Sommer solbriller på udsalg!

Login

Kataraktoperation: behandling og helbredelsesperiode

Grauer Star OP

Uanset om du er personligt berørt af dem eller ej, har du sikkert hørt om grå stær eller operation af grå stær. Grå stær er en tilsløring af øjets linse, som normalt bliver synlig i alderdommen. I værste fald kan grå stær føre til blindhed, hvis den ikke behandles.

For at forhindre dette fjernes den overskyede linse kirurgisk og erstattes med en kunstig linse. Denne operation er blevet en rutineprocedure. Den tager normalt mindre end en time og udføres ambulant.

Hvordan behandles grå stær?

Grå stær udvikler sig gradvist over flere år og opdages ofte først i en fremskreden alder. Desværre findes der ingen medicin eller ikke-kirurgiske behandlingsmuligheder, der kan stoppe udviklingen af grå stær.

Med egnede kontaktlinser eller briller kan en operation dog forsinkes noget. Men når først synet er for begrænset, er der ingen vej uden om et mindre kirurgisk indgreb. Dette anbefales af øjenlæger, fordi det kan genoprette synet fuldstændigt.

Kataraktoperation er et rutineindgreb og tager ca. 30-45 minutter. Den har en høj succesrate for forbedring af dit syn. Hvis du er ved godt helbred og kan udføre den efterfølgende efterbehandling derhjemme, udføres kataraktoperationen ambulant.

Efter operationen vil dine øjne være meget lysfølsomme, og det vil tage et par dage, før dit syn er tilpasset korrekt med de nye linser. Patienterne håber ofte på et perfekt syn med det samme, men det kan tage lidt tid. Derfor skal du tage det langsomt og passe på dine øjne. Passende synshjælpemidler, f.eks. briller eller solbriller, kan hjælpe.

Hvordan virker grå stær operation?

Ved en operation for grå stær fjernes den uklare linse ved en operation og erstattes med en kunstig linse.

Der gives lokalbedøvelse, så du bør kunne gå hjem samme dag. Der foretages derefter et lille snit på ca. 3 mm i hornhinden. Der er to almindeligt kendte procedurer:

Den mest almindelige procedure er ekstrakapsulær linseudtrækning, hvor den naturlige linsekapsel forbliver i øjet. Linsens kerne og linsens cortex gøres flydende ved hjælp af ultralyd og suges derefter af. Den kunstige linse indsættes derefter i linsekapslen. Med denne metode er der normalt ingen komplikationer, og den nye kunstige linse har en stabil pasform.
En anden type er intrakapsulær linseudtrækning, hvor hele linsen, herunder linsekapslen, fjernes fra øjet. Denne metode kræver et større snit i hornhinden og sclera, så linsen kan trækkes ud af øjet. Dette kan medføre flere skader i øjet, og der er ikke garanti for, at den nye linse bliver fastholdt. I dag udføres denne proces sjældnere.

Efter operationen kan du få en øjenpude eller et plastikskjold, som typisk kan fjernes dagen efter operationen. Din læge vil informere dig om alle de specifikke efterbehandlings- og genopretningstrin i dit tilfælde.

Generelt vil du ikke føle nogen smerte. Du vil måske bemærke, at dine øjne føles lidt anderledes, da der er et nyt fremmedlegeme til stede. Din krop vil hurtigt vænne sig til følelsen. Dine øjne kan også føles kløende. Dette vil aftage efter et par dage. Hvis du bemærker andre komplikationer eller oplever stærke smerter, skal du straks opsøge din øjenlæge.

Hvilke implantater anvendes til operation af grå stær?

Der findes forskellige linsesimplantater.

  • Monofokale linser er standardlinser, som gør det muligt at se klart enten tæt på eller på afstand. Hvis du skal se godt på alle afstande, skal du bruge ekstra briller for at se godt på alle afstande.
  • Derimod findes der multifokale linser, som giver et klart syn både tæt på og på afstand.

Spørg din øjenlæge, hvilken linse der er den bedste til dine øjne og dit synsproblem.

Har jeg ret til sygemelding i forbindelse med en operation for grå stær?

Hvis du arbejder, afhænger det af detaljerne i din grå stær-operation og dit arbejde, hvor hurtigt du kan vende tilbage til arbejdet. Det er en medicinsk operation, og din læge vil rådgive dig om detaljerne i din helbredelse og om, hvad du kan forvente.

Hvad skal jeg vide om genopretning efter en operation for grå stær?

Hvileperioden efter operationen er særlig vigtig. Giv dig selv og dine øjne tid til at hvile i de første to uger efter operationen. Hvileperioden hjælper din nye linse til at sætte sig fast i øjet og forbedre dit syn.

Undgå at løfte tunge genstande og undgå at bøje dig forover for ikke at lægge for stort pres på øjnene. At læse meget kan være trættende for øjnene. Vær forsigtig med støv, kosmetik eller andre små partikler, der kommer tæt på øjet. Lad være med at gnide dine øjne. Kør ikke bil, før din læge giver dig besked om, at du er godkendt til at sætte dig bag rattet igen.

Er det tilrådeligt at bære briller for at behandle grå stær?

I de tidlige stadier af grå stær kan det forbedre dit syn og muligvis forsinke operationen at bære briller. Men hvis linsen er i et fremskredent stadium, er det kun en udskiftning af din øjenlinse, der kan hjælpe dig med at genoprette dit syn.

Efter en operation for grå stær er det vigtigt at beskytte dine øjne med passende briller.

Den kunstige linse i øjet har brug for en vis tilvænningstid, hvorved den endelige synskorrektion kan bestemmes efter ca. 5-7 uger. I denne periode bør du bære et midlertidigt synshjælpemiddel. Herefter er det vigtigt, at du får en ny recept og får lavet nye linser. I de fleste tilfælde vil en operation ændre korrektionen fuldstændigt.

Skal jeg bære solbriller efter min grå stær-operation?

Med grå stær vænner dine øjne sig til et sløret, lysreduceret syn over en lang periode. Efter operationen kan alt se meget lyst og blændende ud. Derfor bør du også tænke på at bære solbriller af høj kvalitet. Især når du er udenfor, bør du have en god solbeskyttelse til dine øjne.

Læs mere

Vil du vide mere om forskellige øjenproblemer? Læs Lentiamos guide om øjensygdomme for at lære mere om emner som grøn stær eller røde øjne.


Sources

1. NHS, Cataract surgery