Solunate-løsning 50 ml gratis med Lenjoy Bi-weekly Aqua+

Login

Amsler-gitter: Test af makuladegeneration derhjemme

Lucie Macháčková

Medicinsk revideret af Lucie Macháčková, Butikschef i Brno Optics, on 13. jun. 2023. Skrevet afLentiamo

Indhold

Amsler-gittertesten bruges ofte til at opdage og overvåge makuladegeneration, som er en førende årsag til synstab hos ældre voksne.1 Tidlig opdagelse og tæt overvågning kan potentielt bremse udviklingen af synstab.

Ligesom enhver anden online synstest er Amslers gittertest mest effektiv, når den tages i forbindelse med regelmæssige øjenundersøgelser og professionel medicinsk vejledning. Sørg for at konsultere din øjenlæge for at planlægge en undersøgelse eller tale om eventuelle bekymringer, du måtte have.

For at introducere dig til det grundlæggende i makuladegeneration og Amsler-tests har vores øjenplejeeksperter besvaret nogle af de mest almindelige spørgsmål. Du kan finde trinvise instruktioner om, hvordan du bruger et Amsler-skema og information om, hvordan du fortolker resultaterne.

Læs mere nedenfor, og find ud af, om du bør tage en Amsler-test, og i så fald hvor ofte du bør gøre det.. Eller spring direkte til instruktionerne i at bruge Amsler-gitteret.

Hvad er Amslers øjentest?

En Amsler-test er en enkel og effektiv synstest, der bruges til at opdage og overvåge ændringer i en persons centrale syn. Den bruges af dem, der kan have eller er i risiko for at udvikle aldersrelateret makuladegeneration (AMD).

Selve Amsler-diagrammet består af en hvid baggrund med sorte linjer, der danner et firkantet gittermønster. I midten af gitteret er der en enkelt prik, der fungerer som et fokuspunkt.

Selvtest med et Amsler-skema er vigtigt for din visuelle sundhed. Husk dog på, at en uddannet øjenlæge kan fortolke dine resultater mere nøjagtigt og sørge for passende opfølgning. Kontakt altid din øjenlæge med eventuelle ændringer eller unormale og tvetydige testresultater.

Sådan bruger du Amslers gitterdiagram

Et Amsler-gitter er en ikke-invasiv og smertefri test. Den kan udføres hurtigt og nemt derhjemme eller under en rutinemæssig øjenundersøgelse. Følg disse trin-for-trin instruktioner om, hvordan du selv udfører Amsler grid-testen.

 1. Hold gitteret 12 til 15 tommer væk fra dit ansigt i et godt oplyst område.
 2. Dæk det ene øje.
 3. Fokuser på den midterste prik i ca. 10 sekunder med det blottede øje. Læg mærke til, om der er linjer eller områder, der ser slørede, bølgede, mørke eller manglende ud.
 4. Gentag med det andet øje.

amsler grid

Vil du have din egen kopi? Download en gratis printbar Amsler-gitter-PDF.

 

Download PDF

Tips til præcise resultater

For at få de mest præcise resultater skal du bruge læsebriller, herunder bifokale briller, som du normalt ville bruge til at læse med. Gentag testen en gang om ugen eller som anbefalet af din øjenlæge. Det er også vigtigt, at du dokumenterer dine resultater, så du kan spore sygdommen korrekt. Hvis du bemærker ændringer i dit syn, skal du straks kontakte din øjenlæge.

Pro tip: Vidste du, at Amslers gitre kan printes eller bruges på en computerskærm eller tablet? Sørg for at placere papirgitteret eller skærmen i øjenhøjde for at sikre de mest nøjagtige resultater.

Sådan tolkes Amsler-testen

For et sundt øje uden makuladegeneration bør alle områder af et Amsler-gitter fremstå klart og ensartet. Hver linje og firkant kan ses klart og tydeligt gennem det åbne øje. Derudover må der ikke forekomme brudte linjer, og alle firkanter skal være til stede.

Unormale fund eller Amsler-forvrængning kan indikere en mulig synsforandring eller et problem. Hvis du har makuladegeneration eller et andet centralt synsproblem, kan linjerne på et Amsler-gitter se bølgede, buede eller forvrængede ud, som på gitteret på billedet nedenfor. Du kan også bemærke et tomt eller mørkt område i midten af skemaet.distored amsler grid lines

Det er bydende nødvendigt at søge øjeblikkelig lægehjælp hos en øjenlæge, hvis der opdages ændringer eller forvrængninger under Amsler-gittertesten. Tidlig opdagelse og behandling af AMD kan hjælpe med at forhindre yderligere synstab og forbedre chancerne for at bevare det centrale syn.

Bemærk venligst, at selvom Amsler grids kan være et nyttigt værktøj og meget præcise til at overvåge ændringer i dit syn, er de ikke beregnet til at diagnosticere eller behandle nogen medicinsk tilstand. Husk, at de heller ikke er en erstatning for regelmæssige øjenundersøgelser eller professionel medicinsk rådgivning. Hvis du bemærker ændringer i dit syn eller har bekymringer om dine øjnes sundhed, skal du kontakte din øjenlæge.

