Sommer solbriller på udsalg!

Login

Antireflekterende belægning: Hvad er det, og hvilke fordele har det?

Ing. Petra Průchová

Medicinsk revideret af Ing. Petra Průchová, Optiker-elev, on 1. feb. 2024. Skrevet afLentiamo

Som navnet måske antyder, er antirefleksbehandling et specialiseret lag, der er designet til at øge transmissionen af lys gennem et system ved at reducere refleksioner. Men hvordan fungerer det egentlig, og hvorfor er AR-belægning vigtig i vores hverdag?

Optometristerne hos Lentiamo forklarer antirefleksbehandling, og hvordan det kan hjælpe mange brillebrugere med at opleve deres bedst mulige syn. Følg med for at forstå teknologien bag denne lille, men kraftfulde tilføjelse til dine briller.

Hvad er antirefleksbehandling?

Antirefleksbehandling er en specialiseret applikation, der er designet til at minimere refleksioner på overflader som briller, kameralinser og andre optiske enheder og systemer. Ved at reducere spredte lysrefleksioner tillader denne belægning mere lys at passere gennem selve linsen, hvilket øger klarheden og forbedrer den samlede visuelle oplevelse, når man kigger på eller gennem linsen.

Uanset om du læser i skarpt lys eller indfanger et øjeblik med dit kamera, sikrer anvendelsen af antirefleksbehandling, at din oplevelse er optimeret til maksimal visuel komfort og præcision.

Hvordan virker antirefleksbelægning?

Antirefleksbehandling fungerer ved at forsegle flere mikroskopiske lag af metaloxider på en linse. Partiklerne i hvert lag interagerer med lysbølger på forskellige måder og bøjer og manipulerer lyset for at minimere refleksioner og lede mere lys gennem linsen. Billeder, der ses gennem linser med AR-belægning, kan ses klart og skarpt.

Vidste du det? Producenterne bruger forskellige formler eller variationer i lagdelingsprocessen til at skabe antirefleksbehandlinger. Det resulterer i meget små farveforskelle i nogle glas. Når man ser dem fra bestemte vinkler, kan belægningerne reflektere svage blå, grønne eller lilla nuancer.

Er antireflekterende og antireflekterende belægninger det samme?

"Antirefleks" og " anti-glare" bruges ofte i flæng, men tjener forskellige formål.

 • Antireflekterende belægning - AR-belægning reducerer refleksioner på briller, kameralinser og skærme, hvilket fremmer øget lystransmission og forbedret overordnet klarhed i den visuelle opfattelse.
 • Antirefleksglas - Disse kan mere præcist beskrives som polarisering i solbriller. Polariserede solbriller filtrerer blænding fra lyse eller reflekterende overflader som vand eller sne, hvilket bidrager til forbedret synlighed.

Fordele ved antirefleksbelægning

person med gul sweater, briller med stålstel og grå rygsæk smiler til telefonskærm udenfor

Antireflekterende glas kan gøre dit syn klarere, forbedre dit udseende og reducere belastningen af øjnene, hvilket gør dem til et populært valg for brillebrugere. Nedenfor er en oversigt over de vigtigste fordele ved AR-belægning:

Øget visuel klarhed

Antirefleksbehandlinger minimerer effektivt refleksioner på både linsens for- og bagside, hvilket resulterer i færre synsforstyrrelser. Ved at forhindre lys i at blive reflekteret væk fra glasset, kan mere lys passere igennem og nå øjet.

Det øger den samlede klarhed for brugeren, hvilket resulterer i en mere behagelig oplevelse og bedre belysning af de lysfølsomme celler på nethinden. Det sikrer en bedre visuel opfattelse.

Reduceret træthed i øjnene
Antirefleksglas minimerer distraherende refleksioner og lader så meget lys som muligt passere gennem glasset. Det kan forbedre øjenkomforten og lindre symptomer på anstrengte øjne og træthed.

De optimerer synligheden under dårlige lysforhold eller i dunkle omgivelser, hvilket gør antirefleksbriller særligt fordelagtige under aktiviteter som f.eks. natkørsel.

Forbedret æstetik
Antirefleksbehandling sikrer et distraktionsfrit udseende ved fotografering, videoopkald og i lyse omgivelser. De forhindrer blitzlys og andre lyskilder i at skabe distraherende refleksioner, hvilket bidrager til et æstetisk tiltalende og generelt engagerende look.

Leder du efter de rigtige briller?

Tilføj antirefleksbehandling til alle briller uden ekstra omkostninger.

Køb briller 

Hvad er ulemperne ved antirefleksbehandling?

Ridser og slid

Uden ordentlig pleje kan de tynde lag af antirefleksbelægning på glassene blive udsat for ridser og slitage med tiden. Denne slitage mindsker ikke kun den visuelle klarhed, men kan også gøre glassene mere modtagelige for yderligere skader.

