Sommer solbriller på udsalg!

Login

Kan du gå i bad med kontaktlinser i?

Skrevet af Lentiamo i24. maj 2023

Indhold

Brusebad med kontaktlinser indebærer en række potentielle risici og bør undgås. Vand kan tilføre skadelige bakterier til dine øjne, hvilket kan føre til irritation, infektioner og endda synstab.

Den bedste måde at undgå potentielle problemer på er at tage kontaktlinserne ud, før du tager brusebad eller karbad. Selv om du holder øjnene tæt lukket under bruseren, kan der stadig komme vand ind til linsen.

I denne artikel forklarer vi nogle af grundene til, at det er en dårlig idé at tage brusebad med kontaktlinser. Vi giver også nogle tips til, hvordan du kan bevare sunde øjne, mens du bruger kontaktlinser. Lad os dykke ned i det!

Hvorfor kan man ikke bruge kontaktlinser i brusebadet?

nærbillede af person, der sætter kontaktlinse i

Kort sagt, vand og kontaktlinser passer ikke godt sammen. Da bløde kontaktlinser har tendens til at absorbere vand, får brusebad eller svømning med kontaktlinser dem til at svulme op og forvrænge linsens overordnede form. Det fører ofte til sløret syn og ubehag.

Desuden kan vand indeholde skadelige parasitter og bakterier. Acanthamoeba keratitis er en alvorlig infektion forårsaget af amøben Acanthamoeba. Denne infektion kan være meget skadelig og potentielt føre til tab af synet. Symptomer på Acanthamoeba keratitis kan omfatte:

 • Røde øjne
 • Øjensmerter efter udtagning af kontaktlinser
 • Overdreven tåreflod eller tørre øjne
 • Lysfølsomhed
 • Sløret syn
 • En følelse af, at der er noget i dit øje

Korrekt desinfektion og rengøring af kontaktlinser er et vigtigt skridt i retning af at holde dine øjne sunde.

Hvor skal man sætte sine kontaktlinser, når man går i bad?

en persons ansigt under et brusehoved

Alle typer kontaktlinser skal fjernes, før man tager brusebad eller går i bad. Daglige engangslinser kan bare smides væk uden behov for rengøring og opbevaring. Linser, der skal bruges hver anden uge, hver måned eller i længere tid, skal opbevares med en kontaktlinseopløsning.

Prøv at etablere en rutine omkring isætning og udtagning af linser for at gøre det lettere at huske at fjerne linserne, hver gang du går i bad.

Tip: Tag dine linser ud, og opbevar dem i en universalopløsning. Så kan du sætte linserne i, når du er færdig med at gå i bad. Hydrogenperoxidopløsninger tager længere tid om at rense linser og kan brænde din hornhinde, hvis opløsningen ikke neutraliseres ordentligt over en længere periode.

Hvad sker der, hvis man går i bad med kontaktlinser?

Vand kan få kontaktlinser til at ændre form, svulme op eller klæbe til øjet. Det kan være ubehageligt og føre til irritation og symptomer som røde øjne. En dårligt tilpasset linse kan også øge risikoen for at ridse hornhinden, hvilket gør øjet mere modtageligt for infektion.

Desuden kan vand få kontaktlinser til at bevæge sig rundt eller løsne sig, hvilket fører til ubehag eller tab af linserne i afløbet.

Vil du have renere linser?

Prøv en alt-i-en kontaktlinseopløsning i dag.

Køb multi-purpose

Hvad skal du gøre, når du har været i bad med kontaktlinser?

Hvis du ved et uheld har badet i dine kontaktlinser, skal du tørre dine hænder og forsigtigt fjerne linserne. Husk på, at vandet kan have fået dine linser til at blive skæve eller klæbe til dine øjne. Prøv ikke at hive eller pille linserne af øjet, hvis de sidder fast. Hvis det sker, kan du bruge øjendråber, der er godkendt til brug sammen med kontaktlinser, til at smøre linsen, så den er lettere at fjerne.

Du kan smide de daglige linser ud med det samme og sætte dem i et nyt par. Hvis dine øjne er irriterede, skal du vente, til irritationen aftager, før du tager linser på. Linser, der skal bruges hver anden uge, hver måned eller i længere tid, skal rengøres og desinficeres, før de sættes i øjnene igen. Hvis dine kontaktlinser er svulmet op eller har ændret form, vil de sandsynligvis ikke vende tilbage til deres oprindelige tilstand. Derfor bør skæve linser smides ud og erstattes for at forhindre ubehag eller øjenskader.

Ofte stillede spørgsmål

Kan jeg vaske ansigt med kontaktlinser i?

Det anbefales generelt ikke at vaske ansigtet med kontaktlinser i. Vand og linser bør aldrig komme i kontakt med hinanden på grund af risikoen for bakterier og infektioner. Derudover kan sæbe og andre produkter klæbe til linserne og forårsage irritation eller ubehag.

Hvad er Acanthamoeba keratitis?

Acanthamoeba keratitis er en sjælden, men alvorlig infektion i øjet. Den forårsages af en mikroorganisme, der hedder Acanthamoeba (som ofte findes i vandkilder som ledningsvand, brøndvand, boblebade, jord og kloaksystemer), og kan føre til permanent synstab eller blindhed. Symptomerne på Acanthamoeba keratitis kan være røde øjne, øjensmerter, tåreflåd, lysfølsomhed, sløret syn og en fornemmelse af, at der er noget i øjet.

Kan jeg gå i bad med døgn linser?

Nej, kontaktlinser til længerevarende brug skal tages ud, før man går i bad, for at forhindre potentielle komplikationer og alvorlige infektioner. Selvom linser med kontinuerlig brug gør det nemmere at sove med linserne på, skal alle typer linser tages ud, før man tager brusebad, bader eller svømmer.

Sidste tanker fra Lentiamo

Husk, at blanding af vand og linser kan føre til irritation og infektioner. Derfor anbefales det aldrig at tage brusebad med kontaktlinser. Vi forstår, at der kan være tilfælde, hvor linsebrugere glemmer at fjerne dem, selvfølgelig! Så vi håber, at denne guide er en hjælp til at holde dine øjne sikre og sunde. 

Hvis du har glemt at tage dine linser ud under brusebadet, og symptomerne som rødme eller ømhed fortsætter, skal du kontakte din øjenlæge for at få hurtig behandling og udelukke eventuelle problemer.

 

 

Gå ikke glip af vigtige nyheder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Kommentarer

  Ingen spørgsmål

  * Skal udfyldes

  Bedst sælgende produkter