Solunate-løsning 50 ml gratis med Lenjoy Bi-weekly Aqua+

Login

Sådan sættes og fjernes kontaktlinser

Det kan være skræmmende at sætte kontaktlinser i for første gang. Men med lidt øvelse og tålmodighed er det nemt at gøre!

Før du går i gang, skal du huske, at det er naturligt at blinke, når noget kommer tæt på øjet. Så du skal ikke bekymre dig, hvis dine første par forsøg ikke ender med succes - det er normalt. Tag en pause og prøv igen senere. Hvis tanken om at røre dine øjne får dig til at vride dig, er det også nyttigt at bemærke, at dine fingre ikke vil komme i direkte kontakt med dine øjne. Det er kun kontaktlinsen, der vil berøre overfladen.

Hvis du er ny med kontaktlinser og spekulerer på, hvordan du bedst sætter kontaktlinser i og tager dem ud, kan du se videoerne, trin-for-trin-vejledningerne og de nyttige tricks nedenfor!

Hvordan man sætter kontaktlinser i

Følg disse grundlæggende trin, og du vil blive glad for at opdage, at kontaktlinser er nemme at bruge og behagelige at have på.

 • Trin 1 - Vask dine hænder: Det er vigtigt at vaske dine hænder for at sikre, at irriterende snavs, støv og bakterier ikke overføres fra dine hænder til dine øjne. Tør dine hænder godt! Kontaktlinser har tendens til at klæbe bedre til våde overflader end til tørre - kontaktlinser klæber til våde fingre, hvilket gør det sværere at sætte dem ind.
 • Trin 2 - Start med det samme øje: Kontaktlinser har forskellige pasformer og ofte forskellige korrektionsstyrker for højre og venstre øje. Kontaktlinser ser identiske ud fra emballagen, så det er bedst at vænne sig til at starte med det samme øje hver gang.
 • Trin 3 - Håndter linsen forsigtigt: Placer kontaktlinsen på spidsen af din pegefinger. Hvis linsen er i den rigtige position, skal den være bøjet opad og ligne en skål. Bare rolig - der sker ingen skade på dit øje, hvis linsen sættes indvendigt udad. Kontaktlinsen vil ikke sidde korrekt, og dit syn kan blive sløret. Du skal blot fjerne den og prøve igen!
 • Trin 4 - Sæt forsigtigt linsen på øjet: Mens du holder linsen, skal du langsomt trække det øverste øjenlåg opad og det nederste øjenlåg nedad. Når du ser lige fremad, mod loftet eller til siden, skal du langsomt sætte kontaktlinsen på øjet.
 • Trin 5 - Blink: Når du blinker, bevæger kontaktlinsen sig ind i den korrekte position over øjet. Dit syn kan være lidt sløret, mens kontakten bevæger sig på plads. Efter et par minutter skulle alt være klart efter et par minutter. Husk, at det er vigtigt at kontakte din øjenlæge, hvis det slørede syn fortsætter.

Se videoen nedenfor, der viser, hvordan du sætter kontaktlinser i ved hjælp af den ovenfor beskrevne metode.

Hvis du aldrig har haft kontaktlinser før, skal du huske, at du måske kan mærke kanterne på linserne, når du har dem på de første par dage. Dette bør ikke være smertefuldt - dine øjne vænner sig hurtigt til følelsen, og du vil ikke lægge mærke til dem. Kontaktlinser er meget behagelige, når de er tilpasset korrekt.

Sådan fjernes kontaktlinser

Det kan være lige så svært at fjerne dine kontaktlinser som at sætte dem i. Det handler om at tage det langsomt og være sikker. Her får du en oversigt over, hvordan du fjerner dine kontaktlinser i fire nemme trin.

How to remove contacts step 1 Trin 1 - Vask dine hænder: Vask og tør dine hænder grundigt, før du håndterer dit kontaktlinseetui eller tager dine linser ud. Selv om kontaktlinser normalt tiltrækkes af våde overflader, giver grundig tørring af dine hænder, når du fjerner dem, et bedre greb..

 

 

How to remove contacts step 2 Trin 2 - Saml dine forsyninger: Åbn dit kontaktlinseetui, og fyld begge sider med frisk kontaktlinseopløsning. Brug aldrig vand, da det kan indeholde bakterier. Sørg for, at etuiet er rent og tørt, før du fylder det op. Det er altid godt at henvise til din kontaktlinseproducent for at få oplysninger om den bedste måde at rengøre og desinficere dine specifikke linser på.

