Sommer solbriller på udsalg!

Login

Kan du svømme med kontaktlinser?

Skrevet af Lentiamo i15. maj 2023

Indhold

Desværre kan det være ekstremt risikabelt at bære kontaktlinser, når man svømmer, og det anbefales ikke. Vandet i swimmingpools, floder, søer og oceaner er hjemsted for bakterier, vira og andre mikroorganismer, der kan forårsage alvorlige infektioner.

Kort sagt, vand og kontaktlinser passer ikke godt sammen, hverken når man svømmer eller tager brusebad. Se, hvad Lentiamos øjenplejeeksperter har at sige om risikoen ved at svømme med kontaktlinser og tips, du kan følge, hvis du har taget en dukkert med dine linser.

Kan man bruge kontaktlinser i havet?

Det anbefales ikke at bruge kontaktlinser, når man svømmer i havet. Ubehag, irritation og endda infektion kan opstå, når linserne absorberer saltvand. Saltet i havvandet kan klæbe til dine kontaktlinser, hvilket fører til tørhed og ridser i linseoverfladen.

Kan du dykke med kontaktlinser?

Dykning med kontaktlinser er ikke en god idé. Da der er stor risiko for, at vandet kommer i kontakt med dine øjne, er det sikreste at fjerne kontaktlinserne, før du tager springet.

Hvis du er nødt til at bruge linser, så sørg for, at det er bløde kontaktlinser. Hårde linser er gasgennemtrængelige, hvilket betyder, at de tillader gas at passere gennem linsen til dit øje. Det kan resultere i, at nitrogenbobler bliver fanget mellem dit øje og linsen under et dyk. Sløret syn, ubehag og endda smerte kan følge, hvis dette sker.

Risikoen ved at svømme med kontaktlinser

person in black swimsuit diving into swimming pool

Den bedste måde at undgå potentielle komplikationer på er at fjerne kontaktlinserne, før man svømmer. Udsættelse for klor, saltvand eller bakterier i vandet kan føre til irritation eller øjeninfektioner. Rent praktisk kan linserne også nemt skylles ud af øjnene, når man hopper i poolen eller under svømmeturen.

Symptomer på øjenbetændelse

Som vi har lært, kan svømning med kontaktlinser føre til infektioner. Det kan være irriterende, men det kan også være farligt. Det er vigtigt at kontakte en øjenlæge, hvis du oplever nye eller usædvanlige symptomer efter at have svømmet med dine linser. Symptomerne på en øjeninfektion kan omfatte:

 • Hævede eller røde øjne
 • Irritation eller kløe
 • Udflåd
 • Smerter
 • Lysfølsomhed
 • Sløret syn
 • Vandige eller tørre øjne

Symptomer på øjeninfektioner skal tages alvorligt. En sjælden, men alvorlig infektion, der er forbundet med vand og kontaktlinser, kaldes acanthamoeba keratitis. Den forårsages af acanthamoeba, en mikroskopisk amøbe, der kan findes i mange vandkilder, herunder postevand, søer, oceaner og meget mere. Hvis den ikke behandles, kan acanthamoeba keratitis føre til synstab eller endda blindhed. Acanthamoeba kan overleve høje koncentrationer af klor i pools.

Er det bedre at svømme med briller eller linser?

Risikoen ved at bære kontaktlinser, når man svømmer, opvejer i de fleste tilfælde ikke fordelene. Kontaktlinser kan absorbere vand og indfange bakterier, vira eller andre patogener. Det kan føre til tørhed, ubehag og øjeninfektioner.

Det kan også være problematisk at bære briller, når man svømmer. Briller eller solbriller med styrke kan let falde af og blive væk i vandet. Hvis de ikke har et effektivt hydrofobisk lag, der afviser vanddråber, kan det være svært at se, når glassene bliver sprøjtet til.

Tips til svømning med kontaktlinser

Nogle gange glemmer vi at tage vores linser ud, før vi tager på stranden eller i poolen. Hvis du er nødt til at svømme med kontaktlinser, er der et par ting, du kan gøre for at beskytte dine øjne og linser:

 • Brug tætsluttende beskyttelsesbriller, der dækker hele øjet for at holde vandet ude.
 • Fjern dine kontaktlinser straks efter, at du er kommet op af vandet.
 • Det er en god idé at bruge briller med engangslinser, da de kan smides væk efter brug. De bedste endagslinser er bekvemme og en god hygiejnisk løsning.
 • Vask og tør hænderne grundigt før og efter håndtering af dine kontaktlinser.

