Sommer solbriller på udsalg!

Login

Har jeg brug for briller? 8 tegn på, at du måske har brug for briller

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinsk revideret af Jakub Odcházel, DiS., Chefoptiker, on 19. dec. 2023. Skrevet afLentiamo

Indhold

Mange mennesker er måske ikke klar over, at de har synsproblemer, før de oplever betydelige vanskeligheder som at skele til skilte, kæmpe for at læse småt eller hyppige hovedpiner. Har du nogensinde overvejet, om du måske har brug for briller?

"I en verden af øjenpleje kan tegnene på, at du måske har brug for briller, variere meget. Nogle patienter begynder at kæmpe med at læse gadeskilte på afstand, mens andre bemærker, at detaljerne i et landskab ikke er så skarpe, som de plejede at være," siger Eliška Malinová, Bc, optometrist hos Lentiamo.

Læs videre for at lære mere fra Eliška og Lentiamo-eksperterne om otte almindelige tegn, der kan indikere, at du har brug for briller. Lær om synsnedsættelser, der kræver korrigerende linser, og få ekspertråd om, hvornår det er vigtigt at få tjekket sine øjne.

Synsproblemernes indflydelse på din hverdag

Udfordringer forårsaget af synsproblemer omfatter forskellige aspekter af dagligdagen, såsom at køre bil, læse, dyrke sport eller bruge computer. Vanskeligheder med at se klart kan være en væsentlig hindring for disse aktiviteter, hvilket understreger vigtigheden af at tage hånd om synsproblemer hurtigt og effektivt.

Optometristens viden

"I vores optometriststol ser vi også, hvordan ukorrigeret syn kan påvirke folks liv. Det kan f.eks. være en studerende, der kæmper med at læse tavlen, en erhvervschauffør, der har svært ved at se skiltene på vejen, eller en bedstemor, der ikke længere kan læse sine yndlingsbøger, fordi hendes gamle briller ikke er stærke nok. Det er hverdagens udfordringer, som briller kan forvandle til langt mere behagelige oplevelser og forbedre livskvaliteten..

"Problemerne med synet kan være at knibe øjnene sammen under samtaler, hyppig hovedpine efter timevis med skærmtid eller endda at forveksle venner med fremmede. Heldigvis er briller en god løsning på det."

Eliška Malinová, Bc.

Tegn på, at du har brug for briller

person, der kniber øjnene sammen ved et skrivebord med briller

Verdenssundhedsorganisationen WHO anslår, at 2,2 milliarder mennesker på verdensplan har nedsat nær- eller afstandssyn. Cirka en milliard af dem menes at have synsproblemer, der kan forebygges eller ikke behandles. For at finde ud af, om du er en af dem, der måske har en synsnedsættelse, skal du overveje disse otte almindelige tegn, der kan betyde, at du har brug for briller.

Sløret syn

Vedvarende sløret syn er en vigtig indikator for, at du måske har brug for briller. Hvis objekter (nær eller fjern) virker slørede, utydelige eller uklare, kan dit syn have gavn af en form for korrektion. Vanskeligheder med at se vejskilte eller holde læsestof længere væk er blot et par tegn på, at briller kan hjælpe med at gøre dit syn klarere.

Svimmelhed

Ukorrigerede brydningsfejl eller brug af briller med forkert styrke kan forårsage svimmelhed, ørhed eller kvalme. Hvis du tror, at dine symptomer kan skyldes dit syn, skal du kontakte en øjenlæge for at aftale en tid.

Overanstrengelse af øjnene og træthed

Hvis man bruger længere tid på at læse eller bruge digitale enheder uden ordentlig synskorrektion, f.eks. i skolen eller på arbejdet, kan det føre til anstrengte og trætte øjne. Hyppige følelser af ubehag eller træthed i øjnene bør få dig til at overveje briller som en mulighed for lindring.

Hvis du ikke bruger den korrekte korrektion i en længere periode (i form af år), kan materialet i den intraokulære linse desuden blive træt eller udmattet. Det kan forårsage yderligere øjenrelaterede problemer.

