Sommer solbriller på udsalg!

Login

Hydrogen peroxide: vigtige tips og tricks til brugere

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinsk revideret af Jakub Odcházel, DiS., Chefoptiker, on 29. nov. 2022. Skrevet afLentiamo

Hydrogenperoxid (H2O2) er en farveløs væske, der almindeligvis fås som en vandig opløsning, og som primært bruges til at fremstille kosmetik, blegning af bomuld og endda som brændstof til raketter. Det bruges også til at rense, desinficere og opbevare bløde og hårde kontaktlinser

Når det anvendes i kontaktlinseopløsninger, spiller midlet en vigtig rolle i forbindelse med rengøring og desinfektion. Hydrogen peroxide anbefales ofte til allergikere og linsebrugere, der lider af tørre øjne.

Vil du vide mere om en af de bedste måder at pleje dine linser på? Se nogle nyttige oplysninger om hydrogenperoxidopløsninger nedenfor!

Hvad er en hydrogenperoxid-opløsning?

Både hydrogenperoxid og universalopløsninger renser og desinficerer kontaktlinser ved at bryde op og fjerne fastsiddende aflejringer, proteiner og fedtdepoter (lipider).

I modsætning til universalopløsninger trænger peroxidopløsninger ind i den mikrobielle biofilm for at befri linserne for skadelige bakterier og dræbe mikroorganismer. I nogle undersøgelser blev det påvist, at hydrogenperoxidsystemer har en bedre antiviral aktivitet mod coronavirus (SARS-CoV-2) end multi-purpose-løsninger..1

Ifølge Review of Optometric Business anbefaler optometrister desuden brintoverilteopløsninger af mange grunde, herunder rene og sunde linser, klarere syn og øget komfort.2

Kan jeg bruge hydrogenperoxidopløsning sammen med mine linser?

contact lens cases for peroxide and multi-purpose solutions

Peroxidopløsninger er beregnet til at desinficere bløde kontaktlinser, herunder silikonehydrogel-linser. Nogle peroxidopløsninger kan også bruges til pleje af hårde (stive gaspermeable) kontaktlinser - se blot producentens anvisninger for at finde ud af, om dine linser er kompatible med en given hydrogenperoxidopløsning.

Oxynate Peroxide er et godt eksempel på en et-trins peroxidopløsning, der fungerer med både bløde og hårde kontaktlinser. Den fjerner på en dygtig måde proteiner og andre aflejringer, samtidig med at den renser, desinficerer og fugter linserne. 

Se altid producentens anbefalinger for at se, om peroxidopløsningen er kompatibel med dine linser. Det er også vigtigt at læse retningslinjerne for peroxidopløsning omhyggeligt. Nogle peroxidsystemer er f.eks. ikke egnede til brug med farvede kontaktlinser.

Typer af hydrogenperoxid-rengøringssystemer

Brintoverilte-systemer kan virke komplicerede for dem, der ikke er bekendt med denne type løsning. Hvis du kender det grundlæggende i, hvordan peroxidopløsninger fungerer, bliver processen meget nemmere og mindre skræmmende. 

Der findes to typer af peroxidsystemer: et-trins- og to-trins-systemer.

 • Peroxidsystemer i ét trin

  Med en enfaset peroxidopløsning skal linserne holdes i peroxidet i flere timer, indtil opløsningen er helt neutraliseret.

  Til at begynde med hældes opløsningen i et særligt kontaktlinseetui, der leveres af producenten. Neutraliseringen afsluttes ved en kemisk reaktion mellem etuiet og opløsningen eller; med en særlig tablet, der følger med opløsningen.

 • Peroxidsystemer i to trin 

  To-trins peroxidsystemer desinficerer dine kontaktlinser grundigt - koncentrationen af brintperoxid forbliver konstant under hele desinfektionsprocessen.

  I et to-trins peroxidsystem bortskaffes peroxid ved afslutningen af desinfektionsperioden, og beholderen fyldes med en anden opløsning - neutraliseringsopløsningen. 

Du kan altid se forskel på  hydrogen peroxide og andre universal- eller saltopløsninger på grund af den røde flaskehætte. Røde hætter på brintoverilteopløsninger betyder, at opløsningen ikke kan komme ind i øjnene.

Hvor længe tager neutraliseringsfasen?

åben kontaktlinseetui med peroxidetuier i baggrunden

Neutraliseringsprocessen tager normalt op til seks timer. Overhold dog den neutraliseringstid, der er angivet af producenten i indlægssedlen. Efter neutraliseringen må dine kontaktlinser ikke komme i kontakt med peroxidopløsningen.

Neutraliseringsprocessens varighed i totrins-systemer er noget kortere end i et-trins-systemer, fordi kun peroxidresterne på kontaktlinserne skal neutraliseres og ikke hele beholderens indhold.

Vigtigt: Hvis neutraliseringsprocessen ikke er afsluttet, kan brintoverilte, der kommer i direkte kontakt med øjnene fra flasken eller fra kontaktlinser, forårsage svie, svie og midlertidig skade på hornhinden. Etuiets neutralisator omdanner peroxiden til saltvand, hvilket sikrer, at dine linser er sikre at bruge.

Hvordan ved du, om hydrogenperoxidopløsningen virker?

boblende peroxidopløsning i tilfælde af

Du ved, at den virker, når der dannes bobler, når den specielle neutraliseringsskive i kassen kommer i kontakt med opløsningen. 

Husk altid at vaske hænder, før du tager dine linser ud eller bruger peroxidopløsningen. Hvis andre opløsninger som f.eks. øjendråber eller vand kommer i kontakt med peroxid og skiven, kan opløsningen boble og flyde over fra etuiet.

