Solunate-løsning 50 ml gratis med Lenjoy Bi-weekly Aqua+

Login

Sådan bruges øjendråber korrekt

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinsk revideret af Jakub Odcházel, DiS., Chefoptiker, on 25. aug. 2023. Skrevet afLentiamo

Mange mennesker bruger regelmæssigt øjendråber i håndkøb til at lindre tørre øjne, reducere rødme eller dulme irritation. Andre kan få ordineret medicinske dråber til behandling af grøn stær eller til at hjælpe med heling efter øjenoperationer.

Uanset årsagen er det vigtigt at bruge øjendråberne korrekt for at sikre deres effektivitet. Lentiamos optikere har lavet en guide, der hjælper dig med at bruge øjendråber, så du kan se og føle dig bedre tilpas! Nedenfor finder du trinvise instruktioner og nyttige tricks til at påføre øjendråber. Så er det nu!

Hvad du skal bruge

Der findes mange populære øjendråber, som kan afhjælpe en række forskellige symptomer. Uanset hvilken type du bruger, skal du bare bruge et par ting. Saml dine øjendråber, instruktionerne fra pakken og en ren klud eller serviet til at tørre eventuelle overskydende dråber væk med. Så nemt er det.

Sådan bruges øjendråber

person, der putter øjendråber i

Før du anvender øjendråber, skal du samle dine forsyninger og instruktioner. Vask dine hænder grundigt med vand og sæbe, og tør dem med et rent, fnugfrit håndklæde. Ryst forsigtigt flasken for at blande øjendråberne, hvis din øjenlæge eller producenten har anvist det.

Følg disse trin, når du er klar:

 1. Læn hovedet tilbage og kig op.
 2. Træk forsigtigt det nederste øjenlåg ned med den ene hånd for at skabe en "lomme" til øjendråberne.
 3. Pres langsomt det ordinerede eller anbefalede antal dråber ned i lommen.
 4. Slip det nederste øjenlåg, og luk forsigtigt øjet.
 5. Hvis du bliver bedt om det, skal du blinke et par gange for at fordele øjendråberne jævnt over øjet.

Bemærk: Din øjenlæge kan råde dig til at lade være med at blinke, når du har fået øjendråberne. I stedet beder de dig måske om at holde øjet lukket i cirka et minut og lægge et let tryk på den inderste øjenkrog (nær næsen). Det gør det muligt for visse dråber at blive absorberet ordentligt.

Hvis du bruger forskellige typer øjendråber til forskellige øjensygdomme, skal du vente fem minutter eller mere mellem dråberne. Din behandler kan dog give dig de bedste råd til dine specifikke dråber. Sørg for at konsultere dem med eventuelle spørgsmål.

Hvad gør man, når man har svært ved at påføre øjendråber?

Det bliver meget lettere at indgyde øjendråber med lidt øvelse og tålmodighed. Tricket er at finde en position og en metode, der fungerer bedst for dig. Så længe du følger god hygiejnepraksis, er der en række måder at gøre brugen af øjendråber lettere på.

Tag en pause, hvis du bliver frustreret, eller prøv nogle af de følgende tips!

Skift din stilling

Hvis du ikke kan læne hovedet langt nok tilbage i siddende stilling, kan du prøve at indgyde dråberne, mens du ligger ned. Bare sørg for at undgå forurening af flasken, når du kommer i position. Dette vil hjælpe dig med at få flasken i den rigtige vinkel.

Brug et spejl

Du kan også prøve at stå ved siden af et spejl. Det hjælper dig med at se, hvor dråberne løber hen, og gør det lettere at rette flasken mod den inderste øjenkrog.

Brug din ikke-dominerende hånd

Hvis du kan, så brug din ikke-dominante hånd til at indgyde øjendråberne. Træk det nederste øjenlåg ned med din dominerende hånd, eller brug den til at styre og stabilisere flasken mere effektivt. Sørg for, at dråberne kommer ind i den inderste øjenkrog for bedre absorption.

Bed om hjælp

Hvis du stadig har problemer med at bruge øjendråber, kan det være en hjælp at bede et familiemedlem eller en ven om hjælp. Det kan også hjælpe dig med at vænne dig til fornemmelsen af øjendråber i øjnene, hvis du er nervøs for selv at putte dråber i.

Søger du lindring?

