Trustpilot 4.7/5.0

Login

Alt hvad du bør vide om polariseret og spejlede solbriller

Udsigten gennem polariserede solbriller

Polariserede solbriller.Alle har hørt om dem, men ingen kender det virkelig hvad de gør, eller hvordan de arbejder. Ikke underligt, at vores kunder fortsat stiller spørgsmål som „er polariserede linser bedre for mine øjne?“, og „ser polariserede solbriller anderledes ud end traditionelle?“

Det samme gælder for spejl solbriller. Overalt på gaderne ser vi fashionistaer med spejle på deres øjne, men vi ved ikke nøjagtigt, om linserne tilbyder andre fordele ud over deres stilfaktor. 

Ønsker du at kende fordelene ved polariserede og spejlede linser? Vi har foretaget sammenligningen.

Hvad er fordelene ved polariserede solbriller?

Polariserede solbriller ligner ethvert andet par solbriller udefra.

Men når du tager dem på, ser du med det samme, hvad der er anderledes ved disse linser: De har en speciel film, der blokerer reflekterede vandrette lysstråler og tillader lodret lys at passere gennem til dine øjne. Lodret lys bringer klarhed og kontrast til dine omgivelser, hvilket resulterer i klart syn og ren farve.

Frem for alt er blændingsbegrænsning imidlertid det mest iøjnefaldende træk ved polariserede linser. De blokerer effektivt for stærk blænding og overfladefleksioner, hvilket bliver særlig tydeligt, når man ser på en vandoverflade.

fordelene ved polariserede solbriller

Anti-blænding egenskaber trænger ind i alle koncentrerede solstråler, der reflekteres fra vandoverfladen, så du kan se igennem det. Hvis vandet er klart, vil du sandsynligvis se fisk og andet marint liv.

Hvordan fungerer polariserede linser?

Når der fremstilles en polariseret linse, påføres et essentielt kemisk stof. Dette stof er lamineret i et lodret mønster, der konverterer lyset. Mønsteret blokerer på sin side det vandrette lys for at undgå blænding.

Vi ser blænding, når lysbølger rammer reflekterende overflader, såsom en sø, en snedækket hældning eller en skinnende bil. Overfladen er vandret, så reflekteres lyset vandret. Når vi bærer polariserede solbriller, overfladeblokkene blænder ved at filtrere vandrette lysbølger, der ikke passer gennem det vertikale kemiske mønster.

Note: Polariserede linser kan gøre billederne mørkere. Hvis blænding fjernes, er billeddetaljer dog mere synlige og farverige, og der vil være mindre belastning på øjet. 

Hvordan fungerer polariserede linser?

Hvordan ved jeg, om mine solbriller er polariserede?

Hvis du vil vide, om dine solbriller er polariserede, kan du finde ud af det i tre enkle trin.

  1. Drej computerskærmen eller telefonskærmen til dens lyseste indstilling og åbn en hvid skærm.
  2. Tag dine solbriller på.
  3. Vip dit hoved 60 grader mod venstre eller højre. Hvis solbrillerne er polariserede, ser skærmen ud til at blive sort på grund af antirefleksegenskaberne, der annullerer hinanden.

Hvis den ene side ikke fungerer, kan du prøve at vippe hovedet mod den anden side. Hvis det ikke fungerer, er solbrillerne ikke polariserede. 

Hvad er fordelene ved spejlede solbriller?

Spejle solbriller adskiller sig fra normalt tonede eller polariserede solbriller i deres ydeevne og udseende. Og ligesom polariserede linser, giver spejlede briller en god øjenbeskyttelse ved at forhindre dine øjne i at anstrenge.

De spejlbelagte linser, også kaldet flashbelægninger, begrænser mængden af lys, der kommer ind i dine øjne, og får dig til at føle dig mere komfortabel.

Spejle er stærkt reflekterende belægninger, der påføres foran på linserne for at reducere mængden af lys, der kommer ind i øjet. Dette gør dem særligt fordelagtige til aktiviteter under meget lyse forhold, såsom skiløb på en solskinsdag. Solbriller med spejrede linser har også en belægning, der gør dem mere resistente. På den anden side, de har en risiko for forfalskning af farver.

fordele ved spejlede solbriller

Hvordan fungerer spejllinser?

Spejlglas bruger både traditionel toning og en speciel reflekterende optisk belægning kaldet spejlbelægning. Denne belægning reducerer mængden af lys, der passerer gennem linserne, med 10–60%.

Spejlede linser bruger typisk flere forskellige belægninger og bruges sammen med andre antireflekterende belægninger. En lille, reflekterende film af metal deponeres typisk først, og derefter bruges andre plastbelægninger til at beskytte det og mindske blænding, giver en spejllignende finish.

Og hvad med anti-reflekterende belægning?

Et andet udtryk, der ofte vises i forbindelse med spejlede solbriller, er „antireflekterende linser“, hvilket rejser spørgsmålet: „Er ikke andre linser også anti-reflekterende?“

Nå, på forsiden af linsen er de. Når man bruger solbriller, stoppes refleksioner hovedsageligt af farveskyggen på linsens forside. Det er dog på bagsiden af linsen, hvor du har brug for hjælp fra en antireflekterende belægning (AR). AR reducerer lyset, der reflekteres fra bagsiden af solbrillelinser. Ellers bliver lyset kastet tilbage i dine øjne, og dit syn bliver forringet.

With AR on your sunglasses lenses, you will enjoy extra comfort and clarity by reducing blurry images.1

Ready to try yours nyt favorit tilbehør?Sources

1Eksperterne, der arbejder for den legendariske linseproducent Zeiss forklare på deres hjemmeside, hvordan AR-belægninger fungerer.

Læs mere

Stil råd og tip til vælge de rigtige solbriller 

Find ud af, hvad din ansigtsform er

Find ud af, hvad din ansigtsform er

Klassiske, tidløse solbrillerformer og rammer

Klassiske, tidløse solbrillerformer og rammer

7 grunde til, at børn skal bære solbriller

7 grunde til, at børn skal bære solbriller