Dobbeltsyn

At se dobbelte billeder af et enkelt objekt kan være tegn på en tilstand, der kaldes diplopi eller dobbeltsyn. Der findes forskellige typer af dobbeltsyn, som kan betyde problemer med selve øjet eller pege på en mere alvorlig, underliggende tilstand. Afhængigt af årsagen kan dobbeltsyn i nogle tilfælde korrigeres med den rigtige brilleindstilling.

Kontakt altid din øjenlæge med det samme, hvis du pludselig oplever dobbeltsyn. Selvom der generelt ikke er grund til bekymring, kan pludseligt opstået dobbeltsyn være tegn på et alvorligt helbredsproblem.

Svært ved at se om natten

Hvis du oplever udfordringer, når du kører om natten, såsom nedsat sigtbarhed eller øget følsomhed over for blænding, har dit syn måske brug for korrektion. Briller kan forbedre din evne til at navigere i svagt lys ved at adressere det underliggende synsproblem. Det er især vigtigt for at kunne køre sikkert om natten.

Gnidning af øjnene

Synsproblemer kan forårsage øjentræthed, der fører til hyppig gnidning af øjnene i løbet af dagen. Briller kan forhindre anstrengelse og træthed i øjnene ved at reducere behovet for, at dine øjne arbejder hårdere end nødvendigt.

Disse vaner kan også bidrage til langsigtede problemer med øjensundheden eller øjenskader, hvis der ikke gøres noget ved dem.1

Knibe øjnene sammen og lægge hovedet på skrå

Hvis det er blevet en vane at knibe øjnene sammen for at få objekter i fokus, er det på tide at prioritere en øjenundersøgelse for briller. Hvis man regelmæssigt kniber øjnene sammen eller lægger hovedet på skrå, påvirker det mængden af lys, der kommer ind i øjet, hvilket kan gøre detaljer tydeligere. Men at skele kan også føre til ubehag og overanstrengelse.

Hovedpine

Vedvarende hovedpine efter læsning eller skærmbrug, især omkring middagstid, kan være forbundet med ukorrigerede synsproblemer. Briller kan afhjælpe ubehaget, hvis årsagen til din hovedpine er et problem med dit syn. Hovedpine kan også være forbundet med andre helbredsproblemer, så det er vigtigt at kontakte en læge for at få en korrekt diagnose.

Vandende øjne

Overraskende nok kan det at have svært ved at se klart udløse overdreven tåreflod eller rindende øjne. Rindende øjne kan også skyldes allergi eller andre helbredsproblemer, så det er vigtigt at få en læge til at fastslå årsagen til dine symptomer.

Almindelige synsproblemer, som kræver briller

person med briller, der skeler til sin laptop

Forskellige synstilstande kan kræve korrektion for at opnå optimal klarhed og komfort. Nogle af de vigtigste problemer omfatter:

Myopia

Myopi (nærsynethed) er, når fjerne objekter virker slørede, mens meget nære objekter forbliver klare. Minus (-) linser bruges til at korrigere nærsynethed. På verdensplan er ukorrigeret nærsynethed den førende årsag til nedsat afstandssyn.2

Hyperopia

Hyperopi (langsynethed) er, når du hovedsageligt har svært ved at fokusere på objekter tæt på, men fjerne objekter kan også synes ikke at være så skarpe, som de burde være. Pluslinser (+) bruges til at korrigere hyperopi.

Astigmatism

Astigmatisme resulterer i et forvrænget eller sløret syn, som for det meste skyldes en uregelmæssigt formet hornhinde. Korrigerende briller eller toriske kontaktlinser bruges ofte til at korrigere bygningsfejl.

Presbyopia

Presbyopi er en aldersrelateret tilstand, der påvirker synet på nært hold. Øjets linse mister sin fleksibilitet, hvilket gør det vanskeligt at læse eller se på nære objekter. Læsebriller eller multifokale linser afhjælper dette problem.

Hvordan kan jeg tjekke mit syn hjemme?