Hvad er makuladegeneration?

Makuladegeneration, også kendt som aldersrelateret makuladegeneration (AMD), er en medicinsk tilstand, der påvirker den centrale del af nethinden, kaldet makula. Makulaen er ansvarlig for det skarpe, centrale syn, der er nødvendigt for opgaver som læsning og bilkørsel. Sygdommen ses hyppigst hos personer over 60 år. Over tid kan makuladegeneration forårsage et gradvist tab af det centrale syn.

Tegnene på makuladegeneration kan variere, men nogle almindelige symptomer omfatter sløret eller forvrænget syn, et mørkt eller tomt område i midten af synsfeltet og problemer med at se fine detaljer. Der findes to typer af makuladegeneration: tør og våd.

 • Tør makuladegeneration er mere almindelig og udvikler sig langsomt. Aflejringer af lipider, proteiner og celleaffald opbygges under nethinden og gør makula tyndere.
 • Våd makuladegeneration er mindre almindelig, men kan udvikle sig hurtigt og forårsage mere alvorligt synstab. Det opstår, når uregelmæssige blodkar begynder at vokse under makula og lækker væske ind i nethinden.

Hvem har brug for at tage Amsler grid-testen?

Den nøjagtige årsag til tør makuladegeneration er ikke klar, men forskning tyder på, at alder og miljøfaktorer kan være medvirkende faktorer. Tag et kig på nogle almindelige faktorer, der kan afgøre, hvem der er i risikozonen for makuladegeneration:

 • Alder - Makuladegeneration er mere almindelig hos voksne over 60 år.
 • Familiehistorie - Genetik og sygdommen har vist sig at have en forbindelse.
 • Hjerte-kar-sygdomme - Hjertesygdomme kan indikere en højere risiko for makuladegeneration.
 • Rygning - Rygning af cigaretter eller regelmæssig udsættelse for passiv rygning øger risikoen for øjen- og andre sygdomme.
 • Fedme - Forskning tyder på, at fedme kan påvirke udviklingen af makuladegeneration til den mere alvorlige form af sygdommen.

En af de største fordele ved Amslers gittertest er tidlig opdagelse af potentielle synsproblemer. Resultaterne kan advare dig om udbruddet af våd makuladegeneration på et tidligere, mere behandleligt stadie, hvilket giver mulighed for hurtig behandling og mulig forebyggelse af yderligere centralt synstab.

Der findes ingen kur mod makuladegeneration, men der er behandlingsmuligheder for våd AMD. Din øjenlæge kan behandle din AMD med et lægemiddel kaldet anti-VEGF. Derudover kan de anbefale tips til at forbedre synet og reducere risikoen for makuladegeneration, såsom kostændringer. Filtrering af blåt lys gør mere end at forhindre overanstrengelse af øjnene, det kan også reducere risikoen for makuladegeneration.

Vidste du det? Våd makuladegeneration er kun forårsaget af den tørre form af sygdommen. Heldigvis udvikler tør makuladegeneration sig ikke altid til den mere alvorlige våde type.

Hvor ofte skal man tage Amsler-testen?

En øjenlæge kan anbefale test mellem en gang om dagen og en gang om ugen. Kontakt altid din øjenlæge for at finde ud af, hvilken hyppighed der passer til dit risikoniveau eller sygdomsudvikling.

I modsætning til undersøgelser som f.eks. en online astigmatisme-test, der kan tages én gang, skal Amsler-gitre bruges regelmæssigt for at være effektive.

Kan Amsler-gitteret afsløre glaukom?

Amsler grids bruges primært til at opdage makulasygdomme. De bruges oftest som et makuladegenerationsdiagram til at opdage og spore sygdommen. Mens Amsler-testresultater kan advare folk om abnormiteter i deres syn relateret til glaukom, er det stadig relevant at gennemgå en omfattende øjenundersøgelse for nøjagtigt at diagnosticere og udelukke andre sygdomme.

Sidste tanker fra Lentiamo

Forebyggelse er nøglen, når det gælder øjensundhed. For at passe på dine øjne og dit syn er det vigtigt at planlægge regelmæssige aftaler med din øjenlæge.

Eksperterne hos Lentiamo håber, at denne information om Amsler-gitre og makuladegeneration har været nyttig. Tal med en øjenlæge, hvis du tror, at du er i risikozonen for makuladegeneration. De kan udføre omfattende undersøgelser og rådgive dig om dine øjne og din visuelle sundhed.


Kilder

1. The Lancet Global Health, Global causes of blindness and distance vision impairment 1990-2020: a systematic review and meta-analysis.

Gå ikke glip af vigtige nyheder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Kommentarer

  Ingen spørgsmål

  * Skal udfyldes

  Bedst sælgende produkter