Oplev øjendråber, der giver et behageligt og klart syn.

Køb øjendråber

Tips og tricks til påføring af dråber

 • Vask dine hænder med vand og sæbe, før du bruger øjendråberne.
 • Læs instruktionerne på pakken
 • Følg eventuelle anvisninger fra din øjenlæge
 • Fjern kontaktlinser, hvis det er nødvendigt

 • Rør ikke ved spidsen af flasken med dine hænder.
 • Lad ikke spidsen af øjendråbeflasken røre dit øje, øjenlåg eller nogen anden overflade.
 • Brug ikke flere eller færre dråber end anbefalet.
 • Brug ikke øjendråber efter udløbsdatoen.

Kan jeg bruge øjendråber med kontaktlinser?

smilende person, der holder kontaktlinse og etui

Selvom kontaktlinser generelt er behagelige at have på, kan der nogle gange opstå tørhed, røde øjne eller ubehag. Øjendråber kan lindre disse ubehagelige symptomer ved at smøre linserne. Men der findes forskellige typer øjendråber, og ikke alle er beregnet til brug sammen med linser. Det er vigtigt at bruge de rigtige øjendråber og følge alle instruktioner for at holde dine øjne og linser glade.

Tip: Spørg din øjenlæge, hvis du er i tvivl om specifikke øjendråber og dine kontaktlinser. Læs altid etiketten omhyggeligt for at se, om dråberne er kompatible med dine linser. Hvis du bruger øjendråber, der ikke er beregnet til brug med kontaktlinser, kan det forårsage skader eller uønskede symptomer.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan fungerer øjendråber?

Øjendråber virker ved at levere medicin direkte til øjnene, hvor de kan ramme det berørte område direkte.

Hvorfor bruger man øjendråber?

Øjendråber kan bruges til at behandle en række forskellige øjensygdomme, herunder allergi, infektioner, grøn stær og tørre øjne. De lindrer symptomer som rødme, kløe, hævelse og ubehag. Nogle gange ordineres de også efter operationer, f.eks. operation for grå stær, for at hjælpe øjnene med at hele og forebygge infektioner.1

Hvornår er det bedst at bruge øjendråber?

Generelt set er der ikke et "bedste" tidspunkt at bruge øjendråber på. Hyppigheden eller tidspunktet på dagen afhænger af typen af dråber og dine behov. Ud over at følge instruktionerne på emballagen skal du følge vejledningen fra din øjenlæge for at bestemme det bedste tidspunkt at bruge øjendråber til din særlige tilstand eller situation.

Hvor tit skal jeg bruge øjendråber?

Hyppigheden af brugen af øjendråber varierer afhængigt af, hvilken type dråber du bruger. Det afhænger også i høj grad af anvisningerne fra din øjenlæge. Følg altid deres vejledning for at få mest muligt ud af din brug.

Skal man blinke, når man har påført øjendråber?

Ja, chefoptiker Jakub Odcházel, DiS. anbefaler, at man blinker efter indsprøjtning af øjendråber. Når øjenlåget bevæger sig, hjælper det væsken med at sprede sig over øjet. Det anbefales at blinke efter inddrypning af klassiske øjendråber, der behandler tilstande som anstrengte øjne, hjælper med hydrering eller øger komforten med eller uden kontaktlinser. Din øjenlæge kan råde dig til at blinke eller holde øjet lukket afhængigt af formålet med dine dråber.

Har øjendråber bivirkninger?

Øjendråber kan give bivirkninger som let svien eller brændende fornemmelse, sløret eller uklart syn og rødme. Hvis nogen af disse bivirkninger fortsætter, skal du kontakte din øjenlæge.

Afsluttende tanker fra Lentiamo

 

Øjendråber er et godt redskab til at lindre øjnene og holde dem sunde. Hvis du har svært ved at komme øjendråber i, så husk, at det bliver lettere med øvelse. Brug denne guide som en påmindelse om, at det bliver lettere.

Følg disse eksperttips fra Lentiamos chefoptiker Jakub Odcházel, DiS. for at hjælpe dig med at sætte øjendråber i lettere.

 


Sources

1. American Academy of Ophthalmology, A Review of Post-Operative Drops used in Cataract Surgery

Gå ikke glip af vigtige nyheder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Kommentarer

  Ingen spørgsmål

  * Skal udfyldes

  Bedst sælgende produkter