Nyttige tips at overveje, når du bruger brintoverilteopløsning

 • Før du bruger en ny kontaktlinseopløsning, skal du læse og følge alle anvisninger på emballagen og flasken nøje.
 • Sørg for at bruge det specielle kontaktlinseetui, der følger med din brintoveriltekontaktlinseopløsning. Brug ikke et gammelt linsetui, når du får en ny flaske med peroxidbaseret kontaktlinseopløsning. Hvis du gør det, vil peroxiden ikke blive neutraliseret.
 • Lad dine linser ligge i opløsningen i mindst 6 timer (eller den angivne tid), så neutraliseringsprocessen kan afsluttes.
 • Skyl ikke dine linser med brintperoxidopløsninger, og kom aldrig brintperoxidopløsning i øjnene. Dette kan forårsage svie eller svie.
 • Tillad ikke andre at bruge din brintoverilteopløsning. Dine venner og familie kan forveksle peroxidopløsningen med en universalopløsning og ikke bruge den i overensstemmelse med de specifikke anvisninger for brintoverilteopløsning.

Se følgende video for at lære om de grundlæggende teknikker til brug af brintperoxidkontaktlinseopløsning-(det er på engelsk ) 

Trin-for-trin-guide om, hvordan du bruger peroxidopløsning

 1. Trin 1: Vask hænder
 2. Trin 2: Læg linser i kurve
 3. Trin 3: Linser skylles
 4. Trin 4: Fyld kassen med opløsningen
 5. Trin 5: Læg kurvene i opløsningen
 6. Trin 6: Linser sættes i blød
 7. Trin 7: Indsæt linser
vask hænder i håndvask med billeder af vanddråber

Trin 1: Vask hænder

Vask og tør hænderne grundigt, før du bruger opløsningen.

vask hænder i håndvask med billeder af vanddråber

Trin 2: Læg linserne i kurvene

Skru linseetuiet af, og læg dine linser i de dertil indtegnede kurve. Generelt er kurvene mærket med et "L" for venstre linse og et "R" for højre linser.

skyl linserne i kurvene med peroxidopløsningen

Trin 3: Skyl linserne

Skyl dine linser med peroxidopløsningen i fem sekunder. Dette er et valgfrit trin for nogle producenter.

påfyldningskasse med peroxidopløsning til påfyldningslinjen

Trin 4: Fyld etui med opløsning

Fyld kassen med peroxidopløsning op til den angivne linje. Overfyld eller underfyld ikke kassen.

indsættelse af linserne i peroxidopløsningshylsteret

Trin 5: Læg kurvene i opløsningen

Placer kurvene i opløsningen, og skru låget på. Der bør begynde at dannes bobler på dette tidspunkt.

linser i blød i boblende peroxidopløsning

Trin 6: Læg linserne i blød

Læg linserne i blød i mindst seks timer eller så længe, som producenten anbefaler. Kip eller forstyrr ikke kassen under neutraliseringsprocessen.

brintoverilte og sag sidder på disken med en hånd

Trin 7: Indsæt linser

Når neutraliseringsprocessen er afsluttet, skal du kassere den brugte peroxidopløsning og lade kassen stå åben til tørre. Det er nu sikkert at indsætte dine linser.

 

Hydrogen peroxide solution frequently asked questions 

Er hydrogenperoxidopløsning godt for følsomme øjne?

Ja. Optometristerne hos Lentiamo anbefaler brintoverilteopløsninger til linsebrugere med følsomme øjne. De fleste brintoverilteopløsninger er uden konserveringsmidler, så de er ideelle for dem, der er allergiske over for konserveringsmidler i multifunktionelle opløsninger. De fjerner også effektivt aflejringer fra linserne, som kan føre til irritation..

Skal jeg bruge en saltvandsopløsning sammen med en peroxidopløsning?

Måske. Generelt afhænger det af producentens anbefalinger. Det er ikke altid nødvendigt at skylle linserne med en saltopløsning efter desinfektionsprocessen, men saltopløsninger er et godt ekstra skridt for dem med ekstra følsomme øjne.

Kan du bruge et standard kontaktlinseetui med peroxide solution?

Nej. Brintoverilteopløsninger leveres med en speciel kasse, der indeholder en neutraliseringsskive, som starter en kemisk reaktion. I løbet af denne proces renser og desinficerer brintoverilte linserne i dybden, inden det bliver til en sikker saltopløsning. Brug altid det nye etui sammen med hver ny flaske peroxidopløsning, for at systemet kan fungere korrekt.

Er hydrogenperoxid skadeligt for dine øjne?

Nej. Brintoveriltekontaktopløsninger er sikre, når de anvendes korrekt. Pas på: Brug kun peroxidopløsninger, der er specielt udviklet til pleje af kontaktlinser. Derudover skal du altid fuldføre neutraliseringsprocessen, før du sætter kontaktlinserne tilbage i øjnene.

Afsluttende bemærkninger fra Lentiamo

Hydrogen peroxide er en sikker og pålidelig måde at rengøre, desinficere og pleje dine linser på, men de skal bruges med forsigtighed, da direkte kontakt med øjnene kan resultere i svie, svie eller hornhindebeskadigelse. Når peroxidopløsninger anvendes som anvist, er de et vigtigt redskab til at holde dine øjne behagelige og sunde.

Kontakt din øjenlæge om at skifte til en peroxidopløsning, og begynd at nyde godt af alle fordelene.


Kilder

1. National Library of Medicine, Antiviral effect of multipurpose contact lens disinfecting solutions against coronavirus
2. Review of Optometric Business, Patients Using Hydrogen Peroxide Solutions = Greater Compliance

Gå ikke glip af vigtige nyheder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Kommentarer

  Ingen spørgsmål

  * Skal udfyldes

  Bedst sælgende produkter