Sommer solbriller på udsalg!

Login

Daltonisme

Daltonism

Dette medicinske indhold blev skrevet af øjenlæge Dr. Maya Mineva og gennemgået af our internal optometrist Anna Sucha on October 27th 2019.

Det normale menneskelige øje skelner mellem tre primærfarver – rød, grøn og violet, og omkring 300 andre som et resultat af deres blanding. Denne tilstand kaldes Trichromacy.

Imidlertid kan vores farvesyn forstyrres, hvilket i sidste ende kan være en form for farveblindhed.I denne ordliste, Lentiamo koncentrerer sig om en bestemt form for farveblindhed – Daltonisme. Vi søgte råd fra en sand ekspert: Øjenlæge Dr. Maya Mineva, der fortalte os, hvad Daltonisme er, hvordan er forårsaget, og hvilke symptomerne er.

Hvad er Daltonisme?

Udtrykket „Daltonisme“ stammer fra navnet på den engelske fysiker og kemiker John Dalton, der led af deuteranopia(manglende evne til at skelne mellem farver i det grøn-gul-røde afsnit af spektret). Han beskriver sin tilstand detaljeret.

Det morfologiske underlag i farvesynet er keglerne (stærkt differentierede celler, kaldet fotoreceptorer) i makulaen. Forstyrrelser i farveopfattelsen kan være medfødt og erhvervet. De medfødte forstyrrelser kaldes monokromasi, anomal trichromacy og dichromacy. Dette er de hyppigt observerede former:

De tre former for daltonisme

  • Monochromasia betyder komplet farveblindhed. Visionen af mennesker med monokromasi kan sammenlignes med et sort-hvidt foto.
  • Anomal trichromacy er opdelt i forstyrrelser i opfattelsen af rødt (protanopia), grøn (deuteranopia) og violetblå (tritanopia). Synssystemet for mennesker, der har en anomal trikromati, opfatter alle tre primærfarver, men mindre perfekte og endda forkert, Syns systemet for mennesker, der har en anomal trikromati, opfatter alle tre primærfarver, men mindre perfekte og endda forkert
  • In Dichromacy øjet opfatter ikke nogen af dets primære farver. Folk ser en farve, der ligner brun. De er orienteret mod lysstyrke. De mest almindelige forstyrrelser er misforståelse af grønt (deuteranopia ca. 75%) og rødt (protanopia ca. 25%).
Colour blindness types

Hvad forårsager daltonisme?

De medfødte lidelser er relateret til X-kromosomet, dvs. mødre er bæreren.Daltonisme findes mere hos drenge (8%) endt hos piger (0,5%).

Den erhvervede farveblindhed skyldes visuelt system eller øjenpatologi, forgiftning eller intrakranielle skader.

Behandling af Daltonisme

Det er muligt at gendanne farvesyn med anvendelsen af farvede filtre.For at diagnosticere typen af Daltonisme bruger optometrister den såkaldte pseudoisokromatiske tabel til screening af farveblindhed, dvs. en farverig plet af bogstaver eller tal.

Kommentarer

    Ingen spørgsmål

    * Skal udfyldes

    Andre begreber som begynder med D