Sommer solbriller på udsalg!

Login

Hævede øjenlåg: hvad er symptomerne, årsagerne og behandlingsmulighederne?

Puffy eyes

Er du nogensinde vågnet op med puffede øjne? Så er du ikke den eneste. Hver eneste af os har sikkert bemærket klæbrige, røde øjne, når vi vågner, og vi har sandsynligvis ikke tænkt så meget over det. Men hvad er egentlig årsagen til hævede øjenlåg? Og hvornår skal du gå til lægen?

Hvad er årsagen til hævede øjenlåg?

Hævede øjenlåg kan være forårsaget af forskellige ting. Ofte er de harmløse og kan behandles med hjemmemidler, men nogle årsager til hævede øjenlåg kræver et besøg hos øjenlægen.

Hvis du ofte er ramt af hævede øjenlåg, anbefaler vi, at du går til bunds i, hvorfor det opstår. Her er et par spørgsmål, som du kan stille dig selv:

  • Bruger jeg ny kosmetik eller øjenmakeup?
  • Bruger jeg mine kontaktlinser for ofte og i for lang tid?
  • Er mine øjne meget tørre, måske på grund af lang tids computerarbejde?
  • Kan det være en bivirkning af medicin eller noget hormonelt?
  • Er min kost usund, eller er maden jeg har spist for saltet?

Nogle mennesker er sjældent eller slet ikke påvirket af disse udløsende faktorer. Hvis det er tilfældet, kan årsagen være søvnmangel eller et øget alkoholforbrug den foregående aften. En forkølelse eller allergi samt tør luft kan også forårsage hævede øjne.

Hvad er de forskellige typer hævede øjenlåg?

Du kan lide af betændelse i øjenlågene, som skyldes tilstoppede kirtler. Nedenfor skelnes der mellem en stye, chalazion og betændelse i øjenlågsranden. Disse forekommer ofte kun i ét øje ad gangen.

  • En stye, også kaldet hordeolum, er en bakteriel infektion i øjenlågsranden. En stye fører til en ophobning af pus, som kan forekomme på det øvre eller nedre øjenlåg.

Eyelid with stye

  • En haglsten, også kaldet chalazion, skyldes tilstoppede kirtler i kanten af øjenlåget. Der udvikler sig en knude, som kan nå op på størrelse med en ært.

Eyelid with chalazion

  • Betændelse i øjenlågsranden, også kendt som blefaritis, skyldes en ophobning af sekret i kirtlerne i øjenlågsranden.

Eye margin inflammation

Et hævet øjenlåg kan også være forårsaget af en ulykke eller et såkaldt "sort øje", som aftager efter et par dage.

Kan jeg bære kontaktlinser med hævede øjenlåg?

Det anbefales at undgå at bære kontaktlinser i tilfælde af hævede øjne. Især hvis du lider af en af de ovennævnte typer betændelse, bør kontaktlinser under ingen omstændigheder anvende

Hjælper det at bære briller mod hævede øjenlåg?

Hvis du har hævede øjenlåg, anbefales det, at du bærer dine briller for at aflaste dine øjne. Desuden beskytter briller dine øjne mod ydre påvirkninger som f.eks. pollen.

Hvis du lider af høfeber, anbefaler vi, at du bærer velsiddende solbriller, især hvis du opholder dig udendørs.

What are the symptoms of swollen eyelids?

Et hævet øje er ofte ledsaget af forskellige symptomer. Disse symptomer indikerer årsagen til det hævede øje. Ofte forsvinder symptomerne efter kort tid, men hvis du bliver ramt ofte, eller hvis hævelsen varer ved i flere timer, bør du kontakte en øjenlæge.

Ofte lider personer med oppustede øjne af klæbrige øjne, oplever kløe eller har en fornemmelse af brændende øjne. Nogle er blevet mere lysfølsomme som følge heraf, og afhængigt af hvor hævet øjenlåget er, kan dette påvirke synet. Bindehinden kan være rød, og der kan dannes flager på øjenlågene.

I tilfælde af en stye opstår der ofte trykfølsomme øjenlåg og smerter. Det kan føles, som om der er et sandkorn i øjet. En haglsten er derimod smertefri, men man kan mærke det øgede tryk fra de hævede øjenlåg.

Ved øjenlågsrandbetændelse er øjenlågene ofte klæbrige og røde, plus at du kan have andre symptomer såsom let vandige og følsomme øjne.

Hvad er behandlingsmulighederne for hævede øjenlåg?

Den bedste behandling af hævede øjenlåg afhænger af årsagen. Under alle omstændigheder er det tilrådeligt ikke at belaste øjnene endnu mere. Derfor bør kontaktlinsebrugere indtil videre undlade at bære kontaktlinser. Du bør også være forsigtig med kosmetik og øjenmakeup. Det er bedst at undgå dem helt og holdent, så der ikke opstår yderligere irritation.

Hvis dine øjenlåg kun er let hævede, eller du allerede kender årsagen, kan du behandle hævede øjenlåg med hjemmemidler. Et køligt kompres hjælper ofte til at mindske hævelsen. Det er også meget vigtigt at drikke rigeligt med væske, så lymfedrænagesystemet fungerer korrekt.

Men hvis du ikke mærker nogen forbedring, eller hvis du føler smerte og lider af ekstremt røde øjne, bør du gå til lægen. Afhængigt af årsagen kan de ordinere yderligere medicin. Hvis du f.eks. lider af en allergi, ordineres der ofte antihistaminer eller anden medicin. Fugtgivende øjendråber hjælper også med at lindre symptomerne.

Behandling af en øjenbetændelse

I tilfælde af en øjenbetændelse gives der også medicin, f.eks. i form af en øjensalve, som forhindrer spredning af den bakterielle infektion. I de fleste tilfælde går hævelsen ned af sig selv efter et par dage. I tilfælde af stærke smerter eller en trykfornemmelse kan øjenlægen træffe yderligere foranstaltninger mod ophobning af pus.

Behandling af en haglsten
En haglsten forsvinder som regel af sig selv. For at fjerne sekretophobningen hurtigere hjælper det ofte med varme kompresser eller øjenlågsmassage. I nogle tilfælde, ofte af æstetiske årsager, kan en haglsten fjernes med et mindre kirurgisk indgreb.

Behandling af øjenlågsrandbetændelse
Ved øjenlågsrandbetændelse er det vigtigt at sikre god hygiejne og korrekt rengøring af øjenlågsranden. Varme kompresser kan genåbne de tilstoppede kirtler. Din optiker vil gerne rådgive dig.

Hvad kan jeg gøre for at forebygge hævede øjenlåg?

Pas godt på dine øjne ved at praktisere en god øjenhygiejne, især hvis du bruger kontaktlinser. Vask altid dine hænder, før du rører ved dine øjne. En sund livsstil og et styrket immunforsvar kan også være med til at forebygge oppustede øjne.

Hvis du regelmæssigt lider af hævede øjenlåg, er det tilrådeligt at konsultere en øjenlæge.

Læs mere

Vil du vide mere? Tjek Lentiamos guide om øjensygdomme for at læse om emner lige fra røde øjne til øjenmigræne.