Sommer solbriller på udsalg!

Login

Kontaktlinser vs. briller: Hvad er bedst?

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinsk revideret af Jakub Odcházel, DiS., Chefoptiker, on 28. jul. 2023. Skrevet afLentiamo

Indhold

Valget mellem kontaktlinser og briller er en beslutning, som mange mennesker står over for, når de skal have korrigeret deres syn. Begge muligheder har deres fordele og ulemper, og det endelige valg afhænger af personlige præferencer, livsstil og specifikke behov. 

I denne artikel sammenligner vi kontaktlinser og briller for at hjælpe dig med at afgøre, hvilken løsning der passer bedst til dig. Vi diskuterer også, hvordan du skifter fra briller med recept til kontaktlinser, hvis du beslutter dig for at gøre det. Hvis du har svært ved at vælge, skal du vide, at mange kan få friheden og fleksibiliteten ved begge dele!

Kontaktlinser

billede af en person, der holder et hvidt kontaktlinseetui

 

Kontaktlinser er et praktisk alternativ til traditionelle briller. De fås med forskellige brugsperioder, så du kan bruge dem så lidt eller så ofte, som du har brug for. Månedslinser, som kan bæres hver dag i op til 30 dage, er et almindeligt valg. Der findes også linser til daglig brug, til brug hver anden uge og til forlænget brug.

Er kontaktlinser så bedre end briller? Tjek nogle af de andre fordele og ulemper ved kontaktlinser, som du kan overveje nedenfor:

 

Fordele ved kontaktlinser

 • Naturligt og uhindret syn: Kontaktlinser giver et bredere synsfelt end briller, da de bevæger sig med dine øjne, hvilket giver en mere naturlig synsoplevelse.
 • Forbedret æstetik: Mange mennesker foretrækker kontaktlinser, da de ikke ændrer deres udseende. Du kan fremvise dine naturlige træk eller din dygtige øjenmakeup uden brillestel.
 • Frihed under fysiske aktiviteter: Kontaktlinser er ideelle til sport og andre fysiske aktiviteter, da de ikke hindrer dine bevægelser eller risikerer at falde af. Daglige engangslinser er praktiske, hvis du bruger linser sjældent eller kun til bestemte aktiviteter.
 • Korrektion af forskellige synsproblemer: Kontaktlinser fås med forskellige recepter, så man kan korrigere for nærsynethed (myopi), langsynethed (hyperopi), bygningsfejl og endda multifokale behov.

Ulemper ved kontaktlinser

 • Højere vedligeholdelse: Kontaktlinser kræver regelmæssig rengøring, desinfektion og korrekt opbevaring for at bevare øjets sundhed og forebygge infektioner.
 • Potentielt ubehag: Nogle personer kan opleve ubehag eller tørhed, når de bruger kontaktlinser, især hvis deres øjne er følsomme eller tilbøjelige til allergi. Du vil måske kun opleve en smule mildt ubehag, når du først vænner dig til kontaktlinser.
 • Omkostninger: Kontaktlinser kan være dyrere end briller, som generelt kun koster én gang, især hvis du vælger daglige engangslinser eller har brug for speciallinser.
 • Risiko for øjeninfektioner: Det er vigtigt at lære, hvordan man plejer kontaktlinser. Hvis de ikke plejes ordentligt, kan de øge risikoen for øjeninfektioner. Det er vigtigt at følge de korrekte hygiejneprocedurer og konsultere en øjenlæge.

Selvom det ikke nødvendigvis er en ulempe for alle, kan visse øjensygdomme eller helbredsproblemer gøre det sværere eller umuligt at bære kontaktlinser for nogle personer. Fremskridt inden for linseteknologi har imidlertid resulteret i, at der findes specialiserede kontaktlinser til presbyopi, hvilket giver flere muligheder for synskorrektion. Din øjenlæge kan hjælpe dig med at afgøre, om linsebrug er det rigtige for dig.

Briller

billede af person med sorte briller

 

Briller på recept har længe været et populært valg til synskorrektion. De er ofte det første, man tænker på, når man overvejer synskorrektion. Briller er en effektiv og ligetil måde at håndtere nærsynethed, langsynethed og en række andre synsnedsættelser på.

Med mange forskellige stilarter vælger folk ofte briller som et fashion statement ud over en korrigerende løsning. Nedenfor er nogle af fordelene og ulemperne ved at bære briller:

 

Fordele ved briller

 • Brugervenlighed: Brillerne er enkle at bruge og kræver minimal vedligeholdelse. Det er så nemt som at tage dem på, når du har brug for dem, og tage dem af, når du ikke har brug for dem!
 • Stort udvalg af stilarter: Briller med styrke tilbyder mange stelformer, farver og designs, så du kan udtrykke din personlige stil og fremhæve dine ansigtstræk.
 • Beskyttelse af øjnene: Briller giver en fysisk barriere, der beskytter øjnene mod støv, snavs og vind, der kan være irriterende for dine øjne. 
 • Overkommelige priser: I mange tilfælde er briller en mere omkostningseffektiv løsning sammenlignet med kontaktlinser, især hvis du ikke har brug for hyppige receptændringer.

Ulemper ved briller

 • Begrænset perifert syn: Brillestellet kan blokere dit perifere syn, hvilket fører til nedsat opmærksomhed på dine omgivelser.
 • Forvrænget syn: Nogle briller med højere styrke eller astigmatisme kan forvrænge synet omkring linsernes kanter (også kaldet "fishbowl"-effekten). Dette bør aftage, når du vænner dig til de nye briller, og hvis du bruger dine briller regelmæssigt.
 • Forstyrrelse af fysiske aktiviteter: Briller er ikke den mest praktiske løsning til visse fysiske aktiviteter, da de kan glide af eller komme i vejen.
 • Refleksion og blænding: Uden antirefleksbelægninger kan briller reflektere lys, hvilket kan være distraherende og påvirke den visuelle komfort.
  Inkompatibilitet med visse former for tilbehør: Briller kan begrænse dine muligheder, når det kommer til at bære solbriller eller hatte.

