Login

Bygningsfejl: Hvordan det påvirker lys og kørsel om natten

Ing. Barbora Keřková

Medicinsk revideret af Ing. Barbora Keřková, Stedfortrædende leder af en optikbutik, on 15. dec. 2023. Skrevet afLentiamo

Indhold

Mange mennesker med bygningsfejl oplever udfordringer, når de kører om natten eller under dårlige lysforhold. Denne tilstand påvirker, hvordan lyset kommer ind i øjet, hvilket kan forårsage sløret eller forvrænget syn. Dens indvirkning på synet kan variere, idet nogle personer oplever milde symptomer, mens andre har mere udtalte udfordringer.

Optometry and Vision Science konkluderede, at astigmatiske patienter oplevede nedsat synskvalitet, og 66% oplevede problemer med at køre bil om natten.1

Så hvordan påvirker bygningsfejl synet, når det er mørkt udenfor, og hvordan kan du forebygge disse problemer? Lentiamos optometrister beskriver nogle almindelige problemer i forbindelse med ukorrigeret bygningsfejl og lys om natten, forklarer, hvordan det påvirker bilkørsel, og giver tips til, hvordan man håndterer disse problemer.

Hvad er bygningsfejl?

 

Astigmatisme er en brydningsfejl forårsaget af en uregelmæssigt formet hornhinde eller linse. Resultatet er, at øjet ikke fokuserer lyset jævnt på nethinden, hvilket fører til sløret eller forvrænget syn. Det kan forekomme sammen med nærsynethed (myopi) eller langsynethed (hyperopi), men medfører yderligere visuelle udfordringer for den enkelte.

Er bygningsfejl værre om natten?
Sløret syn i forbindelse med bygningsfejl kan forekomme værre om natten eller under dårlige lysforhold. Når det er mørkt, udvider pupillerne sig for at lukke mere lys ind i øjnene. Denne udvidelse forstærker effekten af denne særlige brydningsfejl, når der kommer mere lys ind på én gang. Kontrasten mellem det omgivende mørke og en lyskilde kan synes at intensivere forvrængningerne eller sløringen.

Det er afgørende at løse astigmatismerelaterede synsproblemer for at forbedre den visuelle komfort og sikre sikkerheden.

 

Hvordan ser folk med bygningsfejl lyset?

Astigmatiske personer har ofte svært ved at se lys tydeligt, især under dårlige lysforhold. Forlygter, gadelygter og andre lyskilder kan blive forvrængede eller skæve på forskellige måder.

Bemærk, at på billedet ovenfor er baglygterne på den bageste bil skarpe og tydelige. Dette viser normalt eller standard syn. Nedenfor ses en sammenligning af astigmatisme om natten til venstre og normalt syn til højre.

Almindelige symptomer forbundet med bygningsfejl og lys inkluderer:

Sløret eller utydeligt syn

Som det ses til venstre, kan synsfeltet og lysene virke slørede, uklare eller ude af fokus på grund af den uregelmæssige lysbrydning forårsaget af astigmatisme.

Halos

Der kan opstå en halo eller ring omkring en lyskilde, som gør det svært at skelne dens sande form, størrelse eller lysstyrke. Lyset kan virke kraftigere, hvis glorien strækker sig langt ud over midten, som det ses på billedet til venstre.

Striber

Lys kan se ud til at have stråler, der kommer fra modsatte ender, som det ses til venstre. Dette skaber en "stribet" effekt, hvor lysene ser ud til at være strakte.

Stjerneskud

I lighed med glorier optræder stjerneudbrud som stjerneformet blænding omkring forlygter og gadelygter. Tynde stråler af lys stråler ud fra et lys' centrum som vist til venstre.

Billederne ovenfor er visuelle repræsentationer af, hvordan bygningsfejl kan påvirke synet. De faktiske virkninger for hver enkelt person kan variere. Hvis du oplever nogle af de ovennævnte symptomer eller bemærker, at dit nattesyn er ændret eller forværret, skal du kontakte din øjenlæge.

Astigmatisme og bilkørsel om natten

Astigmatisme kan gøre det svært at skelne detaljer, bedømme afstande nøjagtigt og skelne mellem objekter og deres omgivelser, når man kører om natten eller under dårligt oplyste forhold.

Det kan være sværere at se forlygter, gadelygter og trafikskilte tydeligt, fordi lysene kan virke strakte, aflange, spredte eller have glorier. Det kan få dig til ufrivilligt at knibe øjnene sammen i et forsøg på at forbedre fokus.

