Solunate-løsning 50 ml gratis med Lenjoy Bi-weekly Aqua+

Login

2 Grunde til, at du ALDRIG skal opbevare dine kontaktlinser i vand

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinsk revideret af Jakub Odcházel, DiS., Chefoptiker, on 7. sep. 2020. Skrevet afLentiamo

Det er sikkert sket for enhver, som bruger kontaktlinser. Du løb tør for linsevæske på din ferie. Du fastgjorde ikke låget ordentligt, og det var derfor utæt. Eller du glemte at bestille en ny linsevæske og kan ikke finde nogen steder, hvor du kan købe en.

Troede du, at der ikke ville ske noget denne ene gang, hvis du brugte vand fra hanen i stedet for? Gør det ikke!

I stedet for at lade linserne ligge i almindeligt vand natten over er det bedre at smide dem ud, og købe nye.

Her får du grundene til, hvorfor du ikke skal komme linser i vand – heller ikke midlertidigt.

1. Vand fra hanen har ikke de samme egenskaber som en linsevæske

 1. Det fjerner ikke skidt, fedt- eller proteinaflejringer fra linsen, og det er ikke steriliseret. Selv det reneste vand fra hanen indeholder stadig farlige vira, svampe og mikroorganismer. De mest farlige af dem er acanthamoeba, som vi vil komme ind på senere.
 2. Vand fra hanen kan være skadeligt for selve linserne. Det forstyrrer deres osmotiske balance, og linser som opbevares i vand ændrer ofte form, og passer måske ikke længere i øjet.
 3. Vand indeholder ikke smøremidler, og fugter dem dermed ikke. Dette gør brugen af kontaktlinser meget ubehagelig.

2. Acanthamoeba keratitis

Hvad er acanthamoeba?

Det udtales a·can·tha·moe·ba og er beslægtet med amøber, som forårsager alvorlig sygdom på hornhinden. Nogle gange kan det føre til blindhed.

Acanthamoeba er en mikroorganisme, som er meget almindelig i vores omgivelser, deriblandt i vand fra hanen. Den viser sig på to måder: som trofozoit, og som cyste. Trofozoit er en infektion, som kan blive til en cyste, og overleve i lang tid. Disse trofozoitter og cyster kan sidde fast på overfladen af dine kontaktlinser, og dermed inficere dit øje. Det kan ramme alle, men dog er 80–90 % af patienterne linsebrugere. Acanthamoeba er meget modstandsdygtig, og kan udholde temperaturer over 100 grader i kort tid, hvilket betyder at den ikke kan tilintetgøres ved kogning. Acanthamoeba trives bedst i miljøer, som er varme og fugtige.

Acanthamoeba er overalt i hjemmet

Acanthamoeba trives i vandrør eller hvor som helst, hvor der er kiselsten, f.eks. i sigter eller vandhaner . Den rå overflade af aflejringer er ideel til formering af acanthamoeba. Opvarmet vand er faktisk farligere end koldt. Hvorfor er acanthamoeba så farlig? Når den kommer i øjnene forårsager det acanthamoeba keratitis. Det er, en sygdom, som kan være katastrofal, og forårsage blindhed. Det kan ske nemmere, end vi tror. Hvis acanthamoeba kommer i kontakt med linsen, sætter den sig nemt fast på overfladen, og så er alt, hvad der skal til, den mindste skade på hornhinden, (f.eks. ved påføring af linser), og så kan der komme infektion.

Hvordan genkender man symptomerne?

Acanthamoeba angriber hornhinden, som ikke indeholder blodårer, og som er mindre i stand til at reagere end andre organer. Det vil resultere i små pletter på overfladen, og nogen gange kan den endda trænge igennem hornhinden.

Symptomerne er som regel disse:

 • Alvorlige hovedpiner
 • Overdreven tårevædning
 • Opsvulmen
 • Øjensammentrækninger
 • Følsomhed

Inkubationsperioden er ca. to uger. Helingsprocessen er lang, og den kan vare flere uger eller måneder. Selv efter heling er synet ofte svagere, og i de værste tilfælde kan det endda føre til blindhed. Hvis du har mistanke om, at du måske har acanthamoeba keratitis, så gem et par linser sammen med det etui, som du opbevarede dem i, som din læge kan se.

Nu er jeg bekymret. Hvordan kan jeg forhindre det?

Der er ingen grund til bekymring. Hvis du følger et par retningslinjer, kan du tage det roligt. Reglen om “intet vand fra hanen i stedet for linsevæske “ er en af de vigtigste.

Generelle retningslinjer

• Brug ikke vand fra hanen – selv ikke til at skylle dine linser eller dit etui.
• Konaktlinser bør rengøres med gnubbe og skylle metoden.
Genopfyld aldrig gammel linsevæske i et etui med en ny.
• Husk at udskifte etuiet hver tredje måned.
• Hvis du er ude at svømme – hvad enten det er i en sø eller i havet – så brug endagslinser og smid dem ud sidst på dagen.

Hvad kan jeg komme mine linser i, hvis jeg ikke har noget linsevæske? /Jeg er løbet tør for linsevæske. Hvad kan jeg bruge?

I det tilfælde er den eneste mulighed at smide linserne ud.

Kan du opbevare kontaktlinser i øjendråber?

Nej. De har ikke de samme desinficerende egenskaber, og de er derfor ikke egnede til dette formål.

Gå ikke glip af vigtige nyheder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Kommentarer

  Ingen spørgsmål

  * Skal udfyldes

  Bedst sælgende produkter