Solunate-løsning 50 ml gratis med Lenjoy Bi-weekly Aqua+

Login

Sådan fjerner du ridser fra briller

person med ridsede briller

Ridser på dine brilleglas kan give en håndfuld problemer. Ridsede linser kan påvirke både udseendet og funktionaliteten af dine receptpligtige og ikke-receptpligtige briller.

Der findes mange hjemmemidler, som hævder at kunne reparere ridsede brilleglas hurtigt. Desværre gør disse metoder ofte mere skade end gavn. Så er der en pålidelig måde at fjerne ridser fra dine brilleglas på?

For at give dig de bedst mulige oplysninger afslører vores eksperter nogle populære gør-det-selv-metoder til fjernelse af ridser, forklarer de, hvorfor de ser ud til at virke, og i sidste ende, hvorfor vi ikke anbefaler at prøve dem. Du finder også nogle nyttige tips til, hvordan du kan forebygge ridser i fremtiden.

Ridser i glasbelægninger

Først og fremmest er det vigtigt at forstå det grundlæggende om brilleglas. Solbriller og brilleglas kan være fremstillet af forskellige materialer. De er typisk færdigbehandlet med linser med belægninger, der polariserer dem, reducerer blænding og refleksioner, blokerer UV-stråler, forhindrer små ridser og meget mere. Med tiden og uden den rette pleje er disse belægninger modtagelige for skader.

De fleste metoder til fjernelse af ridser slider på linsernes belægninger, indtil ridserne synes at forsvinde. Ridserne er måske væk, men i virkeligheden er de kritiske dele af linserne blevet slidt væk. Ujævn fjernelse af belægninger kan også reflektere lyset og påvirke synet.

Læs vores guide for at lære, hvordan du rengør briller og solbriller korrekt derhjemme.

Sådan rengøres briller

Hvad skal man rengøre ridser på briller med

to billeder af briller og solbriller med ridsede linser

Selv om vi ikke anbefaler, at du prøver dem, er det vigtigt at være opmærksom på flere husråd, der ser ud til at kunne reparere ridsede linser. Husk: Disse metoder kan give midlertidig lindring, men forårsager i sidste ende mere skade i det lange løb.

Alt, der fjerner belægningerne fra linserne, kan måske reducere udseendet af ridser, men kan føre til andre problemer. Læs videre for at få flere oplysninger om tandpasta, bagepulver, voks, glasætsning og metoder til fjernelse af ridser med solcreme.

hvid tube tandpasta og briller med trådstel på neutral baggrund

Kan tandpasta fjerne ridser på dine briller?

Tandpasta er let tilgængelig og billig. Desværre har den ofte en grynet konsistens eller indeholder ingredienser, der ridser linserne og fjerner deres beskyttende belægninger. Når du bruger tandpasta på dine linser, kan det se ud til, at ridserne forsvinder, fordi det ridsede lag poleres væk og afslører et glattere lag nedenunder.

bagepulver og glas på neutral baggrund

Will baking soda fix scratches on glasses or sunglasses?

Bagepulver er et andet produkt, som mange mener er velegnet til at polere glas og fjerne ridser. Ligesom mange tandpastaer har bagepulver en slibende konsistens, der kan føre til yderligere skader. Det kan fange og flytte støv, snavs og andre partikler hen over glasset, hvilket resulterer i flere ridser. Nogle mener også, at den kemiske reaktion i nogle tilfælde også kan forvrænge linser.

dåse med hvid voks på neutral baggrund

Virker det at bruge voks til at fjerne ridser på briller?

Voks gør det sværere at se gennem linser, fordi det er uigennemsigtigt eller mælkeagtigt. Voks er tykt og ikke en speciel glasbelægning. På grund af sit udseende kan det være vanskeligt at se ridser, hvis man fylder dem med voks, og ridserne bliver endnu mere tydelige.

ridsede glas med stålbøjler på neutral baggrund

Kan glasætsningsprodukter polere ridsede glas?

