Sommer solbriller på udsalg!

Login

At sove med kontaktlinser på

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinsk revideret af Jakub Odcházel, DiS., Chefoptiker, on 13. maj 2020. Skrevet afLentiamo

Det er ingen hemmelighed blandt kontaktlinsebrugere, at det anbefales at tage linserne ud ved sengetid. Beskyt dig selv mod den bratte opvågning. Ifølge australske forskere, er der 6.5 gange højere risiko for hornhindeinflammation hos folk, der sover med kontaktlinser.1

Fire facts, som ikke er til at tro

 • Forskere interviewede 1,618 kontaktlinsebrugere i alderen 12–17 år og kom frem til, at 85% har mindst en risikabel vane
 • 44% besøger en øjenspecialist mindre end en gang om året
 • 30% sover med kontaktlinser, og har derved op til seks gange højere risiko for infektion –27% bruger deres kontaktlinser** mens de svømmer**, selvom de er meget modtagelige overfor bakterier.2

Hvad sker der, hvis jeg falder i søvn med linserne i?

Det afhænger af, hvor længe du sover. Hvis du f.eks. ofte falder i søvn i bussen på vej hjem eller tager en lur (15–45 minutter), er der ingen risiko. Det eneste, du risikerer, er et sløret syn eller tørre øjne i kort tid.

Hvis du derimod falder i søvn om aftenen med dine linser på, og du derfor har dem i hele natten, så er det en smule mere problematisk. Det kan derfor spille en rolle, hvilke kontaktlinser du bruger.

Hydrogel-silikone-linser giver mere ilt til hornhinden, så dine øjne vil sikkert ikke være så generede. Men, hvis du bruger hydrogel-linser vil dine øjne højest sandsynligt være røde og brænde, når du vågner, og du kan endda ødelægge hornhinden.

At sove med kontaktlinser på forøger risikoen for øjeninfektion op til seks gange.

Dine øjnes tilstand, før du falder i søvn, kan påvirke dig på forskellige måder. Hvis du bruger linser i et par timer, inden du går i seng, så vil irritationen næste dag være mindre end, hvis du har haft dem på hele dagen. Kontaktlinserne har ophobet urenheder i løbet af de mange timers brug, (f.eks. støv), og beskidte kontaktlinser er et veritabelt paradis for mikroorganismer og allergener. Beskyt dine øjne mod inflammation, da du kan risikere at få en mulig infektion i øjet.
Source: introwellness.com

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg har haft mine linser på natten over?

Selvfølgelig, er det ikke ideelt, hvis kontaktlinserne har været i øjnene natten over, men hvis det skulle ske, så anbefaler vi, at du følger disse regler:

 • Tag ikke kontaktlinserne ud med det samme, efter at du vågner-selv hvis det føles meget ubehageligt.
 • Prøv at blinke nok gange, så linserne er fugtede og blødere ved hjælp af tårevæsken.
 • Hvis kontaktlinserne stadig ikke giver sig, så brug fugtgivende dråber til øjnene. Alternativt, kan du også bruge kontaktlinsevæske eller klart vand til at fugte øjnene.
 • Hvis kontaktlinserne nu er bløde nok, kan du forsigtigt tage dem ud.
 • Prøv at udsætte påføringen af nye kontaktlinser så meget som muligt. Hvis du har briller, så brug dem den dag.
 • Hvis dine øjne stadig ikke har det godt efter et par timer, så kontakt din øjenspecialist med det samme.
 • Sker dette ofte for dig? Så vil det være bedre at skifte til andre kontaktlinser, som bedre passer til dine vaner.

Sov bedre med disse linser

Hvis du er den type, der sidder klistret fast til tv-skærmen eller bliver opslugt af en god bog, mens du ligger i sengen, og nogle gange falder hen, så er døgnlinser lige noget for dig. Som navnet antyder, så er disse kontaktlinser til uafbrudt brug, beregnet til at man kan bruge dem hele tiden – selv når du sover. De er lavet af et særligt silikone-hydrogel-materiale og giver følsomme øjne nok ilt, mens du sover.

Døgnlinser findes som 14 dages kontaktlinser eller månedslinser. Efter brug, bør linserne smides ud. Kontaktlinser, såsom dem fra Biofinity fra vores online shop, vil du helt sikkert blive glad for. Men, sørg for altid at være omhyggelig med rensningen af kontaktlinser.

Øjenåbnere: Dine historier

Har du nogensinde sovet med dine linser i? Hvad skete der? Fortæl os om det i kommentarfeltet nedenfor. Et delt problem er et problem mindre.


1: American Academy of Ophthalmology

2: AAP News

 

Gå ikke glip af vigtige nyheder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Kommentarer

 • Brian M.

  Hejsa
  Jeg vil på forhånd fraråde folk, at gøre eller prøve det samme som jeg har gjort!
  Jeg har nemlig gået og sovet med mine måneds linser, i næsten 5 døgn uden at have dem ude, som i overhovedet ikke ude, hvilket resulteret i at mit højre øje igår aftes, ligepludselig begyndte at blive ømt.
  Jeg tænkte at jeg måske var ved at få et bygkorn, det føltes lidt på samme måde, nå men der går et par mere, og synes det blev værre, altså mere ømt.
  Så jeg tænker at jeg lige vil have linserne ud, og hold da op, jeg havde jo ikke ser mig i et spejl siden jeg stod op, og jeg fik da lige noget af et chok, mit øverste øjenlåg var totalt hævet op og helt rødblå.
  Det er hævet så meget, at det er halvt lukket, og det væsker og er varmt, det er eftermiddag nu, og jeg tror det bedste er at køre til vagtlægen for lige at høre hvad han/hun lige har af kommentarer til det, tror ikke det er så heldigt igen, det er begyndt at hæve i der nederste øjenlåg nu, og det strammer en del og gør vældigt ondt

  Svar
  • Elen
   Lentiamo.dk

   Kære Brian
   Tak for du har delt din historie med os.
   Døgnlinser er kontaktlinser, du kan bruge døgnet rundt. Grunden til at du kan sove med dem er, at de er fremstillet af silikone-hydrogel, som sikrer en høj ilttilførsel til dine øjne. Døgnlinser giver dig ekstra frihed, men du bør kun bruge dine linser døgnet rundt efter aftale med din optiker.
   Selv om du kan bruge disse kontaktlinser i lang tid anbefaler vi at man tager dem ud mindst en gang om ugen for rensning og desinfektion. Derudover skal du være opmærksom på at ikke alle øjne har det godt med at bruge kontaktlinser mens du sover, så tjek med en specialist først.
   Vi ønsker dig god bedring.

   Svar

* Skal udfyldes

Bedst sælgende produkter