Sommer solbriller på udsalg!

Login

Dobbeltsyn (diplopi): Årsager og behandling

Lucie Macháčková

Medicinsk revideret af Lucie Macháčková, Butikschef i Brno Optics, on 22. aug. 2023. Skrevet afLentiamo

Indhold

Har du nogensinde set to billeder, når du ved, at der kun burde være ét? Diplopi, også kendt som dobbeltsyn, får hjernen til at opfatte et dobbeltbillede af et enkelt objekt. Det kan være et midlertidigt irritationsmoment eller en indikator for en alvorlig helbredstilstand. At vide, hvad det er, og hvornår man skal søge lægehjælp, kan holde dig sikker og sund.

Lentiamos optikere definerer denne tilstand, forklarer dens variationer og lister mulige årsager her. Lad os tage et kig!

Hvad er dobbeltsyn?

Dobbeltsyn er en tilstand, hvor en person ser to billeder af et enkelt objekt. Disse billeder kan vises ved siden af hinanden, oven på hinanden eller i en vinkel. Det kan være et resultat af midlertidige faktorer eller forskellige underliggende årsager, såsom problemer med de muskler, der styrer øjets bevægelser, nerveskader eller problemer med hornhinden, linsen eller nethinden.

Det kan forårsage ubehag, forvirring og vanskeligheder med daglige aktiviteter som at læse, køre bil og gå. Det er vigtigt at søge lægehjælp, hvis du oplever at se duplikerede billeder, da det kan være et tegn på et alvorligt helbredsproblem som slagtilfælde eller sygdom.

Hvordan ser dobbeltsyn ud?

Dobbeltsyn får et enkelt objekt til at fremstå som to billeder, der sidder ved siden af hinanden, over eller under eller diagonalt i forhold til hinanden. Billederne overlapper som regel hinanden og er sjældent helt adskilt. Det sekundære billede er typisk sløret eller svagere end "hovedbilledet".

Typer af dobbeltsyn

Der er to hovedtyper af dobbeltsyn: monokulært og binokulært. Monokulær diplopi forårsager fordobling af et billede side om side. Binokulær diplopi viser sig typisk på tre måder: horisontalt, vertikalt eller skråt.

Monokulært dobbeltsyn

Monokulær diplopi er, når to billeder vises på kun ét øje. Det skyldes et problem i selve øjet, som f.eks. grå stær, bygningsfejl eller tørre øjne. Forkert brillestyrke kan også føre til denne type.

monokulært dobbeltsyn

Monokulært dobbeltsyn

Med monokulær diplopi vil du måske bemærke, at hovedbilledet fremstår klarere end det mere slørede, sekundære billede. Dette kaldes nogle gange et "spøgelsesbillede".

Symptomerne på slørethed er typisk begrænset til det ene øje.

Binokulært dobbeltsyn

Mere almindeligt er det, at folk oplever binokulær diplopi og ser to billeder, når begge øjne er åbne. Fordi det påvirker begge øjne, betyder det typisk, at øjnene ikke arbejder ordentligt sammen. Denne type forsvinder af sig selv, når et af øjnene lukkes. Det kan opstå på grund af en række forskellige tilstande som skelen (når øjnene ikke står på linje i samme retning) eller nerveskader.

Binokulært dobbeltsyn manifesterer sig normalt visuelt på tre forskellige måder: horisontalt, vertikalt eller skråt som vist nedenfor.

vandret dobbeltsyn

Horisontalt dobbeltsyn

 

Horisontal diplopi er, når en person ser to billeder side om side, hvor det ene billede vises til venstre eller højre for det andet.

Begge billeder kan virke slørede med den horisontale binokulære type.

lodret dobbeltsyn

Vertikalt dobbeltsyn

 

Vertikal diplopi er, når en person ser to billeder stablet oven på hinanden. Det ene billede vises over eller under det andet.

skråt dobbeltsyn

Skråt dobbeltsyn

 

Skrå diplopi er, når et andet billede vises diagonalt, eller i en vinkel, fra det andet. Denne type er mindre almindelig end horisontal og vertikal, men forekommer.

