Solunate-løsning 50 ml gratis med Lenjoy Bi-weekly Aqua+

Login

Nogensinde tænkt på at tage en synstest? Tag den her!

World Health Organization (WHO) afslørede nye tal for synshandicap i oktober 2018. Globalt anslås det, at ca. 1,3 mia. mennesker lever med en vis form for nedsat syn. Med hensyn til langsynethed har 188 millioner mennesker mildt synshandicap, 217 millioner har moderat til svær synshandicap og 36 millioner mennesker er blinde.1

Vision impairment worldwide
 

Dette enorme antal mennesker er afhængige af kontaktlinser eller briller for at forbedre deres syn. Men hvordan finder du ud af, om du har brug for lignende visuel hjælp? Hvordan måler du dit syn?

Monoyer's øjenskala

Monoyer Eye Chart For at måle dine øjne kan du gøre brug af en øjenprøve. Den første opfinder af decimal-øjenprøven var Ferdinand Monoyer. Den franske øjenlæge skabte sin berømteMonoyer Øjenskala i 1872 og tilvejebragte en måleenhed for den optiske effekt af en linse, kaldet en dioptre. Hver række bogstaver i forskellige størrelser repræsenterer en anden dioptre – den enhed, der stadig er i brug i dag.

En dioptre er en måleenhed af den optiske effekt af en linse eller et buet spejl, hvilket er lig med invers af brændvidde målt i meter (det vil sige 1 / meter). Det er således en enhed af gensidig længde. For eksempel bringer en 3-dioptre linse parallelle stråler af lys til at fokusere på 1/3 meter. Den optiske kraft i det menneskelige øje er 58 D.

Sjov fakta: Monoyer indsatte også sit navn i diagrammet. Hvis du læser opad og ignorerer den sidste linje, vil bogstaverne på venstre side stave „Monoyer“ og bogstaverne på højre side ‚Ferdinand‘. Kan du få øje på det?2

Hvad med Snellen Øjenskala

Kort efter Monoyer offentliggjorde sin synsprøve, udviklede den hollandske øjenlæge Herman Snellen et lignende kort, Snellen øjenskala. Den første version brugte abstrakte symboler, som derefter blev erstattet med bogstaver. I modsætning til den tidligere model placerer den de største bogstaver øverst.3

Diagrammet består af 10 linjer blokbogstaver, der begynder med store bogstaver på øverste række. Bogstavernes størrelse formindskes gradvis, hvilket giver mulighed for flere bogstaver på hver efterfølgende linje.4

Snellen-diagrammet bruges stadig i dag til at måle folks øjne. Under en øjenprøve øjenlægen vil bede dig om at finde den mindste linje af tekstbogstaver du kan lave, og bede dig om at læse den. Hvis du kan læse den nederste række af bogstaver, er din skarphed meget god

Tag en test her

Hvis du vil finde ud af om dine øjne har brug for visuelt hjælp, skal du se din øjenlæge og bede om bedømmelse af din langsynethed. Hvis du vil finde ud af hjemme hvor godt dit syn er, kan du dog let gøre Snellen Øjentest før du besøger din øjenlæge. Den test vi viser her, kan være nyttig til at teste for nærsynethed, hvilket forårsager sløret afstandssyn. Det er særligt nyttigt at screene børn for nærsynethed.

langsynethed, astigmatisme eller andre øjenproblemer kan ikke måles med vores diagram. Kun en omfattende øjenundersøgelse af en autoriseret øjenlæge eller optiker kan afgøre, om dine øjne er sunde, og om du kan se så klart og komfortabelt som muligt.
 

Reglerne for Snellen øjenskala

For den bedste nøjagtighed, få nogen til at hjælpe dig når du tester dit syn med Snellen øjenskala.

 • 1) Placer diagrammet på en væg cirka seks meter væk.
 • 2) Dæk et øje og læs bogstaverne højt på diagrammet.
 • 3) Begynd fra toppen og derefter mod bunden.
 • 4) Gentag med det andet øje, og så med begge øjne sammen.
 • 5) Den mindste række bogstaver, som du læser nøjagtigt, bestemmer visuel skarphed i det afdækkede øje

Sådan fortolker du resultaterne

Resultaterne af læsningen af diagrammet vil bestemme kvaliteten af dit syn. Dine synsresultater vil blive udtrykt som en brøkdel. Fraktioner vises til venstre for hver række og identificere, hvor godt du kan se. Hvis du f.eks. Kunne læse klart til den femte linje, vil din syn blive udtrykt som et 20/40 syn. Hvis du kunne læse klart til syvende linje, bliver din syn udtrykt som 20/25. Tallene er angivet i fod, en amerikansk måleenhed. En fod er ca. 30 cm.

20/20: Et 20/20 syn betyder, at du ser samme bogstav på 20 fod / 6,09 meter, som folk med normalt syn ser på 20 fod / 6,09 meter – det betyder, at dit syn er perfekt.

20/40: Et syn på 20/40 betyder, at du ser samme bogstav på 20 fod / 6,09 meter, som folk med normalt syn ser på 40 fod / 12,2 meter.

Monoyer Eye Chart
 

1World Health Organization 2Independent 3Express 4Very Well Health

Gå ikke glip af vigtige nyheder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Kommentarer

 • Best U.

  Thanks so much for the site, I found a lot of useful information for us.

  Svar
  • Veronika
   Lentiamo.dk

   You are welcome, we are happy to hear that.


   Svar

* Skal udfyldes

Bedst sælgende produkter