Trustpilot 4.7/5.0

Login

Alt om dine briller på recept

briller på recept

undre du dig over hvad briller på recept virkelig betyder?

Efter du har taget en syns test, du kan begynde at kontrollere alle de numre og vilkår på recept, som din øjenlæge eller optiker har givet dig.

Du vil sandsynligvis vide hvilket briller der er rigtige for dig. Du undrer dig måske også over, hvilken form for synshandicap dine øjne har. Der er nærsynethed, langsynethed, astigmatisme og presbyopi, men hvilken synshandicap gælder faktisk for dine øjne?

Læs vores guide, find ud af alt om brillerecepter i Danmark og nemt bestil dine favorit briller.

Hvad skal jeg vide på forhånd?

Først og fremmest skal du kende de mest almindelige synshandicap :

 • Myopia – almindeligvis benævnt nærsynethed, slør synet i det fjerne
 • Hyperopia -almindeligvis benævnt langsynethed. Din vision bliver sløret, når du ser på nærliggende og fjerne genstande, afhængigt af dioptrene og tilpasningen af dine øjenmuskler.
 • Presbyopia – beskriver tabet af nær fokuserings evnen, der normalt opstår med alderen
 • Astigmatism – fokuserer lys på mere end et sted på nethinden, sløret syn

Disse er alle bygningsfejl, hvilket betyder, at dine øjne har problemer med at fokusere lys korrekt. Din recept på disse forhold måles i enheder kaldet dioptri. Dioptrir repræsenterer den korrektion, du har brug for for at normalisere din vision.Jo mere nærsynet (eller langsynet) du er, jo højere er din recept i dioptrier.

DK briller på recept

Lad os starte med nogle af dine hyppigst stillede spørgsmål om recept til briller.


Hvordan læser jeg min brillerecept?

Din brillerecept kan indeholde følgende udtryk: Sphere (SPH), Cylinder (CYL), Axis, Prism, Base, ADD, Distance Acuity and Nær Aquity. Disse parametre repræsenterer:

 • Højre(OD) & venstre (OS): Din recept indeholder enten ordene „højre“ og „venstre“ eller udtrykkene „OD“ og „OS“, som står for „oculus dexter“ og „oculus sinister“. De angiver forskellen i parametrene for dit højre og venstre øje.
 • Sphere (SPH): Sfæren angiver den mængde linsekraft, der er ordineret til nærsynet eller langsynet syn. Det måles i dioptrer og bruger (+) til langsynethed (hyperopi) og (-) til nærsynethed (nærsynethed) . Udtrykket „sfære“ betyder, at korrektionen for nærsynethed eller langsynethed er „sfærisk“.
 • Cylinder (CYL) & akse : et cylinder- og aksenummer (mellem 0 og 180 grader) kræves for at korrigere astigmatisme. Begge parametre bruges sammen. Hvis der ikke vises noget i disse kolonner, har du ringe eller ingen astigmatisme. Et minustegn (til korrektion af nærsynet astigmatisme) eller et plustegn (for langsynet astigmatisme) kan placeres foran nummeret i cylinderkolonnen.
 • Prisme & base : Korrektion af prisme bruges i briller til mennesker, der lider af strabisme eller dobbeltsyn. Prismen afbøjer lyset, så det falder korrekt på nethinden i hvert øje. Hjernen udfører derefter sit sædvanlige arbejde ved at flette de to nethindebilleder til et enkelt, klart billede. Prismens retning er angivet ved at bemærke den relative position af dens base (tykkeste kant).
 • Reading Addition (ADD) : Addition indeholder de nødvendige oplysninger, hvis der kræves en nærsynskorrigering. Den ekstra forstørrelseseffekt påføres den nederste del af multifokale linser for at korrigere presbyopi . Figuren, der vises i dette afsnit af recepten, er altid en „plus“ forstørrelse, selvom den ikke er forud for et plustegn. Det er det samme for begge øjne. „D“ står for det dominerende øje og „N“ for det ikke-dominerende øje.
 • Afstand og nær skarphed : Under en syns test er tallet 6/6 baseret på, at du står en afstand på 6 meter foran en Snellen eller Tumbling E øjekort under en øjetest for at kontrollere din synsstyrke. Dette tal anses for at være standardvisionen med 100% visus.

dioptri værdier for myopia og hyperopia
Note: Sfærekraft, cylinderkraft og tilføj kraft vises altid i dioptrier. De er i decimalform og generelt skrevet i kvart-diopter (-1,0 dpt) intervaller. Akseværdier er hele tal fra 1 til 180 og betyder kun en meridional placering, ikke en magt. Når prisme-dioptrier er angivet i decimalform, vises der kun et ciffer efter perioden (e.g., 0.5).

Hvilke særlige funktioner kan mine briller have?

Sandsynligvis vil din recept se ud som den, der er beskrevet ovenfor. Din øjenlæge eller optiker kan dog tilføje et par specielle funktioner til listen. Disse ville være:

 • Pupillær afstand (PD): Ud over de generelle parametre kan brillerecept muligvis kræve en pupilleafstand (PD). Din PD er afstanden mellem midten af en elev (det centrale sorte punkt i dit øje) og midten af den anden elev. Det måles i millimeter.
 • Objektivdesign: Dette angiver dit synskrav og beskriver linsens design og funktion (enkelt, bifokalt, progressivt). Lejlighedsvis vil du se et bestemt mærke af progressive eller single vision linser indskrevet. Hvis du har spørgsmål om din recept, er du velkommen til at kontakte vores kundeservice på 80705858 eller via e-mail på info@lentiamo.dk.
 • Anti-reflekterende belægning: AR-belægningen øger klarheden og koncentrationen ved at lade mere lys trænge ind og reducere refleksion.
 • UV beskyttelse: UV-beskyttelse i din linse forhindrer dine øjne i at blive beskadiget af solens UV-stråler.
 • Farveskiftende linser: Farveskiftende linser er udstyret med en teknologi, der tilpasser farven på dine briller til lyset. I solskin bliver dine briller solbriller!
 • Blå lys linser: Disse specielle linser har en unik belægning, der beskytter dine øjne mod kunstigt lys ved at reflektere blåt lys fra digitale enheder.


Leder du efter briller af høj kvalitet? Gennemse vores store udvalg af mærkebriller.

Hvad er progressive, bifokale og enkelt syn linser?

 • Progressive linser kombinerer tre recepter i et par briller. Det giver dig mulighed for at udføre nærbillede (fx at læse en bog), arbejde på mellemafstand (f.eks. Tjekke et websted på en computer) eller se på afstand (f.eks. Kørsel) uden at skulle skifte briller. De kaldes undertiden multifokale linser . Progressive linser er en opdatering af bifokale og trifokale linser.
 • Bifokale linser er linser med to forskellige optiske kræfter. Bifokaler ordineres almindeligvis til personer med presbyopi, som også kræver en korrektion for nærsynethed, hyperopi og / eller astigmatisme.
 • Enkelt syn linserer de mest almindelige receptlinser. Denne linsetype har et enkelt synsfelt, dvs. en receptpligtig effekt gennem hele linsen, til at korrigere nærsynethed (nærsynethed), langsynethed (hyperopi) eller astigmatisme. Enkelt syns linser bruges også til læsebriller.


Læs mere

Stil råd og tip til at Vælge de rigtige solbriller og briller.