Sommer solbriller på udsalg!

Login

Hvordan man plejer kontaktlinser

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinsk revideret af Jakub Odcházel, DiS., Chefoptiker, on 3. maj 2023. Skrevet afLentiamo

Indhold

Det er nemt og hurtigt at passe på kontaktlinser, og det er meget vigtigt for øjets sundhed. Få mere at vide om, hvordan du skal passe på kontaktlinser, så du kan holde dig komfortabel og reducere risikoen for øjenirritation og infektion. For at hjælpe dig i gang har vores eksperter i øjenpleje udarbejdet en guide med nogle nyttige tips til kontaktlinsepleje.

Tag et kig på en grundlæggende plejerutine for linser, lær om de mest almindelige kontaktlinser og deres formål, og læs om nogle dos and don'ts for korrekt pleje nedenfor!

Hvorfor skal du rense dine kontaktlinser?

person inserting contact lens with finger

Regelmæssig rengøring af dine kontaktlinser er en vigtig del af at opretholde en god øjensundhed. Uden en ordentlig rengørings- og opbevaringsrutine kan bakterier og andet snavs ophobe sig på linsens overflade. Dette kan føre til øjenirritation, rødme, sløret syn og endda alvorlige infektioner. Der er forskellige grunde til, at du måske ikke ser klart med dine linser, men at holde dem rene er en nem måde at holde dit syn skarpt på.

Medmindre du bruger dagslinser, er kontaktopløsning en nødvendig del af plejen af kontaktlinser. Husk, at den rigtige rutine og opløsning er forskellig fra person til person. Det er altid bedst at konsultere din øjenlæge og linserproducentens anbefalinger for at forstå den rigtige måde at rengøre dine specifikke kontaktlinser på.

Sådan rengør og opbevarer du dine kontaktlinser

washing soapy hands under sink tap

Det er nødvendigt at have den rigtige kontaktopløsning for at pleje dine linser korrekt. Hvis du er i tvivl, kan din øjenlæge vise dig i den rigtige retning. Følg disse fem grundlæggende trin til rengøring af dine linser:

 1. Vask og tør dine hænder - Vask og tør altid dine hænder, inden du tager linserne af. Det hjælper med at fjerne snavs og bakterier, der kan forårsage irritation eller infektion.
 2. Fyld linseetuiet med opløsning - Brug frisk kontaktlinseopløsning, hver gang du tager dine linser ud. Genbrug aldrig gammel opløsning, og bland aldrig gammel opløsning med frisk.
 3. Fjern den første linse og rengør - Fjern din kontaktlinse og læg den i håndfladen. Dæk linsen med et par dråber opløsning, og gnid den forsigtigt mellem din håndflade og din finger for at rense overfladen.
 4. Skyl linsen mere og opbevar den - Skyl linsen med mere opløsning, og læg den i dit kontaktlinseetui til opbevaring.
 5. Gentag for det andet øje - Fjern den anden linse, og rengør den i henhold til trin tre og fire.

Nyttig tip: Rengøringstrinene er anderledes, når du bruger brintoverilteopløsning. Sørg for at følge producentens anvisninger nøje.

Husk, at pleje af kontaktlinser ikke kun handler om at passe på dine linser. Sørg også for at rengøre dit etui korrekt. Brug kun kontaktlinseopløsning til at rengøre dit etui, aldrig vand, da det kan indeholde skadelige bakterier og patogener.

Se denne korte video om fjernelse af kontaktlinser nedenfor for at se, hvordan det gøres.

Hvad du skal og ikke skal gøre for at passe på dine kontaktlinser

Hvad skal du gøre

 • Følg routine
 • Vask og tør dine hænder, før du håndterer dine kontaktlinser
 • Brug frisk kontaktopløsning, hver gang du tager dine kontaktlinser ud
 • Fjern kontaktlinserne, før du bader eller svømmer
 • Følg kontaktlinseproducentens og øjenlægernes anbefalinger
 • Få regelmæssige øjenundersøgelser for at kontrollere dit syn og overvåge, om du har unormalheder

Hvad skal du ikke gøre

 • Brug ikke kontaktlinser efter den anbefalede bæretid
 • Brug ikke kontaktopløsning efter udløbsdatoen
 • Brug ikke vand eller spyt til at rengøre linserne
 • Brug ikke kontaktlinser, hvis dine øjne bliver irriterede eller smertefulde, eller hvis dit syn bliver sløret
 • Opbevar ikke kontaktlinser i ekstrem varme eller kulde

Vil du tage dig af dine kontakter?

Læs mere om multi-purpose, hydrogenperoxid og saltopløsninger i dag.

