Solunate-løsning 50 ml gratis med Lenjoy Bi-weekly Aqua+

Login

UV-beskyttelse og filter kategorier til solbriller og briller (UV400-filter)

UV Beskyttelse i briller og solbriller

Mange mennesker, der bruger briller eller solbriller mener, at jo mørkere linsernes farve er, desto sikrere er det kan være for øjnene.

Her er sandheden.

Farven på linserne svarer ikke nødvendigvis til deres beskyttende egenskaber. Mørke farver øger udvidelsen af pupillen, hvilket fører til mere skadelige UV-stråler, der kommer ind i øjet end uden briller.

Af denne grund skal du altid være meget opmærksom på de såkaldte filter kategorier, som angiver toningens intensitet, når du køber briller og solbriller.

Bedre beskyttelse takket være filter kategorier

Vi bruger briller eller solbriller for at se mere tydeligt og beskytte vores øjne mod sollys.

Beskyttelses niveauerne er opdelt i såkaldte filter kategorier.

TEU-kategorierne, som normalt er angivet i fem cifre, romersk (I til V) eller arabisk (0 til 4), er nyttige her:

Filter category Weather conditions Glas skygge Udnyttelse
0 UV filter kategori 0 3 – 20% Tilbyder mindst mulig beskyttelse. Farveløst eller meget let filter. Typisk sports- eller beskyttelses briller designet til at beskytte mod vind, støv eller snavs men ikke mod solen.
1 UV filter kategori 1 20 – 57% I delvis overskyede dage. Meget let farvede linser, normalt gule eller orange, velegnet til svagere solstråling eller som vind- eller støvbeskyttelse.
2 UV filter kategori 2 57 – 82% Velegnet til normale sommerdage. Medium mørkt filter egnet til medium solstråling og til fritidstøj. Farven er lidt lettere end normalt. Kan bruges til forår og efterår gåture på solrige dage. De er også praktisk, når du kører og ofte skifter mellem skygge og sol.
3 UV filter kategori 3 82 – 92% Tilbyder intensiv beskyttelse. Anbefales til ferie ved havet, i Sydeuropa og til bjergvandringer. Mørkt filter egnet til intensiv sol stråling på stranden eller i byen. Denne kategori er typisk for de fleste typer af briller og solbriller. Det er perfekt til sommer, fordi det giver en højere grad af beskyttelse mod solstråling end den foregående kategori.
4 UV filter kategori 4 92 – 97% Særligt stærk beskyttelse, der er velegnet til høje bjerge og gletsjere. Kategori 4 solbriller er forbudt i vejtrafik. Disse er markeret med symbolet på en overkrydset bil. Meget mørkt filter til meget intens sol stråling. Solbriller til bjerge eller ørkener og overalt hvor solskin er ikke bare ekstremt stærkt, men reflekterer også meget.

Så godt som kvaliteten af linserne er, kan op til 60% af UV-strålerne trænge ovenfra eller gennem siderne.

Derfor kan store linser og et bredt tempel bidrage til optimal beskyttelse. Derudover kan det være nyttigt at bære en hat eller kasket.

UV 400 betydning

UV 400 er den kategori, der blokerer for alle lysstråler med bølgelængder op til 400 nanometer. Dette dækker alle UVA- og UVB-stråler. Se ovenstående tabel.

UV-stråler beskadiger nethinden

Hvis du kommer for tæt på solen, får du solskoldning. De ultraviolette stråler – de såkaldte UV-stråler – øger risikoen for hudkræft. Desuden kan hyppig solbad fremskynde hudens ældning.

Men det er ikke kun huden, der kan blive beskadiget, men også øjnene kan også blive forringet.

Hvis ubeskyttede øjne udsættes for solen, kan en lang og intensiv bestråling føre til betændelse i bindehinden og hornhinden.

I værste fald kan det visuelle organ blive beskadiget på lang sigt, og linsen kan blive uklar (grå stær).

Brug derfor altid briller og solbriller med garanteret UV-beskyttelse!

UV-C-stråler absorberes grundlæggende af jordens atmosfære, men UV-B- og UV-A-stråler trænger uhindret ind på jordens overflade. Betegnelsen UV400 med garanteret UV-beskyttelse beskytter mod skadelig UV-B og UV-A-stråling.

Desuden reducerer solbriller synligt lys, hvilket gør det mere behageligt at se i solen.

UV stråler og filter kategori

In short, betyder udtrykket UV400, at brillerne absorberer UV-A-, B- og C-stråler op til en bølgelængde på 400 nanometer.

Andre kvaliteter ved briller og solbriller

  • CE mark: CE-mærket har eksisteret siden 1. juli 1995 og indikerer, at der er UV-beskyttelse op til mindst 380 nanometer. Det er placeret på indersiden af templerne og indikerer, at modellen overholder gældende EU-standarder.
  • Spectacle frame: Som allerede nævnt i artiklen kan sollys også infiltrere ovenfra og fra siden. Derfor kan der anvendes lidt større linser og bredere templer for at sikre optimal beskyttelse.
  • Polarisation filters: De polariserede linser har en speciel belægning, der øger synligheden gennem filtrering under eksponering for intense lysstråler. Disse linser er designet til at reducere blænding på overflader såsom vand, sne eller glas. Solbriller med polariserende linser er særligt velegnede til bilister.Sidst, find solbriller til mænd, eller solbriller til kvinder eller kig på vores briller på recept.

Kommentarer

    Ingen spørgsmål

    * Skal udfyldes