Brug aldrig glasætsemidler på plastik- eller glaslinser for at fjerne ridser. Glasætsningscremer er designet til at skabe mikroridser på glasprodukter, hvilket giver et grumset eller matteret udseende. På plastiklinser fjerner glasætsemidler hurtigt og ujævnt glasbelægninger og blotlægger den ubehandlede linse nedenunder.

hvid tube med solcreme med orange hætte på neutral baggrund

Kan man bruge solcreme til at fjerne ridser fra solbriller?

Solcreme og andre gør-det-selv-tiltag kan beskadige solbrillernes mørke farve og belægninger, der beskytter mod UV-stråler. Når disse behandlinger er beskadiget, kan linserne se uklare, udtværede eller uklare ud, uanset hvor godt du rengør dem.

Sådan fjerner du ridser fra briller

Desværre risikerer alle metoder til fjernelse af ridser at ødelægge de sarte belægninger på linsen eller at gøre ridserne værre. Den eneste måde at fjerne ridser fra briller på korrekt vis er at udskifte linserne eller få helt nye briller. Dette sikrer, at du kan få alle fordelene ved dine briller eller solbriller tilbage.

Hvorfor det er vigtigt at reparere ridsede glaslinser på briller

Husk, at det er vigtigt at udskifte ridsede linser, når dit syn er påvirket. Generelt vil en lille ridse ikke gøre nogen skade. Flere eller større ridser kan dog begrænse dit synsfelt og føre til anstrengelse af øjnene eller hovedpine. Ridser spreder lyset, hvilket kan føre til uønskede refleksioner og øjenirritation. Dette er især farligt, når man kører om natten.

Vores tip: Glaslinser er mere ridsefaste end plastiklinser (polycarbonat). De er hårdere og ikke så udsat for ridser. Glaslinser er dog tungere end moderne polycarbonatlinser. Din øjenlæge kan hjælpe dig med at vælge den rigtige linse til dig.

Tips til forebyggelse af ridsede briller

  • Sørg for, at dine briller sidder ordentligt og ikke glider af dit ansigt. På den måde undgår du unødige brud eller stød.
  • Brug et hårdt, beskyttende brilleetui med et blødt inderfor, når du ikke har dine briller på.
  • Tag fat i dine briller ved brillestængerne og ikke ved glassene for at mindske risikoen for at ridse dem ved et uheld.
  • Lav en grundlæggende rengøringsordning, og brug en blød mikrofiberklud og en mild sæbe eller en specialiseret linserengøringsopløsning.
  • Brug kontaktlinser, når du dyrker sport eller deltager i aktiviteter, hvor dine briller kan falde af.

Vær ekstra forsigtig, når du rengør brillestel. Nogle rengøringsmidler eller redskaber kan beskadige linserne, hvis de ikke bruges korrekt

Ofte stillede spørgsmål om ridsede linser

Fjerner polering af briller ridser?

Nej. Polering af briller med en klud eller et reparationssæt til briller fjerner ikke ridser. Linserne kan rengøres, men ridserne kan ikke repareres.

Kan du slibe ridser på glas ned?

Nej. Slibning af ridser på briller fjerner kun linsens belægninger, hvilket kan føre til andre problemer.

Skal du købe nye briller, hvis dine linser er ridsede?

Det afhænger af - hvis dine linser forårsager synsforstyrrelser, hindrer dit syn eller giver hovedpine, bør du overveje at købe nye briller.

Afsluttende bemærkninger fra Lentiamo

Som du har lært, er det næsten muligt at fjerne ridser fra linserne, men ikke uden at beskadige andre dele af dine briller. Husk på risikoen ved at forsøge at fjerne ridser derhjemme. Vores eksperter hos Lentiamo anbefaler at overveje nye linser, hvis ridserne forstyrrer dit syn.

Og selvfølgelig kan du altid kontakte din øjenlæge, hvis du har spørgsmål om linsemuligheder, der er specifikke for dine øjne.