Login

Hydrogel vs silikone hydrogel kontaktlinser: fordele og ulemper

Petra Průchová

Medicinsk revideret af Petra Průchová, Optician Trainee, on 24-2-2020. Skrevet af Maria Chiara Tarsia

Hver kontaktlinsebærer- især dem, der er berørt af tørre øjne på et tidspunkt må selv stille et spørgsmål, som – “Hvad er det bedste materiale til kontaktlinser?”

 • “Hvor vigtigt er vandindholdet i kontaktlinser?”
 • “Skal jeg vælge hydrogel eller silikonehydrogel objektiver?”
 • “Hvilket materiale er bedst for mine sarte øjne?”

og listen fortsætter.

Vi modtager dine forespørgsler om sagen dagligt, og derfor besluttede vi at adressere dem i denne artikel og bringe dem i fokus for dig.

Hvilken type bløde kontaktlinser er der?

I dag er de fleste kontaktlinser enten lavet af hydrogel eller siliconehydrogel.

Begge materialer har deres fordele og ulemper. Lad os undersøge funktionerne og forskellene mellem hydrogel kontaktlinser og siliconehydrogel linser.

Hydrogel-kontaktlinser

Hydrogel-linser er lavet af gellignende, vandholdig plast kaldet hydrogeler. Disse linser er meget tynde og bøjelige og passer til den forreste overflade af øjet.

Introduceret i de tidlige 70'ere, hydrogel linser gjort kontaktlinser meget mere populær på grund af deres store komfort.

Når det kommer til tørre sarte øjne, hydrogel material – takket være dens unikke biokompatibilitet med det menneskelige øje – er ofte det passende valg.

En nylig undersøgelse, der sammenlignede hydrogel-linser med siliconehydrogel-linser 1 rapporterede det, i nogle fag, en forbindelse mellem tilstedeværelsen af silikone og opstået af øjenallergier.

Ulempen ved disse linser ser ud, når vandet gradvist fordamper fra linserne (e.g.,efter mange timers brug eller når du er i udfordrende miljøer)gør materialet mindre behageligt .

lember

 • Stor komfort og holdbarhed/li>
 • Meget biokompatibel med det menneskelige øje
 • Velegnet til sarte øjne

ulember

 • Lavere iltpermeabilitet
 • Mindre behageligt efter mange timers brug
 • Mindre elastisk end siliconehydrogel

Søger du efter de rigtige kontaktlinser til dig?

Et bredt udvalg af førende linser venter på dig hos Lentiamo!

Topproducenter tilbyder dig dagslinser og månedslinser af silikonehydrogel, linser med forlænget brug samt UV- og blålysfiltre.

.

Køb kontaktlinser

Kontaktlinser med siliconehydrogel

Siliconehydrogellinser er en avanceret type bløde kontaktlinser der er mere porøse end almindelige hydrogel-linser og tillade endnu mere ilt at nå hornhinden. Introduceret i 2002, det er en kombination af hydrogel og silikone, som det er muligt for producenten at gøre øg iltgennemtrængeligheden, selv med et lavt volumen vand. Moderne silikone hydrogel-linser har derfor fordelen af en højere iltoverførsel, hvilket reducerer risikoen for øjenhypoxi2. Denne funktion gør dem til et godt valg til forlænget slid. Ulempen med disse linser er imidlertid det lavere niveau af fugtbarhed og tendensen til at samle flere kontaktlinseaflejringer.

lember

 • Høj iltpermeabilitet
 • Reducer hypoxia-relaterede symptomer
 • Tillad forlænget slid

ulember

 • Mindre behageligt på sarte øjne
 • Saml flere indskud
 • Ikke egnet til siliconeintoleranter

Som konklusion, hvilke materiale er den bedste til kontaktlinser?

Som vi gerne vil påpege for vores kunder, er der ikke sådan noget som “det bedste kontaktlinsemateriale på markedet”. Hvis noget, du skal kigge efter er dette bedste valg for dine øjne.

At tale igen om forskellene mellem hydrogel og siliconehydrogel,
Ingen af materialetypene viste overlegenhed i komfort, og bivirkningsgraden var lav med begge materialetyper. Disse fund antyder, at valg af materiale er en patient og en praktiserende præference3.

