Sommer solbriller på udsalg!

Login

Hvad er presbyopi? Årsager, behandling og forebyggelse

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinsk revideret af Jakub Odcházel, DiS., Chefoptiker, on 30. nov. 2019. Skrevet afLentiamo

Indhold

Forestil dig dette: Du sidder i din yndlingslænestol og er opslugt af en spændende roman, da ordene på siden pludselig bliver et sløret rod. Frustrerende, ikke sandt? Velkommen til presbyopiens verden, hvor vores øjne spiller os et puds, efterhånden som vi bliver ældre.

Hvad er presbyopi?

Presbyopi er en tilstand, der påvirker vores øjne, når vi bliver ældre. Det mindsker gradvist vores evne til at se objekter tæt på, hvilket gør opgaver som at læse eller bruge vores telefoner mere udfordrende. Generelt drejer det sig om billeder, der er ca. 30 cm væk, eller længere væk end 30 cm for ældre mennesker.

Den naturlige proces med sløret syn på nært hold bliver typisk mærkbar i begyndelsen til midten af 40'erne og fortsætter med at forværres, indtil vi er omkring 65 år. Omkring denne alder stabiliserer presbyopien sig generelt og forværres ikke yderligere.

Hvad er årsagen til presbyopi?

Hovedårsagen til presbyopi er tabet af elasticitet i vores øjne, hvilket gør det sværere at fokusere på objekter i nærheden. Nærmere bestemt opstår det, når den centrale del af øjets krystallinske linse stivner på grund af det fysiologiske fald i vandindholdet i kroppen, som er typisk for aldring.

Denne hærdning reducerer linsens fleksibilitet, hvilket gør den ude af stand til at ændre form for at fokusere på objekter i nærheden. Da øjets akkommodationsevne således reduceres, ser billederne slørede ud.

billede af fokuspunkt i normalt øje og i øje med presbyopi

Presbyopi vs myopi, vs hyperopi

Presbyopi, myopi og hyperopi er tre forskellige synsnedsættelser, der kan forårsage problemer med at se objekter klart. Mens presbyopi typisk opstår, når vi når 40'erne, kan langsynethed (hyperopi) og nærsynethed (myopi) påvirke os i alle aldre, nogle gange endda siden fødslen. Presbyopi er ikke en såkaldt brydningsfejl som astigmatisme, myopi og hyperopi.

Det er ret nemt at skelne mellem myopi og presbyopi, da førstnævnte primært vedrører afstandssyn, mens sidstnævnte vedrører nærsyn. På den anden side påvirker hyperopi også vores evne til at se objekter tydeligt på kort afstand, og derfor bliver folk nogle gange forvirrede mellem de to. Langsynethed forringer synsfunktionen på flere afstande, men tillader et ret godt afstandssyn, mens presbyopi gradvist kun forringer synet på nært hold.

Det er også muligt at være nærsynet og presbyopisk eller hypermetropisk og presbyopisk på samme tid, men man kan ikke være nærsynet og hyperopisk på samme tid (i hvert fald ikke i samme øje).

Risikofaktorer

Da presbyopi er en fysiologisk tilstand, er det meget sandsynligt, at det vil påvirke os uanset vores livsstil. Men faktorer som genetisk disposition og vaner kan få det til at opstå tidligere i stedet for senere, eller i mere omfattende former.

Her er en liste over de faktorer, der kan bidrage til, at den opstår eller fremskynde den.

 • Aldring
 • Medicinske tilstande som diabetes, multipel sklerose, hjerte-kar-sygdomme, autoimmune sygdomme
 • Højt blodtryk
 • Alvorlig overanstrengelse af øjnene
 • Antidepressiva, antihistaminer, kortikosteroider, diuretika
 • Misbrug af alkohol

Symptomer på presbyopi

 • Vanskeligheder med at læse små tegn, sy og andre aktiviteter på nært hold
 • Dobbeltsyn under læsning
 • Behov for at knibe øjnene sammen for at se bedre
 • Behov for at holde det objekt, du forsøger at fokusere på, længere væk
 • Svimmelhed og træthed efter læsning
 • Ubehag eller smerter i øjet
 • Hovedpine og nakkesmerter
 • Anstrengelse af øjnene
 • Behov for lysere belysning

Hvordan diagnosticeres presbyopi?

Presbyopi diagnosticeres under en omfattende øjenundersøgelse udført af en øjenlæge. Denne undersøgelse involverer forskellige tests og procedurer for at vurdere dit syn og din generelle øjensundhed.

Under undersøgelsen vil specialisten sandsynligvis spørge dig om eventuelle symptomer, du måtte opleve, såsom problemer med at læse småt eller anstrengte øjne. Han vil også spørge ind til din sygehistorie og udføre en synsskarphedstest for at måle din evne til at se klart på forskellige afstande. Denne test involverer typisk læsning af bogstaver eller tal fra et diagram, der er placeret i en bestemt afstand.

Andre tests, som din øjenlæge kan udføre, er:

 • En refraktionstest, som indebærer at se gennem forskellige linser for at bestemme den nøjagtige recept, der giver dig det klareste syn.
 • En spaltelampeundersøgelse for at undersøge strukturerne i dine øjne i detaljer. Denne undersøgelse involverer brug af et specielt mikroskoplignende instrument, der giver et forstørret billede af dine øjne.
 • En udvidet øjenundersøgelse, hvor man bruger særlige øjendråber, der udvider pupillen for at få et bedre overblik over de indre strukturer i dine øjne. Det giver dem mulighed for at se efter tegn på øjensygdomme eller tilstande, såsom grøn stær, der kan bidrage til din presbyopi.

