Sommer solbriller på udsalg!

Login

Glaukom: årsager, symptomer og behandling

Glaucoma

Du er sikkert bekendt med grå stær, en velkendt øjensygdom. Men ved du, hvad grøn stær er, eller er du muligvis selv ramt af det? Læs mere om det her.

Hvad er glaukom, og hvad er årsagen til det?

Glaukom er en sygdom i øjet. Den kan have forskellige årsager, men den udløses ofte af et højt tryk i øjet eller en forstyrret blodtilførsel til øjet. I løbet af sygdomsforløbet kan der opstå skader på synsnerven, som er irreversible og kan føre til blindhed, hvis de ikke behandles. Glaukom er en af de mest udbredte øjensygdomme i Det Forenede Kongerige.

Som nævnt ovenfor varierer årsagerne til glaukom, men sygdommen skyldes oftest et højt intraokulært tryk.

Intraokulært tryk opstår i øjets kamre, som er fyldt med vandig humor. Det vandige humør, som strømmer mellem linsen og hornhinden, produceres i øjets ciliærlegeme. Herfra strømmer det fra øjets bageste kammer til det forreste kammer og forlader derefter øjets kamre gennem den såkaldte Schlemm's kanal.

Det er en kontinuerlig proces, der forsyner linsen og hornhinden med vigtige næringsstoffer. I et sundt øje sikrer denne cirkulation et konstant tryk med normale værdier på mellem 10 og 21 mmHg. Men hvis cirkulationen er forstyrret, eller hvis kammervandet ikke kan løbe helt ud, fører det til et øget intraokulært tryk med værdier fra 24 mmHg.


Glaucoma eye

Forhøjet intraokulært tryk kan forårsage skade på synsnervens nervefibre. Jo mere modstandsdygtig din synsnerve er, jo mindre er skaden.

Blodforsyningen til synsnerven er en af de faktorer, der afgør, om dit øje er modtageligt for grøn stær eller ej. Hvis blodforsyningen er god, kan et højt intraokulært tryk tolereres. Glaukom kan dog også opstå med normalt øjentryk som følge af dårlig blodcirkulation. Hvis den er utilstrækkelig, får nervecellerne ikke tilstrækkeligt med næringsstoffer og ilt.

Der er andre årsager til grøn stær, f.eks. sekundære skader som følge af betændelse eller skader. I nogle få tilfælde kan glaukom også være medfødt eller være til stede fra fødslen. I dette tilfælde kaldes det sekundært glaukom, hvis det skyldes en eksisterende tilstand.

Kan man bære kontaktlinser, hvis man har grøn stær?

Ja, personer med grøn stær kan bære kontaktlinser, hvis deres læge tillader det. Der findes f.eks. visse typer øjendråber, der er beregnet til at reducere trykket i øjnene, og som ikke må anvendes sammen med kontaktlinser. Disse typer øjendråber kræver en recept, så du bør drøfte denne behandling med din læge.

Hvis du ikke oplever nogen problemer med at bære kontaktlinser regelmæssigt, selvom du har grøn stær, bør du kunne bære dem.

Hvad er de mest almindelige typer grøn stær?

Ved normalspændingsglaukom lider synsnerven ikke skade på grund af øget intraokulært tryk, men på grund af forstyrret blodgennemstrømning.

Ved lukketvinklet glaukom (også kaldet glaukom med lukket vinkel) blokeres afløbet af kammervæske, hvilket medfører en øjeblikkelig stigning i det intraokulære tryk. Vinkellukkende glaukom opstår pludseligt og kan have smertefulde symptomer. Denne tilstand er også kendt som et glaukomanfald.

Åbenvinkelglaukom er den mest almindelige type og går ofte ubemærket hen af patienten. På grund af en blokeret udstrømning af kammervæske stiger det intraokulære tryk og fører til kronisk højt tryk i øjet, som langsomt skader synsnerven.

Hvordan påvirker glaukom hverdagen?

how people with glaucoma see

Så længe du ikke lider af alvorlige symptomer, vil du stadig kunne klare hverdagen. Når skaden på synsnerven bliver mere udtalt, kan synet blive påvirket, som det ses på billederne ovenfor. Billede A repræsenterer normalt syn, mens billede B viser, hvad man kan se med grøn stær.

De risici, der er forbundet med grøn stær, øges, efterhånden som synet forværres. Man kan f.eks. begynde at snuble, når man går, og evnen til at fortsætte med at køre bil vil være begrænset eller umulig. I alvorlige tilfælde kan patienterne blive afhængige af ekstra hjælp. Desværre kan frygten for et totalt tab af synet også være foruroligende.

Hvad er symptomerne på grøn stær?

Symptomerne varierer afhængigt af typen af grøn stær. Ofte mærker man ikke nogen symptomer i lang tid. Glaukom kan først blive bemærket flere år senere, når der opstår synsproblemer såsom sorte pletter eller et mørkt slør i kanten af synsfeltet. Jo mere alvorlig glaukom er, jo mindre bliver synsfeltet. Ubehandlet glaukom kan føre til fuldstændig blindhed. Herefter er det ikke længere muligt at genoprette synet.

Vinkellukkende glaukom kan forårsage et grøn stær-anfald. Dette er ofte forbundet med en akut synsforstyrrelse, kraftig hovedpine, kvalme eller rødme i øjnene. Et glaukomanfald er en nødsituation og bør straks behandles af en øjenlæge. For at begrænse forløbet af synsfelttab er det nødvendigt med regelmæssige besøg hos øjenlægen. De vil præsentere dig for de forskellige behandlinger.

Hvilke behandlingsmuligheder findes der?

Der findes desværre ingen kur mod skader forårsaget af glaukom, men rettidig behandling kan begrænse skaderne og bremse sygdommens udvikling. Derfor er det tilrådeligt at få dine øjne undersøgt regelmæssigt af en ekspert.

Selv før du oplever symptomer, kan din læge opdage grøn stær og straks starte behandlingen. Ved hver rutineundersøgelse vil din synsstyrke og dit intraokulære tryk blive målt, og dit synsfelt vil blive kontrolleret. Hvis der er mistanke om grøn stær, vil din synsnerve også blive undersøgt. Ved hjælp af avanceret udstyr, f.eks. en spaltelampe, kan din øjenlæge se nærmere på din synsnerve. Efter undersøgelsen vil han kunne sige, hvor langt din grøn stær er nået. 

Hvis det intraokulære tryk er forhøjet, kontrolleres også kammervinklen. Hvis udstrømningen af kammervæske er forstyrret, anvendes ofte øjendråber. Hvis medicin og øjendråber ikke har tilstrækkelig effekt, kan man ved kirurgiske indgreb normalisere udstrømningen af kammervæske igen. Ved laserbehandling eller kirurgi skabes der en ekstra udstrømningskanal for kammervæske eller den eksisterende kanal udvides. Normaliseringen af trykket aflaster synsnerven og forsinker eller stopper dermed det gradvise tab af synet.

Hvad er risikofaktorerne for grøn stær?

Alle kan blive ramt af grøn stær. Der er dog flere faktorer, der bidrager til en øget risiko:

  • Stærkt forhøjet intraokulært tryk
  • Høj alder
  • Arvelig 
  • Nærsynethed
  • Diabetes
  • Kredsløbssygdomme

Læs mere

Vil du vide mere? Læs guiden om øjensygdomme for at lære om emner som slagtilfælde i øjet eller operation for katarakt.


Sources

1. Woche des Sehens, Augenkrankheiten – Zahlen für Deutschland
2. National Library of Medicine, What Do Patients With Glaucoma See? Visual Symptoms Reported by Patients With Glaucoma