Midlertidigt dobbeltsyn

Midlertidig dobbeltsyn er, når en person oplever at se dobbelt i en kort periode, som typisk kun varer et par minutter. Det kan skyldes en række faktorer som stress, træthed eller endda alkoholforbrug.

Dobbeltsyn, der kommer og går, kan være forårsaget af et vedvarende problem. Hornhinde- eller linseproblemer, migræne, bivirkninger af medicin, sygdomme og skæve øjne kan alle resultere i denne type synsproblemer, der dukker op fra tid til anden.

Selvom der generelt ikke er grund til bekymring, kan midlertidige dobbelte billeder være et symptom på en mere alvorlig medicinsk tilstand eller begivenhed. Pludseligt opståede synsproblemer bør aldrig ignoreres. Søg øjeblikkelig lægehjælp for pludselige ændringer i synet for at udelukke potentielt livstruende helbredsproblemer.

Hvad er årsagen til dobbeltsyn?

Ifølge Stanford Health Care kan en række tilstande forårsage dobbeltsyn. Problemer med hornhinden eller linsen, muskel- eller nerveproblemer, der kontrollerer øjets funktion og bevægelse, eller problemer i hjernen kan føre til dobbeltsyn. Nogle årsager kan være mindre, som f.eks. bygningsfejl, eller livstruende, som f.eks. en aneurisme eller et slagtilfælde.1

Problemet kan være midlertidigt, behandles eller være forårsaget af et mere alvorligt, underliggende problem. Miljømæssige faktorer kan også fremkalde fordobling af billeder på forskellige tidspunkter. Forskellige dele af øjet og de omkringliggende strukturer kan også have skylden. Derudover kan vedvarende helbredsproblemer eller sygdomme forårsage midlertidige eller vedvarende problemer.

Midlertidige årsager

Midlertidige årsager til dobbeltbilleder er ofte relateret til livsstilsfaktorer eller miljømæssige stimuli, såsom alkohol- eller stofbrug, træthed eller overanstrengelse af øjnene. Disse årsager forsvinder som regel af sig selv, når den udløsende faktor er blevet behandlet. Lavt blodtryk eller at rejse sig for hurtigt kan kortvarigt påvirke synet hos nogle mennesker.

Årsager, der kan behandles

Behandlelige årsager til dobbeltbilleder involverer typisk brydningsfejl som nærsynethed, langsynethed eller astigmatisme. Øjentørhed, svaghed eller fejlstilling i øjenmusklerne, grå stær eller abnormiteter i hornhinden kan også forårsage ændringer i synet.

Hvis du har migræne, kan du opleve synsforstyrrelser, herunder dobbelte billeder, under en migræne. Disse årsager kan ofte behandles med ikke-invasive metoder som korrigerende linser, øjenøvelser eller medicin.

Underlæggende årsager

Underliggende problemer relateret til muskler, nerver eller hjernen kan påvirke øjets funktioner og bevægelser, hvilket resulterer i dobbeltbilleder. Disse årsager kan være alvorlige og kan være relateret til diabetes, forhøjet blodtryk, skjoldbruskkirtellidelser, infektioner, autoimmune lidelser eller neurologiske tilstande som multipel sklerose, slagtilfælde eller en hjernesvulst.

Nogle andre sygdomme, der er kendt for at forårsage dobbelte billeder, omfatter Graves' sygdom, myasthenia gravis og Guillain-Barre syndrom.2

Symptomer på dobbeltsyn

 • At se to billeder af samme genstand
 • Hovedpine
 • Hængende øjenlåg
 • Fejlrettede, "vandrende" eller krydsede øjne
 • Kvalme eller svimmelhed
 • Smerter i øjnene

Hvornår skal du søge lægehjælp?