Bør jeg bruge kontaktlinser eller briller?

Valget mellem at bruge kontaktlinser eller briller er en meget personlig beslutning, som afhænger af forskellige faktorer.

Hvis du har en aktiv livsstil og ofte dyrker sport, kan kontaktlinser tilbyde mere bekvemmelighed og bevægelsesfrihed. Hvis du bruger kontaktlinser ofte og ofte udskifter dem, er briller generelt den billigere løsning, da de er en engangsinvestering, der typisk bæres i årevis. Briller betragtes også ofte som et mere passende valg for børn eller personer, der kan have svært ved den vedligeholdelse og pleje, der kræves for kontaktlinser.

Kontakt din specialist for at tale om dine spørgsmål og bekymringer. De kan give dig ekspertvejledning og hjælpe dig med at vælge mellem briller på recept eller de bedste kontaktlinser. At finde en løsning, der passer til dine øjne og din livsstil, vil sikre optimal synskorrektion og komfort.

Vores favorit? Lentiamos optometrist Eliška Malinová, Bc. anbefaler en kombination af daglige linser og et par ekstra briller, fordi der er nogle øjeblikke, hvor du ikke bør bruge dine linser (for eksempel i pollenallergisæsonen, når du har irriterede øjne eller konjunktivitis osv. I disse øjeblikke er briller - set fra vores optometristers synspunkt - uundværlige.

Sådan skifter du fra briller til kontaktlinser

Hvis du har besluttet dig for at skifte fra briller til kontaktlinser, er det vigtigt at følge de rigtige trin for at få en glat og vellykket overgang. Husk disse tips, når du skifter:

 1. Bestil tid til en øjenundersøgelse: Først og fremmest er det vigtigt, at du besøger din øjenlæge. De vil vurdere dine øjnes sundhed, bestemme din kontaktlinserecept og tilbyde vejledning om linsemuligheder, der passer til dine synsbehov.
 2. Lær, hvordan du håndterer og plejer kontaktlinser: Korrekt hygiejne og linsepleje er afgørende for at bevare sunde øjne og behagelig brug. Din øjenlæge vil give dig instruktioner om, hvordan du håndterer, renser, desinficerer og opbevarer dine nye linser.
 3. Øv dig i at sætte linserne i og tage dem ud: I starten kan det kræve lidt øvelse at indsætte og fjerne dine kontaktlinser. Din øjenlæge vil guide dig gennem processen og give dig tips til at sikre korrekt teknik.
 4. Øg gradvist tiden, du bærer brillerne: Din specialist vil foreslå en brugsplan for at hjælpe dine øjne med at tilpasse sig det nye syn og de nye fornemmelser. Du vil starte med at bruge linserne i kortere perioder og gradvist øge varigheden over tid.
 5. Følg op med din øjenlæge: Planlæg en opfølgningsaftale for at overvåge dine øjnes sundhed, vurdere dine linsers pasform og komfort og foretage eventuelle nødvendige justeringer for at sikre optimal synskorrektion.

Husk, at ordentlig øjenpleje og regelmæssige kontroller er vigtige, uanset om du vælger kontaktlinser eller briller. Hvis du oplever ubehag eller ændringer i dit syn, skal du kontakte din øjenlæge.

På udkig efter de rigtige kontaktlinser?

Find linser af høj kvalitet fra førende producenter, der passer til dine behov og dit budget.

Køb kontaktlinser

FAQ

Er kontaktlinser sikre for øjnene?

Ja, det er generelt sikkert at bære kontaktlinser, når de bruges og plejes korrekt. Det er altid vigtigt at følge retningslinjerne fra din øjenlæge for at holde dine øjne komfortable og sunde.

Hvem skal ikke bruge kontaktlinser?

Visse øjenskader, obstruktion af tårekanalerne, forstyrrelser i tårefilmen eller tåreproduktionen, grøn stær, kroniske infektionssygdomme eller akutte betændelser kan betyde, at nogle personer ikke er egnede kandidater til kontaktlinser. Din øjenlæge vil først undersøge dine øjne og fortælle dig, om du kan bruge linserne.

Kan jeg gå i bad med kontaktlinser?

Undgå altid at bruge kontaktlinser, når du tager brusebad eller svømmer. Vand kan føre bakterier eller andre forurenende stoffer ind i øjnene, hvilket kan føre til alvorlige infektioner og endda beskadige dine linser..

Må jeg sove med kontaktlinser?

Det anbefales ikke at sove med kontaktlinser, medmindre de er specielt designet til brug natten over. Din øjenlæge vil afgøre, om kontaktlinser med forlænget brug er egnede til dig, men det er vigtigt at følge den foreskrevne brugsplan og plejeinstruktioner for at undgå potentielle risici for dine øjnes sundhed.

Afsluttende tanker

Som du kan se, har både kontaktlinser og briller unikke fordele og ulemper. Det bedste valg afhænger af dine personlige præferencer, livsstil, komfort og vejledning fra din øjenlæge. 

Vi håber, at afvejningen af fordele og ulemper kan hjælpe dig med at vælge mellem kontaktlinser eller briller. Husk, at en kombination af de to kan være et godt kompromis, der giver større fleksibilitet for mange.

 

Gå ikke glip af vigtige nyheder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Kommentarer

  Ingen spørgsmål

  * Skal udfyldes

  Bedst sælgende produkter