 

 

How to remove contacts step 3 Trin 3 - Hold øjenlåget åbent og klem kontaktlinsen sammen: Se lige fremad og træk langsomt det øverste øjenlåg op og det nederste øjenlåg ned. Klem forsigtigt kontaktlinjens yderkanter mod midten. Der dannes en luftboble, som gør det nemt at tage fat i kontaktlinsen og fjerne den.

 

 

How to remove contacts step 4 Trin 3 - Hold øjenlåget åbent og klem kontaktlinsen sammen: Se lige fremad og træk langsomt det øverste øjenlåg op og det nederste øjenlåg ned. Klem forsigtigt kontaktlinjens yderkanter mod midten. Der dannes en luftboble, som gør det nemt at tage fat i kontaktlinsen og fjerne den.

 

 

Se videoen nedenfor, der viser den grundlæggende metode til at fjerne dine kontaktlinser.

Tips til nybegyndere, der skal bruge kontaktlinser for første gang

Nu ved du altså, hvordan du sætter dine kontaktlinser i og tager dem ud. Hvis du vil vide lidt mere, kan du læse videre. Her er et par tips og tricks til begyndere, der bruger kontaktlinser for første gang. Den bedste måde at indsætte og fjerne kontaktlinser på vil i sidste ende være baseret på dine præferencer. Så længe du praktiserer den bedste øjenplejehygiejne, kan du finde ud af, hvad der fungerer for dig!

Gør kontaktlinser ondt første gang, du sætter dem i?

Nej! Det burde ikke gøre ondt at sætte eller bære kontaktlinser. Der kan være ubehag eller smerte, hvis der er snavs eller øjenvipper på linsen. Hvis det sker, skal du fjerne kontaktlinsen, skylle med en opløsning og prøve igen

Vil kontaktlinsen glide ned bag i øjet?

Med ét ord: nej! Med andre ord: Bindehindehinden gør det umuligt for linsen at blive væk i øjets baghoved. Hvis du ikke kan se kontaktlinsen i dit øje, skal du tjekke dine omgivelser. Det er sjældent, at linsen sætter sig fast på indersiden af dit øvre øjenlåg? Hvis det sker, skal du forblive rolig og blinke for at løsne den - den udgør ikke nogen skade for dit øje. Kontakt din øjenlæge, hvis problemet fortsætter.

Sådan fjerner du kontaktlinser uden at knibe

Når du har vasket og tørret dine hænder, skal du holde øjet åbent og kigge op mod loftet. Brug spidsen af din pegefinger til at stryge kontaktlinsen ind i det indre øjenkrog med et let tryk på linsen (i stedet for at klemme og trække i den). Kontaktlinsen vil til sidst glide af øjet, så du kan fjerne den.

Dette er et fantastisk trick til at fjerne kontaktlinser med lange negle! Hvis du er nybegynder, kan denne metode være vanskelig, da kontaktlinsen har en tendens til at glide tilbage mod midten af øjet, før du kan fjerne den, og det kræver mere tid til at røre linsen, mens den sidder på øjet. Prøv forskellige metoder, og find din favorit.

Hvordan kan jeg vide, om min kontakt er udadvendt?

Med bløde kontaktlinser er det ofte svært at se, om en linse er vendt udad - dette er en irritation, som både nybegyndere og langtidsbrugere af kontaktlinser kan støde på fra tid til anden.

Generelt er en god måde at se, om en kontaktlinse sidder korrekt, at den ligner en skål, når den sidder på din fingerspids. Kanterne skal efterligne øjets sfæriske form. Hvis kanterne peger udad, sidder kontaktlinsen indefra og udad. Nogle producenter laserprinter også numre på linsen. De vises i numerisk rækkefølge, når linsen er den rigtige vej udad.

Hvis linsen er korrekt orienteret, og der ikke er tegn på skader, er du klar til at sætte den i. Se billedet nedenfor for at afgøre, om din kontaktlinse er vendt udad:

Contact lens inside out indication

Image source: Johnson & Johnson

Og det er alt om, hvordan man bærer kontaktlinser! Husk, at det tager tid at gøre det rigtigt, men det er hurtigt og nemt at gøre, når du først har styr på trinene.

Gå ikke glip af vigtige nyheder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Kommentarer

  Ingen spørgsmål

  * Skal udfyldes

  Bedst sælgende produkter