Sommer solbriller på udsalg!

Login

Røde øjne: Liste over almindelige årsager og hjælpemidler

Red eyes

Er røde øjne årsag til bekymring?

Alle har oplevet røde øjne på et eller andet tidspunkt i deres liv. De kan være harmløse og blive hængende midlertidigt. Nogle gange er røde øjne dog et tegn på en mere alvorlig øjensygdom. Under alle omstændigheder bør du kontrollere dine øjne regelmæssigt og kontakte din øjenlæge, hvis du har smerter eller andre symptomer, der følger med dine røde øjne.

Inden de bliver et problem, beskriver optikerne hos Lentiamo gerne årsagerne til og behandlingsmulighederne for røde øjne!

Hvordan opstår røde øjne?

I et sundt øje er øjets bindehinde og sclera hvidlige. I et irriteret eller overanstrengt øje udvider blodkarrene sig for at give bedre blodgennemstrømning til øjet. Dette er øjets naturlige beskyttelsesmekanisme, og det er det, der får øjet til at fremstå rødligt.

Red eyes vs. clear eyes

Nogle gange har du en idé om, hvorfor dine øjne er røde. Hvis du f.eks. har brugt dine kontaktlinser mere end normalt, kan du bemærke, at dine øjne bliver røde, men at de hurtigt bliver normale igen, når du tager dem ud. Røde øjne bør ikke være i en permanent tilstand. Det er vigtigt at finde årsagen og behandle den.

Årsager til røde øjne

Røde øjne kan have en lang række forskellige årsager. De kan forekomme fra tid til anden eller være kroniske. Hvis årsagen er ukendt, vil øjnene fortsat blive unødigt belastet. Begge øjne eller kun det ene kan være påvirket.

Her er nogle årsager til røde øjne:

 • Mangel på søvn
 • Tør luft (f.eks. på grund af klimaanlæg)
 • Høj UV-eksponering på grund af ekstremt sollys ved havet eller højt oppe i bjergene
 • Sprængte blodkar, som kan opstå ved et kraftigt nys eller hosteanfald
 • Beskadigelse af øjenhinden eller konjunktivitis (også kendt som pink eye) forårsaget af virus eller bakterier
 • Betændelse i regnbuehinden eller hornhinden
 • Allergier (f.eks. pga. pollen, dyrehår, kosmetik)
 • Kontaktlinser, for lang tids brug af kontaktlinser eller dårlig kontaktlinsehygiejne

Røde øjne er et symptom på nogle øjensygdomme som f.eks. betændelse i bindehinden, hornhinden, sclera eller øjenlågene, grøn stær eller øjenherpes samt tumorer. Sådanne tilfælde bør vurderes af din øjenlæge for at du kan få den bedst mulige behandling.

Hvis du har fået en skade på øjet - f.eks. fra en skarp genstand - og det har resulteret i et rødt øje, bør du straks kontakte din øjenlæge.

Symptomer på røde øjne

Som navnet antyder, er rødme i øjnene det mest almindelige symptom på røde øjne. Eventuelle andre ledsagende symptomer afhænger af årsagen. Du kan opleve kløe, brænden eller kløe. I nogle tilfælde er det muligt at få rindende øjne og hævede øjenlåg.

Hvis der er tale om en bakteriel infektion, kan der også forekomme hvidligt udflåd og klistrede øjne. Nogle mennesker bliver også mere lysfølsomme eller oplever lette smerter i øjnene.

Allergier forårsager ofte røde øjne, der kommer sammen med en løbende næse.

Identificering af symptomer kan være en hjælp til at finde ud af, hvad der er årsag til dine røde øjne. Afhængigt af årsagen er det tilrådeligt at konsultere din øjenlæge, især hvis du føler nogen af følgende ledsagesymptomer:

 • Alvorlige smerter
 • Sløret syn eller følsomhed over for lys
 • Feber
 • Kvalme og opkastninger

Hvad hjælper på røde øjne?

Inserting eye drops

Behandlinger af røde øjne kan variere meget. Hvis dine røde øjne skyldes mangel på søvn, er tilstrækkelig hvile løsningen. Hvis du lider af allergi, skal du forsøge at finde den irriterende faktor og undgå den. Hvis du har en pollenallergi, kan velsiddende solbriller hjælpe.

Hvis du lider af smerter og har stærkt røde øjne, vil din øjenlæge tage en detaljeret sygehistorie. Det er vigtigt at finde ud af, hvad der har ført til dette, og hvad de ledsagende symptomer præcist er. En undersøgelse af det forreste øjensegment kan skabe klarhed. Dette vil hjælpe din læge med at foreslå den bedst mulige behandling for dig.

Der anvendes ofte forskellige øjensalvedråber eller geler til at bekæmpe røde øjne. I tilfælde af bakteriel konjunktivitis anvendes ofte antibiotiske salver og dråber. Hvis det imidlertid er en allergi, ordineres antihistaminer.

De bedste øjendråber mod røde øjne

Hvis dine øjne føles meget tørre, kan øjendråber eller geler mindske ubehaget. Læs vores lægefaglige artikel om de 10 bedst sælgende øjendråber mod tørre øjne.

Hjemmehjælpemidler til røde øjne

Undrer du dig over, hvad du selv kan gøre for at forebygge røde øjne? Prioriter altid god hygiejne, og rør kun ved dine øjne, når du har vasket hænder. Undgå at gnide eller kradse for meget. Desuden føles kølekompresser ofte behagelige på øjnene. Endelig hjælper det også mod tørre, røde øjne at drikke rigeligt med vand.

Det er vigtigt at få nok hvile samt at undgå stærk vind og ekstremt sollys. Et par kvalitets-solbriller fra din optiker beskytter dine øjne mod overdreven UV-eksponering og kan forebygge røde øjne.

Røde øjne med kontaktlinser

Hvis du bruger kontaktlinser og har røde øjne, er det bedst at bruge dine briller for at lindre dine øjne lidt.

Hvis kontaktlinser konstant forårsager dine røde øjne, bør du gå til din optiker. De vil undersøge dine øjne og linser. Dårlig kontaktlinsehygiejne eller for lang tids brug af kontaktlinser er ofte årsagen. Følg altid instruktionerne fra din optiker vedrørende opbevaring og rengøring af dine kontaktlinser.

Er røde øjne farlige?

Generelt udgør røde øjne ikke en trussel mod dit helbred, hvis de ikke har andre ledsagende symptomer. Ofte er øjnene bare tørre. Det kan hjælpe at holde sig midlertidigt fra alkohol, få mere søvn, drikke regelmæssigt vand og særlige øjendråber. Hvis du på trods af disse foranstaltninger lider af røde øjne og mærker stærke smerter eller udflåd, skal du straks opsøge din øjenlæge.

Læs mere

Vil du vide mere om emner som grå stær-operation eller hævede øjne? Læs om dem i Lentiamos guide om øjensygdomme.