Sommer solbriller på udsalg!

Login

Hvad er forskellen mellem en optometrist, en øjenlæge og en optiker?

Øjenlæge udfører operation

Verdenssundhedsorganisationen anslår, at 2,2 milliarder mennesker på verdensplan har en synsforstyrrelse. Den anslår også, at en milliard af disse mennesker har et synsproblem, som kunne have været forebygget eller endnu ikke er blevet behandlet..1

Øjenundersøgelser er det første skridt til at passe på din øjensundhed og forebygge alvorlige komplikationer. Hvordan ved du, hvilken øjenlæge der er den rette til dine behov?

Følg med for at finde ud af, hvilke opgaver optometrister, øjenlæger og optikere udfører, og hvilke tjenester de tilbyder, og find ud af, hvilken udbyder der er den rigtige for dig.

Hvad er en optometrist?

Optometrist undersøger kvindens øjne

Optometrister er primære udbydere af synspleje, som typisk undersøger øjne og tester synet. De kan opdage uregelmæssigheder som nær- eller langsynethed, tørre øjenlidelser, farveblindhed og meget mere.

Hvis du bruger receptpligtige briller eller kontaktlinser, kan du planlægge rutinemæssige kontrolbesøg hos en optometrist, som vil overvåge dine øjne og om nødvendigt justere recepter.

Uddannelsesniveau og uddannelse af optometrister

Optometrister skal have en uddannelse i optometri. Det tager ca. fire år at gennemføre et kursus, afhængigt af universitet og uddannelsens struktur. Det sidste år er afsat til klinisk uddannelse (residency) under tilsyn af en autoriseret optometrist eller øjenlæge.

Som optometrist er det nødvendigt med løbende faglig udvikling for at holde sig ajour med den nyeste forskning og teknologi. Mange optometrister videreuddanner sig også for at specialisere sig inden for bestemte områder.

En optometrists hovedroller

 • Udføre øjenundersøgelser og synsprøver; udskrive recepter på korrigerende linser og briller
 • Tilbyde klinisk rådgivning om øjensundhed og synskorrektion
 • Diagnosticere uregelmæssigheder i øjnene som f.eks. nærsynethed, astigmatisme og grøn stær

Hvad er en øjenlæge?

Øjenlæge udfører operation på patient

Øjenlæger er med dybdegående uddannelse, undervisning og viden om syn og omfattende øjenpleje. De er læger i medicin (MD) eller læger i osteopati (DO) med tilladelse til at diagnosticere og behandle øjensygdomme, udføre operationer såsom LASIK eller refraktiv øjenkirurgi, behandle fysiske øjentraumer og meget mere.

Uddannelsesniveau og uddannelse af øjenlæger

Først skal du uddanne dig til læge. I Danmark foregår det på denne måde:

I Danmark er lægeuddannelsen en statslig uddannelse i human lægevidenskab. Under uddannelsen kaldes du lægestuderende eller medicinstuderende (stud. med). Ved uddannelsens færdiggørelse opnår du graden cand. med

Yderligere specialisering kræver ekstra træning og uddannelse. Accelereret postgraduate grader i oftalmologi er også tilgængelige for dem, der allerede har afsluttet en bacheloruddannelse uden relation til oftalmologi.

En øjenlæges hovedroller

 • Udføre øjenundersøgelser og synsprøver; udskrive recepter på korrigerende linser og briller
 • Diagnosticere, behandle og håndtere medicinske tilstande i forbindelse med øjnene, f.eks. diabetes eller øjenkræft
 • Udføre operationer for øjensygdomme såsom grøn stær, grå stær, diabetesrelateret retinopati m.m.

Hvad er en optiker?

Optiker sætter briller på mand

Optikere er dygtige teknikere, der er uddannet til at tilpasse og udlevere briller og kontaktlinser. De kan også tilpasse og udlevere andre synshjælpemidler som f.eks. forstørrelsesglas.

I modsætning til optometrister og øjenlæger er optikere ikke kvalificeret til at foretage øjenundersøgelser, diagnosticere sygdomme eller udskrive recepter.

Optikeruddannelsesniveau og -uddannelse

Varighed: 3½ år - Adgangskrav: Gymnasial eksamen samt specifikke adgangskrav, erhvervsuddannelsen til optometrist eller have bestået 6 specifikke gymnasiale enkeltfag

Optikerens hovedroller

 • Tilpasse og udlevere receptpligtige briller og kontaktlinser efter en recept udskrevet af en øjenlæge eller optometrist
 • Give råd om brug og pleje af briller og linser
 • Justere og reparere brillestel og linser

Hvad er forskellen mellem en optometrist og en øjenlæge?

Betegnelserne optometrist og øjenlæge bruges ofte i flæng, men det er forskellige erhverv.

Optometrister tilbyder rutinemæssig øjenpleje som f.eks. øjenundersøgelser og synsprøver. Øjenlæger kan tilbyde alle de tjenester, som en optometrist tilbyder. Derudover har øjenlæger tilladelse til at praktisere medicin og udføre kirurgi.

I nedenstående praktiske tabel kan du se, hvilke opgaver optometrister, øjenlæger og optikere udfører i et overblik:

Opgaver Optometrist Ophthalmologist Optiker
Udskrive briller og linser recepter Ja Ja Nej
Tilpasser og udlevere briller og linser Ja Ja Ja
Diagnosticere øjensygdomme Nej* Ja Nej
Udføre øjenkirurgi Nej Ja Nej

*Selv om de ikke kan diagnosticere medicinske tilstande som f.eks. diabetes, kan optometrister opdage syns- og øjenrelaterede symptomer forårsaget af visse sygdomme. De kan henvise dig til en øjenlæge eller en praktiserende læge, hvis de har mistanke om, at der er behov for en yderligere diagnose.

Skal jeg gå til en optometrist, en øjenlæge eller en optiker?

Hvis du stadig prøver at beslutte dig for, hvilken øjenlæge du skal besøge, kan du se en oversigt over de grundlæggende tjenester, som hver enkelt tilbyder, nedenfor:

Gå til en optometrist

 • Til rutinemæssige øjenundersøgelser
 • For at få briller og kontaktlinser ordineret
 • Hvis du har brug for øjenmedicin, f.eks. øjendråber

Gå til en øjenlæge

 • For at modtage recepter på briller og kontaktlinser
 • Hvis du har brug for en øjenoperation
 • Til behandling af alvorlige øjensygdomme som f.eks. grå stær eller makuladegeneration

Gå til en optiker

 • For at udfylde optiske recepter
 • Til at tilpasse eller justere briller
 • For anbefalinger om briller eller andre synshjælpemidler

Sidste tanker fra Lentiamo

Når synet er svækket eller nedsat, kan det være svært eller umuligt at udføre dagligdags opgaver som at køre bil eller læse. Regelmæssige kontroller hos en øjenlæge kan føre til rettidig opdagelse og endda forebyggelse af alvorlige øjenproblemer.

Du kan træffe en informeret beslutning om din øjenpleje. Overvej, hvad dine behov er, og vælg en udbyder, som får dig til at føle dig godt tilpas og hørt. Uanset om du har specifikke øjenproblemer eller ej, er det altid en god idé at få kontrolleret dine øjne.


1World Health Organization