktlinser, -12,00 for myopi (nærsynethed) og +8,00 for hyperopi (langsynethed). Briller kan korrigeres fra -20,00 til +12,00..

Afsluttende tanker fra Lentiamo

Konklusionen er, at blindhed er et begreb, der bruges af det medicinske samfund og regeringer til at definere et vist niveau af synsnedsættelse. Registrering som  blind kan variere fra land til land, og omfanget af synstab er forskelligt fra person til person.

Blindhed kan også give unikke udfordringer. Men fremskridt inden for teknologi, støttetjenester og inkluderende politikker kan forbedre mulighederne og livskvaliteten for personer med nedsat syn.

Læs mere

Vil du vide mere om almindelige synsnedsættelser?


Sources

1, 2, & 3. World Health Organization, Blindness and vision impairment

 

Gå ikke glip af vigtige nyheder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Kommentarer

  Ingen spørgsmål

  * Skal udfyldes

  Bedst sælgende produkter