Når det er sagt, første regel, er derfor at diskutere sagen med din øjenlæge eller optiker. Så meget som hver model af kontaktlinser har forskellige funktioner, hvert øje er anderledes og ergo har forskellige fornødenheder. Og selvfølgelig er en af de vigtigste parametre, man skal overveje, når man vælger kontaktlinser af høj kvalitet, netop vandindholdet. Vand fugter linsen, det gør dem blødere og mere behagelige at have på.

Lad os tale om af vandindhold i kontaktlinser

Afhængig af vandindhold, kontaktlinser kan opdeles i tre grupper. Hver gruppe betyder en lidt anden kvalitet i kontaktlinser. Ved du, hvilken gruppe dine kontakter hører til?

 • Lavt vandindhold (op til 45%) – kontaktlinser af siliconehydrogel, bruges i kontakter, der er beregnet til at bruge konstant. De har næsten 100% iltgennemtrængelighed.
 • Midt vandindhold (op til 60%) – hydrogel-kontaktlinser, egnet til de fleste brugere.
 • Højt vandindhold (op til 90%) – hydrogel kontaktlinser for mere følsomme øjne.

Vandindhold og iltoverførsel (Dk/t)

Som du kan se i nedenstående diagram, forholdets permeabilitet af dine linser afhænger direkte af deres vandindhold.

Kort over vandindhold og iltoverførsel (Dk/t)
Jo flere vand kontaktlinser indeholder, jo vanskeligere er det for ilt at komme til hornhinden, hvor overfladen er afhængig af atmosfærisk ilt. Og det går omvendt: jo mere materialet er permeabelt for ilt, jo mindre vand binder det i det.

Derfor, hvis dine kontakter er fugtige, vil de helt sikkert være behagelige og lette at anvende.

Men husk også, at vand forsvinder i tide og fordamper fra dine kontakter gennem dagen.

Hvis dette sker, kan dine øjne blive tørre.

Der kan forekomme ubehag samt kløe og brændende fornemmelse. Det er derfor, mange brugere af kontakter mener, at jo mere vand, jo bedre.

Faktisk fugt er ikke det eneste, som vores øjne har brug for, for at forblive sund. Vores øjne har også brug for at trække vejret. Derfor er det altid vigtigt at bruge hjælp fra en øjenlæge eller optiker. Befugtelighed og åndbarhed er begge lige så vigtige. Det er et spørgsmål om balance.

Hvis det, der er skrevet ovenfor, bare lyder „for teoretisk“, så kig på det næste diagram.

Kort over kontaktlinser i henhold til deres vandindhold og iltoverførsel(Dk/t)

Chart of Contact Lenses According to their Water Content and Oxygen transmissibility (Dk/t)Her kan du se nogle af de mest populære kontaktlinser på markedet og deres fugtbarheds- / transmissibilitetsforhold. Som kontaktlinsebærer har du muligvis erfaring med en eller flere af disse linser. Her kan du nemt sammenligne deres funktioner. Fra teori til praksis!

Bedst sælgende hydrogel-kontaktlinser

Lenjoy 1 day Comfort

Lenjoy 1 Day Comfort (30 linser)

Lenjoy 1 day Comfort kontaktlinser tilbyder fantastisk visuel ydeevne, langvarig bærekomfort og optimal sundhed for øjnene takket være deres asfærisk design. Biologisk kompatibel fugtgivende teknologi, ikke glide overfladen, UV-strålingsbeskyttelse og lyseblå farvetone for lettere håndtering er hoved egenskaber ved disse linser. Lavet med Omafilcon, i øjeblikket et af de mest egnede materialer til tørt øje-syndrom, ifølge læger.

Lenjoy 1 Day Comfort

Bedst sælgende silikone hydrogel-linser

1-DAY Acuvue Moist

1-DAY Acuvue Moist

1-Day Acuvue Moist er endagskontaktlinser, der giver enestående komfort og friskhed hele dagen takket deres fugtlåseteknologi, der gør dem nemmere og behagelige at have på.

1-DAY Acuvue Moist linser

Fandt du dette emne interessant? Efterlad en kommentar nedenfor eller del den!


Sources:

Gå ikke glip af vigtige nyheder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Kommentarer

  Ingen spørgsmål

  * Skal udfyldes

  Bedst sælgende produkter