Krav til rengøring
Fingeraftryk, kropsolie og vand kan påvirke de antireflekterende egenskaber ved at forstyrre lysreflektionerne. Det kan begrænse effektiviteten af selve belægningen.

Vidste du godt det? Med antirefleksglas betyder en reduktion af refleksioner, at snavs og andet skidt på glassene kan blive mere synligt. Det skyldes, at lyskilder ikke forårsager refleksioner, der distraherer fra synet af selve glasset. Regelmæssig vedligeholdelse sikrer, at du får glæde af brillernes fordele i hele deres levetid.

Erstatning

Det er vigtigt at bemærke, at når først antirefleksbehandlingen er beskadiget, er der ingen effektiv måde at reparere den på. Det betyder, at omhyggelig håndtering er afgørende for at bevare belægningens effektivitet i hele brillens levetid.

Antireflekterende belægning vs. blue light-briller

Person med briller sidder i køkkenet og kigger på laptop

Antirefleksbehandling og glas, der blokerer for blåt lys, er begge løsninger, der er designet til at forbedre den visuelle komfort, men de løser forskellige problemer. Mens antirefleksbehandling er gavnlig under mange lysforhold, er blålysglas skræddersyet til at reducere blåt lys specifikt.

 • Antireflekterende belægning minimerer refleksioner, forbedrer klarheden og reducerer anstrengte øjne forårsaget af skarpt lys og skærme.
 • Et blålysfilter modvirker de potentielle negative virkninger af langvarig eksponering for blåt lys ved at filtrere en del af det blå lys, der udsendes fra skærme og andre lyskilder.

Afhængigt af individuelle behov kan man overveje en eller en kombination af begge løsninger.

Hvilken linsebelægning kan man få hos Lentiamo?

 • Antireflekterende belægning (leveres som standard)

 • Superhydrofobisk med antireflekterende belægning

 • Computer "Blue Cut" med hydrofobisk og antireflekterende belægning

 • Farvetoner til solbriller

Pleje af briller med antirefleksglas

Det er en udbredt misforståelse, at briller med AR-belægning bliver hurtigere beskidte end almindelige glas. Det ser kun sådan ud, fordi antirefleksbehandlinger reducerer lysrefleksioner, så fedt og snavs bliver mere fremtrædende på glasset. Så selv om AR-belagte glas ikke bliver hurtigere beskidte, skal du måske vaske dem mere.

Hvis du lærer at pleje dine briller korrekt, kan du sikre, at dine glas forbliver rene. Rengør jævnligt dine linser med en mild sæbe eller en rengøringsopløsning, der er lavet til brilleglas. Brug rene mikrofiberklude til at fjerne pletter og fingeraftryk. Og undgå altid at bruge slibende materialer eller skrappe kemikalier, der kan beskadige den antireflekterende belægning.

 

Tip: Ikke alle brillesprays er kompatible med antirefleksbelægning. Nogle sprays kan endda beskadige den! Dobbelttjek etiketten på dine linserensere, før du sprayer dine briller.

Ofte stillede spørgsmål

Er antirefleksbelægning det værd?

"Ja, antirefleksbehandling er altid det værd for briller", siger Lentiamos optometrist Petra Průchová, Ing. "AR-belægning reducerer refleksioner og forbedrer klarheden, hvilket forbedrer den generelle visuelle komfort og hjælper dig med at se bedre."

Da linser med højt indeks (tyndere linser til højere styrke) har høje refleksioner, anbefales AR-belægninger typisk til disse brugere.

Kan jeg tilføje antirefleksbehandling til mine eksisterende briller?

Nej, det er desværre ikke muligt at tilføje antirefleksbehandling til eksisterende brilleglas, når glassene allerede sidder i stellet. Brilleglasleverandøren vil ikke gøre det, medmindre glassene er købt direkte hos dem og endnu ikke er placeret i dit valgte stel.

Skal jeg have antirefleksbehandling på mine briller?

Behovet for antirefleksbehandling på dine briller afhænger af dine behov og præferencer. Belægningen reducerer blænding, øger klarheden og giver et naturligt udseende. Selv om de giver fordele, kan de kræve mere rengøring og tilføje en ekstra omkostning til dine briller. Kontakt din øjenlæge for at finde ud af, om det passer til dine behov og dit budget.

Afsluttende tanker fra Lentiamo

Konklusionen er, at en antirefleksbehandling giver betydelige fordele, idet den forbedrer klarheden, komforten og æstetikken i forskellige visuelle miljøer.

Hos Lentiamo er AR-belægning standard og inkluderet uden omkostninger. Find dine yndlingsbriller, eller læs mere om, hvordan du finder dit perfekte par i dag.

Læs mere

 

 

Gå ikke glip af vigtige nyheder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Kommentarer

  Ingen spørgsmål

  * Skal udfyldes

  Bedst sælgende produkter