Sommer solbriller på udsalg!

Login

Sfæriske vs. asfæriske kontaktlinser: Hvilke er bedst?

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinsk revideret af Jakub Odcházel, DiS., Chefoptiker, on 19. okt. 2023. Skrevet afLentiamo

Der er mange overvejelser, når man skal vælge de rigtige kontaktlinser. Skal du vælge dags-, uge- eller månedslinser? Der findes også farvede linser, multifokale linser eller linser, der er specielt fremstillet til presbyopi. For ikke at nævne de forskellige kombinationer af styrke, der er mulige i dag. I dag kan næsten alle brydningsfejl korrigeres ved hjælp af kontaktlinser.

Men der er et andet element, man skal huske på. Formen. Den afgør, om dine kontaktlinser sidder godt og korrigerer dit syn korrekt. Linsens krumning spiller en stor rolle, når det gælder om at få de bedste synsresultater. Læs vores guide for at finde ud af, hvordan linseformen er afgørende for dit syn og dine øjnes komfort.

Indhold

Sfæriske og asfæriske kontaktlinser

En kontaktlinses krumning kan enten være sfærisk eller asfærisk.

Asfæriske kontaktlinser giver en mere præcis lysstyring end sfæriske kontaktlinser.

Sfæriske vs. asfæriske linser

Sfæriske linser har fremragende billeddannende egenskaber. Men når det kommer til svær ametropi, fungerer asfæriske overflader bedre. Det er især tydeligt i de marginale områder af linserne. Derfra rettes lyset mod synshjælpemidlets brændpunkt.

For brugeren resulterer det i et klarere, lysere billede og et mindre begrænset synsområde, da en større del af linsen kan bruges til at se med.

Leder du efter de rigtige kontaktlinser?

Lentiamo tilbyder dig et bredt udvalg af dags-, uge- og månedslinser, linser med forlænget holdbarhed samt UV- og blålysfiltre.

Køb kontaktlinser

Hvad er begrænsningerne ved sfæriske linser?

Sfæriske kontaktlinser er mere udbredte end deres asfæriske modstykker. I lang tid fandtes der slet ikke andre former for kontaktlinser. Men de er ikke altid det bedste valg på grund af deres til tider utilstrækkelige optiske kvalitet. De kan forårsage afvigelser, der fører til sløret syn.

Optikere kalder dette fænomen sfærisk aberration, fordi det kun forekommer i sfærisk formede optiske linser. Det opstår, fordi ikke alle lysstråler, der rammer linsens overflade, efterfølgende konvergerer i det samme punkt. De stråler, der falder ind i området omkring den buede linsekant, brydes anderledes end dem, der falder ind i området omkring aksen. Derfor er det ikke muligt for øjet at fokusere alle stråler på samme tid. Det resulterer i et sløret billede.

Forbedrer asfæriske kontaktlinser den visuelle komfort?

I forhold til sfæriske linser har asfæriske linser en krumning for at sidde optimalt på øjeæblet. Men deres kanter er flade. Den flade krumning ændrer linsens optiske egenskaber. De nyeste fremstillingsprocesser gør det muligt at producere denne specielle form.

Den stort set frit formbare overflade gør det muligt at undgå eller reducere afvigelser, som er uundgåelige med sfæriske linser.

Linserne kan tilpasses bedre til den krumning, øjet kræver. De afbøjer lysstrålerne efter brugerens behov og undgår billedfejl. Derfor opnås et optimalt visuelt resultat.

Er asfæriske kontaktlinser egnede til alle kontaktlinsebrugere?

Hvis du lider af en øjensygdom, er det bedst at konsultere en øjenlæge. Han eller hun vil afgøre, om dine øjne overhovedet er egnede til at bære kontaktlinser. Generelt anbefaler øjenlæger ikke, at man bruger asfæriske linser, hvis ens langsynethed er blevet korrigeret med en øjenlaseroperation.

Situationen er anderledes for patienter med grå stær. Da effekten af sfærisk aberration er stærkere, anbefaler øjenlæger asfæriske kontaktlinser eller brilleglas i dette tilfælde. Derudover spiller typen af ametropi såvel som øjensygdomme en vigtig rolle. Linser med en asfærisk front er det bedste valg i tilfælde af svær nærsynethed eller langsynethed. Folk med en stor pupildiameter bør også bruge denne type linser.

Asfæriske kontaktlinser i et overblik

 • Asfæriske kontaktlinser ligner deres sfæriske modstykker. De har dog ikke en sfærisk buet overflade, og deres kanter er flade, så billedet er mindre forvrænget end med sfæriske linser. Synet er skarpere på grund af bedre periferisk billeddannelse.
 • Asfæriske kontaktlinser forhindrer såkaldte sfæriske aberrationer, dvs. perifere forvrængninger forårsaget af pupilforstørrelse under visse aktiviteter.
 • Det asfæriske linsedesign kan være med til at øge synsstyrken, selv under dårlige lysforhold, eller når man kører i mørke, arbejder med en computer eller dyrker sport, der kræver hurtig fokusering.
 • Asfæriske linser kan korrigere lav bygningsfejl op til -0,75, eller presbyopi.
 • MEN: Der er personer, som ikke har gavn af den asfæriske linseoverflade. Deres øjne er afhængige af sfæriske aberrationer for at sikre optimalt syn.

Prøv Lenjoy, den mest prisvenlige asfæriske linse i vores online shop. Det unikke asfæriske design reducerer afvigelser og forbedrer synsstyrken, selv under dårlige lysforhold.

 

Gå ikke glip af vigtige nyheder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Kommentarer

  Ingen spørgsmål

  * Skal udfyldes

  Bedst sælgende produkter