Køb kontaktløsninger

Hvad er de vigtigste typer kontaktlinsevæske?

hand holding contact lens case with solution

Der findes tre primære typer af kontaktlinsevæsker, som kan bruges til de fleste bløde eller stive gasgennemtrængelige kontaktlinser. Det er selvfølgelig en god idé at følge din øjenlæges råd, da de ved, hvilken opløsning du skal bruge baseret på dine specifikke behov. De vigtigste opløsninger er som følger:

 • Multifunktionsopløsninger er alt-i-en-opløsninger, der bruges til rengøring, desinficering og opbevaring af linser. Der findes en bred vifte af formler, der kan målrettes ting som tørre eller følsomme øjne og meget mere. Universalopløsninger er en praktisk løsning til rengøring af kontaktlinser, der skal bruges hver måned, hver anden uge eller i længere tid.
 • Hydrogenperoxidopløsninger er stærke rengørings- og desinficeringsopløsninger, der normalt anbefales til følsomme øjne. Opløsningen skal gennemgå et neutraliseringstrin, før linserne kan komme i kontakt med øjnene. Det kræver en længere iblødsætningsproces end universalopløsninger. Følg altid producentens anvisninger, når du bruger hydrogenperoxidopløsning.
 • Saltopløsninger er afbalancerede opløsninger, der bruges til at skylle kontaktlinser, før du sætter dem i øjnene. Saltopløsninger er ikke det samme som universalopløsninger, da de ikke indeholder rengørings- eller desinfektionsmidler. Saltvand bør ikke bruges i stedet for almindelige kontaktlinsevæsker.

Hvilke kontaktlinser skal rengøres?

Alle genanvendelige kontaktlinser skal rengøres umiddelbart efter, at de er taget ud af øjnene. Daglinser er undtagelsen og skal smides ud med det samme efter én gangs brug. Endagslinser er en god mulighed, hvis du undrer dig over, hvordan du opbevarer kontaktlinser uden en opløsning.

Ud over rengøring er der også andre forskelle mellem månedslinser og endagslinser, man bør overveje. Din øjenlæge kan anbefale linser, der passer til dine øjne og din livsstil.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad kan jeg gøre, hvis jeg ikke har kontaktlinsevæske?

Hvis du ikke har nogen opløsning til rådighed, er det sikrere at fjerne og bortskaffe linserne end at bruge provisoriske alternativer som vand eller hjemmelavede saltopløsninger. Vælg altid universalopløsninger eller peroxidopløsninger, der er specielt designet til rengøring, desinficering og opbevaring af kontaktlinser.

Tag dine briller eller et par ekstra linser med, hvis du skulle komme til at mangle en opløsning. Hvis du er helt træt af at bruge opløsninger, kan kontaktlinser til daglig brug være et godt alternativ. Tal med din øjenlæge for at lære mere om denne mulighed.

Hvor ofte skal jeg skifte opløsningen i mit linseetui?

Hvis du bruger kontaktlinser, der skal tages ud og opbevares dagligt, skal du skifte opløsningen i dit linseetui hver dag for at forhindre ophobning af bakterier og andre mikroorganismer, der kan forårsage infektion. Bortskaf altid brugte opløsninger helt, og brug friske opløsninger for at sikre optimal desinfektion og rengøring.

Planlægger du at opbevare dine linser i en længere periode? En god tommelfingerregel er at udskifte opløsningen i dit etui mindst en gang om ugen, mens linserne opbevares. Husk dog altid at følge linseproducentens anvisninger eller anvisningerne fra din øjenlæge, da anbefalingerne kan variere fra linse til linse og fra person til person.

Kan jeg bruge øjendråber i stedet for kontaktvæske?

Nej, øjendråber og kontaktlinsevæske er forskellige stoffer, der tjener forskellige formål. Selvom linsebrugere ofte bruger begge dele, er de ikke udskiftelige. Kontaktlinsevæsker er specielt formuleret til at rense og desinficere, mens øjendråber ofte bruges til at lindre symptomer som tørre øjne eller kløe og rødme.

Kan man rense kontaktlinser uden opløsning?

Desværre findes der ingen egnede alternativer til kontaktlinsevæske. Den eneste måde, du effektivt kan rense og desinficere dine linser på, er med opløsninger fra pålidelige producenter. Brug af vand, spyt eller andre væsker kan tilføre skadelige bakterier og snavs til dine linser og forårsage irritation eller infektioner.

Afsluttende tanker fra Lentiamo

Korrekt pleje af kontaktlinser er vigtigt for linserne og dine øjne. Lentiamos chefoptiker Jakub har godkendt denne vejledning for at hjælpe dig med at holde dine øjne sunde og dit syn klart.

Gå ikke glip af vigtige nyheder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Kommentarer

  Ingen spørgsmål

  * Skal udfyldes

  Bedst sælgende produkter