Ukorrigeret bygningsfejl kan gøre det vanskeligt eller endda farligt at køre bil om natten. Der er ting, du kan gøre for at beskytte dig selv og andre samt holde dit syn klart.

Sådan håndterer du astigmatisme-relaterede lysproblemer

Der er forskellige måder at håndtere bygningsfejlsrelaterede problemer, når det gælder lys. Det første skridt er at besøge din øjenlæge. De vil være i stand til at afgøre, hvad der forårsager dine symptomer. Derfra vil de foreslå passende løsninger såsom korrigerende udstyr eller andre håndteringstips.

Mulighed for synskorrektion

 • Specialdesignede toriske kontaktlinser kan korrigere den uregelmæssige hornhindeform og give et klarere syn. De bedste kontaktlinser til bygningsfejl giver komfort og synskorrektion, så hverdagsaktiviteter som bilkørsel bliver lettere.
 • Briller på recept med linser, der er skræddersyet til at minimere blænding og forbedre synsklarheden, kan være en stor fordel ved kørsel om natten. At holde brillerne rene er også afgørende for at bevare et optimalt syn.
 • Der findes forskellige kirurgiske procedurer, som kan korrigere synet for patienter med bygningsfejl, hvoraf LASIK er en af de mest almindelige.

Pro tip: Hvis du bruger briller, kan antirefleksbelægninger være en fordel på alle tidspunkter af dagen. De er designet til at reducere blænding for færre distraktioner, bedre visuel klarhed og mindre øjentræthed.

Ændringer af miljøet

 • Korrekte belysningsteknikker - Blødere eller diffust lys i hjemmet og på arbejdspladsen kan forbedre den generelle visuelle komfort.
  Antirefleksskærme og - filtre - Brug af antirefleksskærme og -filtre til elektroniske enheder kan hjælpe med at reducere anstrengelse og ubehag i øjnene.

Tips til natkørsel med bygningsfejl

Ud over kontaktlinser og briller er der andre ting, man kan gøre for at forbedre synet, når man kører om natten med bygningsfejl:

 • Rengør forruder, forlygter, spejle og vinduer - Regelmæssig rengøring af disse overflader kan forbedre sigtbarheden betydeligt, når du kører om natten. Pletter og snavs kan reflektere lys, hvilket forværrer synsproblemerne.
 • Sænk lysstyrken på instrumentbrættet - Hvis du sænker lysstyrken på instrumentbrættet, kan du minimere distraherende refleksioner på forruden.
 • Natindstillinger på spejle - Nogle bilspejle har en natindstilling for at reducere blænding, hvilket kan være en fordel for astigmatiske personer om natten.
 • Øjendråber - Nogle gange opstår kontaktlinser og tørre øjne om natten, når man har haft linser på hele dagen. Øjendråber kan hjælpe med at afhjælpe tørhed og sløring.

Pro tip: Lentiamo optometrist Barbora Keřková, Ing. forklarer: "Du skal ikke være bange for at vælge toriske kontaktlinser, hvis din korrektion kræver det. Med en korrekt valgt type toriske kontaktlinser er bærekomforten ikke forringet sammenlignet med sfæriske kontaktlinser, men de giver et bedre syn. Toriske kontaktlinser er ved at blive et populært valg for patienter med bygningsfejl, da deres repræsentation i befolkningen er stigende, og kontaktlinsematerialerne konstant forbedres."

Hvordan finder jeg ud af, om jeg har bygningsfejl?

Hvis du har mistanke om, at dine problemer skyldes denne tilstand, kan du tage en online astigmatisme-test. Denne test i fire trin kan tilfredsstille din personlige nysgerrighed.

Det er vigtigt at få en øjenlæge til at foretage en øjenundersøgelse, herunder en astigmatisme-test, for at bekræfte, om du er astigmatisk eller ej. Derefter kan de hjælpe dig med at vælge den rette synskorrigerende metode.

Afsluttende tanker fra Lentiamo

Det er afgørende at løse bygningsfejlsrelaterede synsproblemer for at forbedre den visuelle komfort og sikre sikkerheden, når man kører om natten. At opsøge en øjenlæge for at få hjælp til at håndtere synsproblemer er en god måde at forbedre den generelle visuelle komfort og sikre sikkerheden.

Ved at anvende passende løsninger kan personer med bygningsfejl trygt navigere i deres omgivelser og nyde et klarere syn på deres rejser!


Sources

1. Optometry and Vision Science, Epidemiology and Burden of Astigmatism: A Systematic Literature Review

 

Gå ikke glip af vigtige nyheder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Kommentarer

  Ingen spørgsmål

  * Skal udfyldes

  Bedst sælgende produkter