Sommer solbriller på udsalg!

Login

Hydrogel vs silikone hydrogel kontaktlinser: fordele og ulemper

Ing. Petra Průchová

Medicinsk revideret af Ing. Petra Průchová, Optiker-elev, on 24. feb. 2020. Skrevet af Maria Chiara Tarsia

Alle kontaktlinsebrugere - især dem, der lider af tørre øjne og digital øjenbelastning - stiller på et eller andet tidspunkt mindst et af følgende spørgsmål:

 • Hvad er det bedste materiale til kontaktlinser?
 • Hvor vigtigt er vandindholdet i kontaktlinser?
 • Skal jeg vælge hydrogel- eller silikonehydrogel-linser?
 • Hvilket materiale er bedst til mine følsomme øjne?

Da vi dagligt modtager forespørgsler om dette emne, har vi besluttet at behandle dem i denne artikel. Lad os vide i kommentarerne, om du finder den nyttig!

Hvilken type bløde kontaktlinser findes der?

I dag er de fleste kontaktlinser enten lavet af hydrogel eller silikonehydrogel.

Begge materialer har deres fordele og ulemper. Lad os se nærmere på forskellene mellem hydrogel-kontaktlinser og silikone-hydrogel-linser.

Hydrogel-kontaktlinser

Hydrogel-linser er lavet af gel-lignende, vandholdig plast kaldet hydrogeler. Disse linser er meget tynde og bøjelige og tilpasser sig øjets overflade.

Hydrogel-linser blev introduceret i begyndelsen af 1970'erne og gjorde kontaktlinser meget mere populære takket være forbedret komfort og brugervenlighed.

Når det drejer sig om tørre, sarte øjne, er hydrogelmateriale - takket være dets unikke biokompatibilitet med det menneskelige øje - ofte det mest velegnede valg.

En nylig undersøgelse, der sammenlignede hydrogel-linser med silikonehydrogel-linser1, fandt hos nogle forsøgspersoner en sammenhæng mellem tilstedeværelsen af silikone og en stigning i øjenallergi.

Problemet med hydrogel-linser opstår, når vandet gradvist fordamper (f.eks. efter mange timers brug eller i udfordrende miljøer), hvilket gør materialet mindre behageligt.

Fordele

 • Stor komfort og holdbarhed
 • Meget biokompatibel med det menneskelige øje
 • Velegnet til sarte øjne

Ulemper

 • Lavere iltgennemtrængelighed
 • Mindre komfortabel efter mange timers brug
 • Mindre elastisk end silikonehydrogel

Kontaktlinser af silikone-hydrogel

Silikonehydrogel-linser er en avanceret type bløde kontaktlinser. De er mere porøse end almindelige hydrogel-linser og tillader endnu mere ilt at nå hornhinden. De blev introduceret i 2002, og deres kombination af hydrogel og silikone gør det muligt for producenten at øge iltgennemtrængeligheden, selv med en lav mængde vand. Denne højere iltgennemtrængelighed reducerer risikoen for hypoxi i øjet2. Denne egenskab gør dem til et godt valg til længere tids brug. Ulempen ved disse linser er dog den lavere befugtningsevne og tendensen til at samle flere aflejringer.

Fordele

 • Høj iltpermeabilitet
 • Reducerer hypoxi-relaterede symptomer
 • Tillader længere tids brug

Ulemper

 • Mindre behagelig på sarte øjne
 • Opsamler flere aflejringer
 • Ikke egnet til personer med silikoneintolerance

Leder du efter de rigtige kontaktlinser?

Lentiamo tilbyder dig et bredt udvalg af dagslinser, linser til hver anden uge, månedslinser, linser med længere levetid samt UV- og blålysfiltre.

Køb kontaktlinser

Afslutningsvis, hvad er det bedste materiale til kontaktlinser?

Som vi gerne understreger over for vores kunder, findes der ikke noget, der hedder "det bedste kontaktlinsemateriale på markedet". Det er et spørgsmål om at finde den bedste løsning til dine egne øjne.

For at opsummere forskellen mellem hydrogel og silikonehydrogel:

Ingen af materialetyperne viste overlegenhed i komfort, og antallet af bivirkninger var lavt med begge materialetyper. Disse resultater tyder på, at valget af materiale helt afhænger af aftalen mellem behandler og patient3.

