Sommer solbriller på udsalg!

Login

Blodprop i øjet: hvordan man genkender og behandler nethindens blodårer

What is an eye stroke?
 

Et slagtilfælde i øjet, også kaldet nethindesvigt, er en kredsløbsforstyrrelse i øjet. Hvordan ved du, hvad der ligger bag? Hvordan manifesterer et øjenstrøg sig, og hvordan kan man behandle det med succes?

Find alle de oplysninger, du har brug for, med et enkelt blik på Lentiamo.

Hvad er et blodprop i øjet?

Et blodprop i øjet er en akut kredsløbsforstyrrelse i øjet, som skyldes blodpropper eller blodansamlinger. Ligesom ved et hjerteanfald bliver vævet i øjet, nethinden eller synsnerven ikke længere tilstrækkeligt forsynet med blod og næringsstoffer.

Nethinden kan blive påvirket negativt med permanente konsekvenser, som kan føre til blindhed.

Hvis du får et blodprop i øjet, skal du handle hurtigt, for hvert minut tæller. Der er dog ingen grund til at være bekymret, for et pludseligt anfald kan normalt behandles, hvis det opdages i tide. Tag et kig på symptomerne på et øjeninfarkt. Briller eller kontaktlinser hjælper som regel ikke på synstab som følge af slagtilfælde.

Eye anatomy

Hvad er symptomerne på et blodprop i øjet?

Du kan ikke genkende et blodprop i øjet med det samme, fordi det kan forekomme uden tegn og normalt er smertefrit. Da et sundt øje kan kompensere for tabet af synet, kan det være, at du slet ikke bemærker øjenstrøget, eller at du opdager det for sent.

Vær opmærksom på disse 3 symptomer på blodprop i øjnene

Et blodprop i øjet er normalt begrænset til det ene øje. Hvis du oplever

 • begrænsning af synet
 • et sort slør for øjnene
 • eller synssvigt

bør du straks reagere og kontakte en øjenlæge for at få behandling. Få flere oplysninger om, hvordan man behandler retinal veneokklusion i resten af denne artikel.

Hvad er årsagerne til et blodprop i øjet?

Slagtilfælde i øjet skyldes forsnævrede eller blokerede blodkar i øjet, som kan skyldes blodpropper eller blodansamlinger. Blodpropperne dannes enten direkte i øjet eller udvikles i andre kar, f.eks. halspulsåren, og transporteres ind i øjet.

Når en blodprop sætter sig fast, danner den en prop, der reducerer eller helt stopper blodgennemstrømningen. Behandlingen varierer alt efter, om blokaden opstår i arterierne eller venerne.

Der findes to typer af øjenstrøg: nethindeslagkarsenalokklusion og nethindesåreokklusion. I begge tilfælde får din nethinde ikke nok ilt og næringsstoffer til din nethinde. Virkningerne af dette kan ses i de symptomer, der er vist ovenfor.

Hvad er retinal arterieokklusion og retinal veneokklusion?

Retinal arteriel okklusion: Arterier er ansvarlige for blodforsyningen og dermed for tilførslen af næringsstoffer og ilt til øjet. Arteriel okklusion skyldes vandrende blodpropper, der sætter sig fast i din arterie i øjet. Nethinden i øjet får ikke længere tilstrækkelig iltforsyning. Jo længere tid det varer, jo større er skaden.

Undersøgelser viser, at personer med allerede eksisterende sygdomme som f.eks. forhøjet blodtryk, hjerteklapfejl, forsnævring af halspulsåren eller diabetes har større risiko.

Nethindelig veneforkalkning: Venerne fører blodet væk fra øjet og hen til hjertet. En veneokklusion blokerer det afstrømmende blod og forårsager en blodprop i øjet, også kaldet trombose i øjet. Tilstopningen forårsager hævelse af vævene og blokerer de tilstødende arterier, hvilket fører til manglende blodforsyning til øjet.

Hovedårsagen til øjenblødninger er venøs okklusion, hvilket kan føre til blindhed, især hos ældre mennesker. De ramte personer har normalt en forudgående tilstand som f.eks. diabetes, kar-sygdom eller forhøjet blodtryk.

Hvordan man behandler et blodprop i øjet

Formålet med at behandle et blodprop i øjet er at genoprette blodgennemstrømningen til øjet og om nødvendigt at reducere hævelsen. Din læge vil først afgøre, om du har en arteriel eller venøs okklusion, og hvor meget vævet allerede er påvirket.

Eye stroke surgery

I tilfælde af arteriel okklusion er øjet helt afskåret fra iltforsyningen, hvilket kan medføre følgeskader allerede efter 60 til 90 minutter. Lægen forsøger straks at løsne blokaden, hvilket er muligt med blodfortyndende medicin, der udvider karrene. Den fastsiddende blodprop kan derefter skylles væk. Hvis blokaden fortsætter, kan et mindre kirurgisk indgreb hjælpe.

Når blodgennemstrømningen er genoprettet, kan din nethinde regenereres, i det mindste delvist.

I tilfælde af åreforkalkning er der ofte hævelse, som består af ophobet væske. Lægen kan give blodfortyndende medicin, som vil hjælpe væsken til at løbe ud. For at gøre virkningen mere effektiv kan medicinen sprøjtes direkte ind i øjeæblet.

Der anvendes også ofte laserbehandling. Denne behandling lukker utætheder og forhindrer også dannelsen af nye blodkar i øjet.

Hvor farligt er et blodprop i øjet?

Hvis du ikke reagerer hurtigt, kan et øjenstrøg føre til tab af synet, hvis du ikke handler hurtigt. Et slagtilfælde i øjet er en nødsituation og skal behandles straks for at forhindre langtidsskader. Hvis du oplever noget af ovenstående, skal du straks kontakte din øjenlæge

Hvem er i risiko for at få et blodprop i øjet?

Da et øjeninfarkt skyldes forsnævrede eller blokerede blodkar, er risikofaktorerne de samme som for andre kar-sygdomme, f.eks. hjerteanfald eller slagtilfælde. Du bør være særlig forsigtig, hvis du:

 • er i en fremskreden alder
 • er mænd (mænd er oftere ramt end kvinder)
 • lider af forhøjet blodtryk
 • lider af diabetes
 • lider af åreforkalkning
 • ryger
 • dyrker sjældent motion
 • har forhøjede blodlipid- og kolesterolniveauer

Læs mere

Vil du vide mere om andre risikofaktorer? Læs Lentiamos guide til øjensygdomme for at lære mere om emner som grøn stær.