Hvis du oplever nogle af ovenstående symptomer og har mistanke om, at du måske har brug for at få dine øjne undersøgt, findes der forskellige online-tests, som du kan bruge til at tjekke dit syn derhjemme. Prøv en af dem, mens du venter på din tid hos øjenlægen..

  • Prøv en generel synstest med et Snellen-diagram for at teste din synsstyrke.
  • Brug en Amsler-gittertest, hvis du er interesseret i at teste for og overvåge makuladegeneration.
  • Astigmatismetest er et enkelt værktøj, hvis du tror, at du måske har astigmatisme.

Bemærk: Øjenundersøgelser derhjemme bør bruges som supplement til, ikke som erstatning for, omfattende evalueringer hos en specialist. De er værktøjer, der er beregnet til at tilfredsstille nysgerrighed eller overvåge ændringer i dit syn. Bestil altid tid til en øjenundersøgelse hos din øjenlæge, hvis du har bekymringer eller ønsker at få stillet en diagnose.

Hvornår skal man gå til en øjenlæge?

Du bør besøge din øjenlæge, hvis du oplever nogle af de symptomer, der er nævnt ovenfor. Selv hvis du har brugt briller i årevis, er det vigtigt med regelmæssige øjenundersøgelser. Korrektioner kan ændre sig over tid, hvilket kan påvirke dit syn. 

Under en øjenundersøgelse kan en professionel identificere ændringer i dit syn og opdatere din recept efter behov. Øjenundersøgelsen måler forskellige aspekter af synet, herunder synsstyrke, brydningsfejl og, vigtigst af alt, øjets sundhed.

Aldersrelaterede ændringer, sygdomme, eksisterende tilstande og meget mere kan bestemme hyppigheden af besøg. Specialisten vil også anbefale, hvor ofte du bør få tjekket dine øjne, typisk en gang hvert eller hvert andet år afhængigt af din situation.

Hvad sker der, hvis jeg ikke bruger mine briller?

Selvom det ikke skader dine øjne ikke at bruge dine briller, kan det give ubehag og udfordringer. 

For voksne kan det anstrenge øjnene ikke at bære briller, hvilket kan føre til hovedpine eller et af de symptomer, der er nævnt ovenfor. I nogle tilfælde kan synet hos voksne forværres, hvis brillerne ikke bæres som anvist. Børn bør bære briller efter anvisning fra deres øjenlæge for at støtte en korrekt synsudvikling.

Overvej konsekvenserne af ikke at bære briller ud over synet. Manglende evne til at deltage i aktiviteter eller din evne til at være sikker i trafikken er også vigtigt at overveje.

Fordelene ved briller

Briller på recept gør mere end bare at forbedre dit syn, de beriger din generelle livskvalitet. De giver et klarere syn, hvilket øger komforten og gør det lettere at udføre daglige opgaver og aktiviteter som at køre bil, læse og bruge digitale enheder.

Briller giver også ekstra beskyttelse mod skadelige UV-stråler, reducerer belastningen af øjnene og fungerer som et stilfuldt tilbehør.

Afsluttende tanker fra Lentiamo

Uanset om du er på udkig efter læsebriller eller ønsker receptpligtige briller til specifikke synsproblemer, vil en øjenlæge hjælpe dig med at opnå et klarere og mere behageligt syn.

Syn og øjensundhed påvirker det generelle velbefindende. Hvis du bemærker nogle af de tegn, der er beskrevet her, skal du bestille tid til en øjenundersøgelse hos din øjenlæge.

Læs mere

Vil du vide mere om øjensundhed og briller? Tjek vores brilleguide for at lære om øjenundersøgelser, brillematerialer og meget mere.


Sources
1. National Library of Medicine, The correlation between keratoconus and eye rubbing: a review
2. American Academy of Ophthalmology, Global Prevalence of Myopia and High Myopia and Temporal Trends from 2000 through 2050

Gå ikke glip af vigtige nyheder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Kommentarer

    Ingen spørgsmål

    * Skal udfyldes

    Bedst sælgende produkter