Login

Hvad er astigmatisme (bygningsfejl)? Definition, symptomer, diagnose og behandling

Astigmatisme er en asfærisk brydningsfejl, hvor øjet udviser forskellig brydning i to sektioner. Astigmatisme kan være regelmæssig (hyppigst) eller uregelmæssig.

 • Regelmæssig astigmatisme – ligner mere en rugbykugle (krumning af meridianer er ensartet)
 • Uregelmæssig astigmatisme – forbundet med traume, sygdom eller degeneration, ulige form, ar (krumning af en eller flere meridianer er ikke ensartet)

Astigmatisme kan ikke kun involvere hornhinden, men kan være lentikulær eller retinal.

 • Astigmatismus af hornhinden (den mest almindelige)
 • Astigmatismus af øjenlinsen
 • Astigmatismus af nethinden

Astigmatisme opererer efter et forskelligt princip selv om det ofte er efterfulgt af nær-eller langsynethed Det kan derfor ikke korrigeres ved hjælp af normale linser eller briller, som kun har plus-eller minusstyrke. "Toriske kontaktlinser ":/ordliste/toriske-kontakt-linser.html kræver sædvanligvis recept til folk med astigmatisme. Disse kontaktlinser til astigmatisme har en tykkere zone i bunden, som forhindrer dem i at rotere rundt mens man har dem på. Dette sørger for at linserne konsekvent og forudsigeligt orienteres for bedre synsskarphed.

Hvilke kontaktlinser er bedst til astigmatisme?

Her kan du se alle slags kontaktlinser til astigmatisme.

De tre mest almindelige typer astigmatisme

Der er tre hovedtyper af astigmatisme:

 • Myopisk astigmatisme. En eller begge hovedmeridianer af øjet er nærsynede. (Hvis begge meridianerne er nærsynede, så er de myopiske i forskellige grader)
 • Hyperopisk astigmatisme. En eller begge hovedmeridianerne er langsynede. (Hvis begge er langsynede, så er de hyperopiske i forskellige grader)
 • Blandet astigmatisme. En hovedmeridian er nærsynet, og den anden er langsynet.

typical and astigmatism cornea

Diagnose af astigmatisme

Astigmatisme opdages under en rutine øjenundersøgelse med de samme apparater og teknikker, som bruges til at opdage nærsynethed og langsynethed.

Din øjenlæge kan bedømme graden af astigmatisme som du har, ved at lyse i dine øjne mens han manuelt præsenterer en række linser mellem lyset og dit øje. Dette kaldes retinoskopi.

Symptomer på astigmatisme

Symptomerne kan variere fra person til person, og det er også muligt, at der slet ikke vil være nogen symptomer. Nogle af de mest almindelige symptomer er uklat billede og sløret syn.De kan variere ligesom med graden af astigmatisme. Hvis den er lille, så vil man ikke bemærke nogen synsproblemer. Hvis graden af astigmatisme er større, kan det give træthed i øjnene-især ved læsning og ved brug af computeren, grundet øjenes anstrengelser for at tilpasse sig.

Faktisk så er de fleste mennesker sikkert født med nogen grad af astigmatisme eller ofte så er det arveligt. Hvis du bemærker symptomerpå astigmatisme, så se på dit stamtræ. Der er en stor chance for at nogen af dine slægtninge også har det. Når astigmatisme er blevet diagnosticeret i den tidlige barndom er der en chance for at det øges eller mindskes med alderen. Astigmatisme kan også skylds en skade eller opstå ved øjenoperation.

typical and astigmatism cornea

Hvordan behandles astigmatisme?

Der er adskillige muligheder for at korrigere astigmatisme:

Toriske kontaktlinser (eller korrektive briller). Patienter med astigmatisme får sædvanligvis toriske linser for at korrigere synet. Toriske linser har en større vinkel af refleksion i en vis retning.

Efter at din øjenspecialist har foretaget synsskarphedstesten på dine øjne vil han bestemme hvilke linser der er de mest passende til din slags astigmatisme.

• **Refraktiv operation ** Dette er en anden metode til at korrigere astigmatisme. Den består i at ændre formen på øjets hornhinde, som udføres ved hjælp af refraktions-eller laseroperation af øjnene. For at kunne gennemgå sådan en operation, så skal dine øjne være sunde. Det betyder, at du ikke har problemer med nethinden, har nogen sår eller ar på hornhinden, eller andre øjensygdomme.

Gå ikke glip af vigtige nyheder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Kommentarer

  Ingen spørgsmål

  * Skal udfyldes

  Bedst sælgende produkter