Søg omgående lægehjælp, hvis du pludselig oplever dobbeltsyn, eller hvis det ledsages af forvirring, sløret tale, smerter, svimmelhed eller svaghed. At se dobbelt kan være tegn på et akut medicinsk problem som f.eks. en aneurisme eller et slagtilfælde.

Kontakt din øjenlæge, hvis du har tilbagevendende synsproblemer, der resulterer i dobbelte billeder. Noter dig, hvornår og hvor længe det varer, så din specialist kan finde årsagen.

Diagnose af dobbeltsyn

En øjenspecialist vil typisk foretage en grundig øjenundersøgelse for at diagnosticere årsagen til dobbeltsyn. Undersøgelsen kan omfatte en test af synsstyrken, målinger af øjets retning, en spaltelampeundersøgelse for at vurdere forsiden af øjet og en udvidet øjenundersøgelse for at kontrollere bagsiden af øjet.

De kan også udføre yderligere tests, såsom en dæktest eller en prismetest, for at vurdere graden og årsagen. De kan henvise dig til en anden læge afhængigt af den underliggende årsag, eller hvis de har mistanke om, at der er behov for en akut medicinsk evaluering.

Selvom diplopi påvirker synet, er det ikke sikkert, at en øjenlæge er den rette til at behandle det. Hvis du f.eks. har mistanke om, at en ordineret medicin har ført til dine synsproblemer, er det bedste kontaktpunkt sandsynligvis den sundhedsspecialist, der ordinerede den.

Tjek, om du har dobbeltsyn

Diplopi kan få dig til at foretage visuelle justeringer i et forsøg på at justere billeder i dit synsfelt.

Hvis nogen har dobbeltsyn, kan de måske:

 • lukker eller dækker et øje.
 • vippe eller dreje hovedet i forskellige vinkler.
 • konstant knibe øjnene sammen eller gøre dem smalle.
standard syn

Standard syn

 

Som reference kan dobbeltsyn ganske enkelt sammenlignes med et standardbillede.

En person, der ikke har synsproblemer, vil se et klart billede som det, der er afbilledet her.

Hvordan behandles dobbeltsyn?

Afhængigt af årsagen kan det behandles med kontaktlinser eller en brille på recept. Simple øjenøvelser eller en øjenklap kan også bruges som behandling.

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt med øjenkirurgi for at korrigere. Din øjenlæge vil bestemme den bedste fremgangsmåde afhængigt af årsagen.

Er dobbeltsyn alvorligt?

Duplikerede billeder er normalt ikke alvorlige og kan behandles. Men det kan også være tegn på et mere akut problem. Det er vigtigt at konsultere en øjenlæge, hvis du oplever duplikerede billeder, selv med mellemrum.

Forebyggelse af dobbeltsyn

Evnen til at forhindre fordobling af billeder afhænger af årsagen. I mange tilfælde kan det forebygges effektivt med ikke-invasive metoder som øjenøvelser eller korrigerende briller. Med den rette pleje og behandling kan det ofte behandles med succes.

Regelmæssige øjenundersøgelser er en vigtig forebyggende foranstaltning for at sikre, at dine øjne også forbliver sunde.

Afsluttende tanker fra Lentiamo

Denne type ændringer i synet kan være alarmerende. Husk på, at det ikke altid er en alvorlig sag. Det er dog kun en specialists vurdering, der nøjagtigt kan fastslå årsagen.

Husk at kontakte en læge med det samme i tilfælde af pludseligt dobbeltsyn eller andre pludselige ændringer i dit syn. Vi håber, at disse oplysninger kan hjælpe dig med at forstå de forskellige typer dobbeltsyn og årsagerne til dem.

Læs mere

Udforsk andre emner relateret til dobbeltsyn.


Sources

1. Stanford Health Care, Causes of Double Vision
2. Review of Optometry, Top Causes of Double Vision

 

Gå ikke glip af vigtige nyheder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Kommentarer

  Ingen spørgsmål

  * Skal udfyldes

  Bedst sælgende produkter