Hvad gør man, hvis man får vand i øjnene, når man bruger kontaktlinser?

Hvis du får vand i øjnene, mens du bruger kontaktlinser, skal du fjerne dem så hurtigt som muligt. Sæt ikke dine kontaktlinser i igen, før de er blevet renset og desinficeret med en passende kontaktlinseopløsning. Hvis du bruger daglige engangslinser, skal du bare smide dem ud og bruge et nyt par.

Kontakt en øjenlæge, hvis smerter, rødme, ubehag eller sløret syn fortsætter, efter at du har taget dine linser ud. Det kan være tegn på en mulig infektion.

Tip: Våde kontaktlinser har en tendens til at klæbe til øjnene, hvilket gør det sværere at fjerne dem. Hvis det sker for dig, anbefaler vi, at du venter op til 30 minutter med at tage linserne ud for at undgå irritation.

Sådan plejer du kontaktlinser efter svømning

Det er vigtigt at pleje kontaktlinser efter svømning for at sikre, at de er rene og sikre at have på. Vask og tør altid dine hænder, før du rører ved dine linser. Smid daglige kontaktlinser ud med det samme. Rengør og desinficer eventuelle genanvendelige kontaktlinser, før du sætter dem i øjnene igen.

Kan du bruge kontaktlinser på stranden?

person in hammock with sunglasses and hat

Du kan godt bruge kontaktlinser på stranden, men det er vigtigt at tage nogle forholdsregler for at beskytte dine øjne og linser mod sand, saltvand og andre irriterende stoffer.

 • Gå efter et par kvalitetssolbriller eller kontaktlinser med UV-beskyttelse for bedre at kunne blokere skadelig ultraviolet stråling.
 • Tag altid dine linser ud, inden du går i vandet.
 • Medbring kontaktlinsevæske og et etui til opbevaring, eller pak et ekstra par daglige linser, som du kan bruge efter svømmeturen.
 • Hvis du planlægger at sove med kontaktlinser under en hurtig lur på stranden, skal du overveje risiciene eller spørge din øjenlæge om linser til længere brug.

Sand og andet snavs kan nemt komme i øjnene på stranden. Hvis det sker, skal du forsigtigt fjerne linsen, da sand kan komme ind mellem linsen og øjet og forårsage ridser og smerter. Find dine solbriller frem for beskyttelse og komfort på stranden. 

Vil du beskytte dine øjne?

Vil du beskytte dine øjne?

Se kvalitetsfarver til enhver anledning.

Køb solbriller

De sidste tanker fra Lentiamo

Kan man så bruge kontaktlinser, når man svømmer? Vi vil ikke anbefale det. Der er alvorlige konsekvenser for linsebrugere, som kan undgås med lidt ekstra forsigtighed. En sjov dag på stranden eller i poolen bør ikke påvirkes af irriterede øjne eller mistede kontaktlinser.

Vi håber, at denne guide er nyttig, hvis du har prøvet at have dine linser på ved poolen eller stranden.

Gå ikke glip af vigtige nyheder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Kommentarer

 • Ole L.

  Tror lige at i fokuserer på bløde linser, der findes også scleral linser, dem er der nok mindre risiko ved at svømme med, de absorberer i hvert fald ikke vand!

  Svar
  • Elen
   Lentiamo.dk

   Kære Ole
   Det er der flere grunde til at men skal ikke svøm med alle type a kontaklinser: For det første kan kontaktlinsen blive skyllet ud af øjet. For det andet vil linserne absorbere de bakterier og kemikalier, der findes i swimmingpoolen, og de vil forblive i kontakt med dine øjne, indtil linserne fjernes, hvilket kan føre til ubehag og muligvis infektion. Som et alternativ kan du bære svømmebriller på recept, som fås hos optiker. Hvis man tilbringer meget tid i vandet, f.eks. til vandsport, kan man få lavet en særlig kontaktlinse, en såkaldt "scleral linse", som dækker hele forsiden af øjet. De kan dog kun bæres i en begrænset periode. For mere information om disse linser eller svømmebriller på recept, bør man kontakte en optiker.

   Svar

* Skal udfyldes

Bedst sælgende produkter