Solunate-løsning 50 ml gratis med Lenjoy Bi-weekly Aqua+

Login

Er du astigmatisk? Prøv astigmatisme-testen online og find ud af det

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinsk revideret af Jakub Odcházel, DiS., Chefoptiker, on 19. maj 2021. Skrevet af Maria Chiara Tarsia

Vidste du, at ca. 70 % af alle brillebrugere er astigmatiske? Måske er du en af dem? Test dit syn nu med vores astigmatisme-test-derhjemme!

Hvad er astigmatisme?

Astigmatism er en almindelig synsfejl, der forårsager svanskeligheder ved nær- og fjernsyn, hovedpine og sløret syn. Årsagen til denne svækkelse skal findes i den inhomogene krumning af den astigmatiske hornhinde. Det kan ramme mennesker i alle aldre, og ofte er de berørte også nær- eller langsynede. I disse tilfælde tager den navnet myopisk astigmatisme eller hypermetropisk astigmatisme.

Se vores infografik nedenfor for at se forskellen mellem en typisk hornhinde og en hornhinde, der er påvirket af astigmatisme:

typical and astigmatism cornea

Normalt skal hornhinden se sfærisk ud og have en form, der ligner en fodbold. Når der opstår astigmatisme, ser den mere sammenpresset ud, som en rugby bold..

Hvad er symptomerne på astigmatisme?

Den ovenstående deformation af hornhinden medfører, at lyset brydes forkert. Runde genstande kan f.eks. se ovale ud på grund af forvrængningen. Men ikke kun det. Den konstante forkerte brydning af lyset sætter vores øjne og vores hjerne under anstrengelse.

I nogle tilfælde - da vores hjerne er en så vidunderlig maskine - registrerer vi måske ikke engang denne anstrengelse, men føler os på en eller anden måde mere trætte end normalt. I hvert fald indtil vi finder den perfekte recept. Når det er sagt, er det ikke underligt, at så mange mennesker ikke ved, at de er astigmatiske, før de bliver testet for det.

Her er de mest almindelige symptomer på astigmatisme. Hvis du er astigmatisk, kan du opleve dem alle eller kun nogle af dem:

 • Forvrængede eller uskarpe billeder
 • Træthed i øjnene og/eller synsgener
 • Hyppig skelen
 • Sløret syn både på afstand og tæt på
 • Hovedpine
 • Overdreven tåreflåd
 • Forringet syn om natten

Kan astigmatisme blive værre?

Ja, især hvis der ikke korrigeres tilstrækkeligt. Andre årsager kan være medfødte eller skyldes traumer, tørre øjne eller dårlige vaner som f.eks. overdreven skelen til øjnene eller forkert brug af synshjælpemidler. Nogle gange kan det dog ske, at det bliver værre uden nogen som helst grund. Det er derfor, at øjenundersøgelser er grundlæggende og skal gentages med jævne mellemrum. Oftest forbliver astigmatismen uændret eller ændrer sig gradvist, når vi bliver ældre (f.eks. når hornhinden bliver mere og mere mærkeligt formet på grund af en naturlig aftagende muskletone). Når disse ændringer sker, er det sandsynligt, at vores recept skal justeres.

Generelt gælder ifølge forskere, i de fleste tilfælde forbliver astigmatisme relativt stabil indtil 50-årsalderen og stiger gradvist hurtigere efter 60 år.

Kan jeg teste astigmatisme?

Det er nødvendigt at få foretaget en synsprøve hos en optiker. Efter undersøgelsen vil din optiker/øjenlæge med sikkerhed kunne sige, om dine øjne rent faktisk er påvirket af astigmatisme.

Online test af astigmatisme dahjemme

Er du nysgerrig for at vide, om du har astigmatisme? Mens du venter på din øjenundersøgelse, kan du prøve denne enkle astigmatisme-test.

Online at-home astigmatism test

 • Placer dig ca. 35-40 cm fra billedet
 • Se på billedet med det ene øje dækket ad gangen
 • Se derefter igen på billedet med begge øjne
 • Hvis du bærer briller, skal du gentage testen både med og uden briller.

Verdict: Hvis strålerne ser slørede eller uklare ud i en eller flere retninger, kan det være tegn på, at du har astigmatisme. Hvis du opdager forskelle i linjerne, selv når du har dine briller på, bør du få dine briller og dine øjne kontrolleret igen, fordi dine receptpligtige linser kan være forkerte eller utidssvarende. I begge tilfælde bør du besøge din optiker eller øjenlæge..

Husk: auto-tests skal betragtes som en simpel hjælp til at tilfredsstille personlig nysgerrighed og ikke som en egentlig diagnose.

Findes der briller til astigmatisme?

Ja, astigmatisme kan nemt korrigeres med briller, der har toriske linser med enkeltvisende linser. Toriske linser fås både til briller og kontaktlinser. De adskiller sig fra dem til simpel nærsynethed og langsynethed.

På Lentiamo kan du finde forskellige typer af linsematerialer og specielle belægninger, der passer til dine behov. En opdateret briller recept er alt, hvad du behøver. Du skal blot vælge dit yndlingsstel fra vores store udvalg af modeller fra de bedste brillemærker, udfylde dine parametre (du kan finde dem i din øjenopskrift) og vente på leveringen!

Hvad er de bedste kontaktlinser til astigmatisme?

Toriske linser kan korrigere både myopi og hyperopi samtidig med astigmatisme. Disse linser til astigmatisme har tre forskellige parametre, der er skabt med forskellige vinklede krumninger.

Den Effekt korrigerer nærsynethed eller langsynethed, og de to andre, Cylinder og Axis, korrigerer astigmatisme. Disse linser har særlige egenskaber, der gør det muligt for dem at forblive på plads og undgå forskydning eller rotation inde i øjet og dermed have en bedre stabilitet, så de fejlagtigt afvigende meridianer falder korrekt på nethinden.

Leder du efter de rigtige toriske kontaktlinser til dig?

Et bredt udvalg af linser til astigmatisme venter på dig hos Lentiamo!

De bedste producenter tilbyder dig daglige og månedlige linser fremstillet af silikonehydrogel, linser med forlænget brug og UV-filtre.

Shop efter toriske kontaktlinser til astigmatisme

Gå ikke glip af vigtige nyheder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Kommentarer

  Ingen spørgsmål

  * Skal udfyldes

  Bedst sælgende produkter