Vores allerførste anbefaling er at tage en synstest, så snart du begynder at opleve ændringer i dit syn. Det er vigtigt at søge professionel rådgivning hos en øjenlæge for at afgøre, hvad der er bedst at gøre, og finde passende løsninger til at håndtere disse synsmæssige udfordringer.

Hvordan kan presbyopi korrigeres eller behandles?

Der er flere muligheder for at hjælpe dig med at se klart og behageligt, selv med presbyopi. Fra stilfulde læsebriller til innovative kontaktlinser og kirurgi - verden af synskorrektion har udviklet sig for at imødekomme vores behov og tilbyde flere behandlinger for presbyopi.

Ekspertens råd: Hvis du konstant tager dine briller af og på i løbet af dagen på grund af sløret syn på forskellige afstande, skal du ikke tøve med at besøge en øjenlæge for at diskutere muligheden for multifokale briller eller kontaktlinser. De kan være et stilfuldt valg, der får dig til at se ungdommelig ud.

Briller

Receptpligtige briller til nærsynethed, bifokale eller multifokale briller, er stadig det mest typiske synshjælpemiddel, der vælges af dem, der er ramt af presbyopi. Disse briller er specielt udformet til at forbedre nærsynet, så man komfortabelt kan deltage i aktiviteter som at læse, skrive og bruge digitale enheder. De er skræddersyet til brugerens recept for at give optimal klarhed og fokus, hvilket sikrer en problemfri visuel oplevelse.

hvordan folk med presbyopi ser med og uden briller

Der findes også læsebriller, der er klar til brug. De fremstilles normalt med en korrektion på +1,00 dioptri, der passer til milde forstyrrelser, en korrektion på +2,00 dioptri, der passer til modne personer, og en korrektion på +3,00 dioptri, der anbefales til personer i et fremskredent presbyopisk stadie.

Kontaktlinser

Kontaktlinser, der er specielt designet til presbyopi, fås nu i mange materialer og udskiftningsplaner. Multifokale linser er en praktisk og effektiv løsning, der giver et klart syn på forskellige afstande. Takket være avanceret teknologi og præcist design giver disse kontaktlinser optimal synsskarphed og komfort og er dermed et praktisk alternativ til traditionelle briller.

Kirurgi

Der findes to hovedtyper af kirurgi til at modvirke presbyopi:

Refraktiv laserkirurgi, såsom PRK (Photorefractive Keratectomy) eller LASIK (laser in-situ keratomileusis), har været meget anvendt til korrektion af refraktive defekter ved at ændre hornhindens krumning gennem fjernelse af vævsfragmenter.

Intraokulær kirurgi indebærer implantation af en permanent kunstig linse, specifikt en multifokal akkomodativ linse. Restitutionsperioden efter disse procedurer kan variere fra person til person, og behandlingernes egnethed afhænger af faktorer som patientens alder og deres refraktive historie.

Leder du efter multifokale kontaktlinser?

Du behøver ikke lede længere! Snesevis af topmoderne modeller er tilgængelige hos Lentiamo!

Køb multifokale kontaktlinser

Sådan bremser du presbyopi

Det er vigtigt at bemærke, at det ikke rigtig er muligt at forhindre presbyopi, da det er noget naturligt, der opstår med alderen. Det kan dog bremses ved at indføre visse gavnlige vaner, der fremmer øjets sundhed.

Øvelse

En sund livsstil, der omfatter regelmæssig fysisk aktivitet, indtagelse af vigtige vitaminer og afståelse fra misbrug af stoffer, rygning og alkohol, kan bidrage til øjets generelle sundhed. Træning fremmer vaskularisering og iltning af kroppen.

Bær solbriller

Det er afgørende at beskytte øjnene mod skadelige UV-stråler. Solbriller, der giver tilstrækkelig UV-beskyttelse, kan hjælpe med at forebygge skader på øjnene.

Regelmæssig øjenundersøgelse

Det er vigtigt at planlægge rutinemæssige øjenkontroller for at overvåge eventuelle ændringer i synet og opdage potentielle problemer på et tidligt tidspunkt. Personer med kroniske sygdomme, der kan påvirke synet, som f.eks. diabetes eller forhøjet blodtryk, bør også holde øje med deres helbred for at minimere risikoen for synsproblemer.

Sund kost

Vitaminerne A, C, D og E understøtter øjets sundhed. A-vitamin er gavnligt for hornhinde og nethinde. C-vitamin reducerer risikoen for grå stær og bremser udviklingen af aldersrelateret makuladegeneration, og det samme gør E-vitamin. D-vitamin reducerer risikoen for makuladegeneration, grå stær og grøn stær og forbedrer også tårefunktionen. Derudover er der andre kosttilskud som magnesium og zink, der fungerer som et beskyttende skjold, der beskytter øjnene mod potentielle synsproblemer.

Med andre ord: en kost rig på fisk, frugt, grøntsager og masser af vand.

Afsluttende tanker fra Lentiamo

Presbyopi kan være en irriterende synsnedsættelse, der påvirker os i vores daglige aktiviteter, men det er også en påmindelse om den utrolige rejse, vores øjne har været på, og hvor meget de stadig er i stand til at vise os. Takket være moderne øjenpleje er det også ret nemt at håndtere presbyopi, se bedre og få det bedre. Så lad os værne om vores øjne, ikke glemme at planlægge regelmæssige øjenundersøgelser og møde aldringens udfordringer med ynde.

Sources:

1.Progress in Retinal and Eye Research, Presbyopia: Effectiveness of correction strategies

2.Ophthalmic & Physiological Optics, Developments in the correction of presbyopia I: spectacle and contact lenses

Gå ikke glip af vigtige nyheder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Kommentarer

  Ingen spørgsmål

  * Skal udfyldes

  Bedst sælgende produkter