Som altid er den første regel at diskutere det med din optiker. Ikke alene har hver type kontaktlinse forskellige egenskaber, men hvert øje er forskelligt med specifikke behov. En af de vigtigste overvejelser, når man vælger kvalitetskontaktlinser, er vandindholdet. Vand fugter linserne og gør dem blødere og mere behagelige at have på.

Vandindhold i kontaktlinser

Når det gælder vandindhold, kan kontaktlinser inddeles i tre grupper med hver deres kvaliteter. Ved du, hvilken gruppe dine kontaktlinser tilhører?

 • Lavt vandindhold (op til 45%) - silikonehydrogelkontaktlinser, som normalt er beregnet til kontinuerlig brug. De har næsten 100% iltgennemtrængelighed.
  Middel vandindhold (op til 60%) - hydrogel kontaktlinser, egnet til de fleste brugere.
  Højt vandindhold (op til 90%) - hydrogel-kontaktlinser til mere følsomme øjne.

Vandindhold og iltgennemtrængelighed (Dk/t)

Dine linsers iltgennemtrængelighed afhænger direkte af deres vandindhold.

Chart of water content and oxygen transmissibility (Dk/t)

Jo højere vandindholdet er, jo sværere er det for ilt at komme ind i hornhinden, hvor overfladen er afhængig af atmosfærisk ilt. Og det fungerer omvendt: Jo mere materialet er gennemtrængeligt for ilt, jo mindre vand kan binde sig til det.

Så hvis dine kontaktlinser er fugtige, vil de være mere behagelige og lette at anvende. Husk dog, at vandet gradvist fordamper fra dem i løbet af dagen. Hvis det sker, kan dine øjne blive tørre.

Der kan opstå ubehag, og dine øjne kan føles kløende og have en brændende fornemmelse. Det er derfor, mange kontaktlinsebrugere tror, at mere vand er bedre for deres øjne.

Men faktisk er fugt ikke det eneste, vores øjne har brug for for at forblive sunde. De har brug for at ånde. Det er derfor, det altid er vigtigt at få hjælp af en øjenlæge, når man skal vælge de rigtige kontaktlinser. Vådhed og åndbarhed er begge lige vigtige. Det er et spørgsmål om balance.

Hvis det, der er skrevet ovenfor, lyder for teoretisk, så tag et kig på det næste diagram.

Diagram over kontaktlinser i henhold til deres vandindhold og ilttransmitterbarhed (Dk/t)

Chart of Contact Lenses According to their Water Content and Oxygen transmissibility (Dk/t)


Her kan du se nogle af de mest populære kontaktlinser på markedet og deres befugtnings-/transmissibilitetsforhold. Vores graf giver dig mulighed for nemt at sammenligne deres egenskaber. Fra teori til praksis!

De bedst sælgende hydrogel-kontaktlinser

Lenjoy 1 day Comfort

Lenjoy 1 Day Comfort (30 linser)

Lenjoy 1 day Comfort kontaktlinser giver en fantastisk visuel ydeevne, langvarig bærekomfort og optimal øjensundhed takket være deres asfæriske design. De vigtigste egenskaber ved disse linser er deres biologisk kompatible fugtighedsteknologi, skridsikre overflade, beskyttelse mod UV-stråling og lyseblå farve, som gør dem nemmere at håndtere. De er fremstillet af Omafilcon, som ifølge lægerne er et af de mest velegnede materialer til tørre øjne.

Lenjoy 1 Day Comfort

De bedst sælgende silikonehydrogel-linser

1-DAY Acuvue Moist

1-DAY TruEye

1-Day Acuvue TruEye er kontaktlinser til daglig brug, som giver fantastisk komfort og friskhed hele dagen takket være Hydraclear-teknologien.

1-DAY TruEye lenses

Fandt du dette emne interessant? Skriv en kommentar nedenfor, eller del den!


Sources:

Gå ikke glip af vigtige nyheder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Kommentarer

  Ingen spørgsmål

  * Skal udfyldes

  Bedst sælgende produkter