Du kan bestille via telefon: 80705858

Login

4 grunde til at det er vigtigere at bære solbriller, end du tror

Jakub Odcházel

Medicinsk revideret af Jakub Odcházel, Leder for optikere, on 5-6-2020
Skrevet afLeonie Bauer

Brug af solbrillerbliver mere og mere populært. Med en god grund. Solbriller, med deres mange farver, former og materialer, understreger vores karakter og hjælper os med at forbedre vores personlighed. Så de er blevet nogleaf vores foretrukne accessories.

Men stilfaktoren for solbriller er ikke deres eneste fordel. Først og fremmest har solbriller en umålelig størrelse beskyttelsesfunktion mod UV-stråler.

De beskytter vores øjne mod alvorlige øjensygdomme og er den bedste beskyttelse mod skadelige solstråler. Det gælder både voksne og børn, hvad enten det er om sommeren eller vinteren!

Find ud af, hvilke funktioner i solbriller, der beskytter vores øjne, og hvorfor brandets solbriller er dyrere, men også langt mere beskyttende.

1. Sollys kan forårsage alvorlige øjensygdomme

Som navnet antyder, bærer vi solbriller for at beskytte os mod solen og dens UV-stråling. Ligesom vores hud skal beskyttes mod overdreven sol ved hjælp af solcreme og langt tøj, skal vores øjne også beskyttes. Dette skyldes, at solstråling har fatale følger for vores hornhinde og nethinde. Hvis for meget ufiltreret sollys når vores øjne, især i en ung alder, kan der udvikles alvorlige sygdomme, som kan føre til fuldstændig blindhed eller endda kræft.

Note: En voksenlinse kan absorbere UV-lys til en vis grad, så det ikke kan komme ind i øjet.

Børnenes øjne er særligt sårbare. I de første år når 90% af UVA- og over 50% af UVB-stråler nethinden, og imellem 10 og 13 år er det hhv. 60% og 25%. Det er først i alderen mellem 18 og 20, at UV-strålerne kan filtreres af linsen.

De skadelige virkninger af UV-stråler på dine øjne

Her er en oversigt over de mest almindelige øjensygdomme forårsaget af sollys

Grå stær


Katarakt er uklarhed i øjets naturlige linse. Det er den mest almindelige årsag til tab af syn hos mennesker over 40 år, og det er også den førende årsag til blindhed i hele verden. Desuden inkluderer katarakt en risiko for ultraviolet stråling med alderen. For på forhindre grå stærk skal du bære solbriller, der blokerer 100 procent af solens UV-stråler. Imidlertid garanteres ikke komplet forebyggelse af grå stær gennem solbriller, da sygdommen også kan udløses af fysiologiske faktorer.

Makuladegeneration


Makuladegeneration sker, når den lille, centrale del af din nethinde, kaldet makulaen, går af. Nethinden er det lysfølende nervevæv bagpå dit øje. Det medfører normalt ikke blindhed, men kan forårsage alvorlige synsproblemer. Flere kendte undersøgelser har antydet, at soleksponering kan være en risikofaktor for makuladegeneration, og at hudens følsomhed over for sollys og irisfarve spiller en central rolle i bestemmelsen af makuladegeneration.

Øjenkræft


De fleste melanomer påvirker huden, men nogle udvikler sig i andre dele af kroppen, inklusive øjet. Øjenkræft (okulært melanom) udvikler sig i de pigmentproducerende celler, der giver farve til øjnene. Eksponering for UV-lys kan øge risikoen for melanom i bindehinden. Dette melanom forekommer på overfladen af øjet.

Hvilke solbriller beskytter dig mod alvorlige sygdomme forårsaget af solen?

Ikke alle solbriller er lige så effektive. Uanset om det er vintage, billige, dyre eller polariserede, gør de måske ikke deres arbejde for at beskytte vores øjne. De fleste solbriller i dag har UV-beskyttelse indlejret i linsen snarere end belagt over det, og de fleste velrenommerede mærker viser UV-beskyttelse på deres etiket. Se efter en etiket, der siger “100% beskyttelse mod både UVA og UVB” eller “100% beskyttelse mod UV 400.”2. Sneblænding, sand og vind forårsager smertefuld irritation i øjet

Selvom de fleste af os mener, at solbriller kun beskytter mod solen, giver de også et skjold mod adskillige andre risikofaktorer.

Sne


Ligesom solbriller beskytter os mod UV-stråling fra solen, hjælper de os også mod UV-stråling og reflekteret lys fra solen.

Sne reflekterer 80% af UV-strålerne fra solen og kan forårsage en tilstand kendt som sneblindhed, hvor blænding fra solen faktisk forbrænder hornhinden (corneal flash burn). Hvis du står på ski, snowboard eller vandrer i sneen (når som helst på året), skal du bære solbriller. Sørg for at de dækker og beskytter bunden af dine øjne på grund af sneens reflekterende karakter.

Sand


Sand kan også forårsage alvorlig irritation og tilsmudsning af øjet. Bær derfor altid solbriller, når du ligger på stranden eller spiller volleyball. Lær mere om, hvad der ellers skader dine øjne på stranden.

Vind


I sidste ende kan vinden irritere og tørre dine øjne. Derfor giver solbriller beskyttelse i særligt blæsende situationer.Hvis du er tilbøjelig til tørre øjne under blæsende forhold, skal du overveje at bruge øjendråber.

3. Vores øjne har brug for særlig pleje, når de kommer sig efter en operation

Nogle af os vælger at gennemgå øjenoperationer for at bekæmpe synsnedsættelse, for at kunne se uden hjælp af briller eller kontaktlinser. Korrektionen opnås med en speciel laser, der omformer hornhinden med det formål at ændre fokuskraften.

Med tiden forbedres øjnene støt. Så det er muligt at vende tilbage på arbejde et par dage efter operationen og vende tilbage til de daglige rutiner. Patienter kan opleve ubehag i løbet af de første dage, såsom mild irritation og lysfølsomhed, glorier, blænding eller lysspredning (starburst) i miljøer med reduceretlys.

I langt de fleste tilfælde er disse problemer midlertidige og forsvinder helt inden for tre til seks måneder. I løbet af denne periode skal øjnene være beskyttet mod sollys, snavs og vejrpåvirkning. Den bedste måde at opnå dette på er ved at bære solbriller af høj kvalitet.

4. Billige linser af lav kvalitet skader øjet mere end slet ikke at have briller på

Selvom solbriller fra supermarkedet, en tøjbutik, tankstation eller fra leverandører på stranden er meget almindelige og billige, fraråder vi kraftigt disse billige linser. Desværre giver billige solbriller ofte ikke tilstrækkelig solbeskyttelse og kan derfor føre til alvorlige øjensygdomme.

Årsagen til dette er enkel: de mørke, tonede linser fra solbriller, uanset om de er dyre eller billige, udvider vores pupiller. Som et resultat ser vi bedre i mørkere lysforhold. Dog kan vores pupillers udvidelse have alvorlige konsekvenser, hvis de mørke linser ikke tilbyder indbygget UV-beskyttelse. Solens stråler kan uhindret trænge ind i øjet og forårsage sygdomme, såsom grå stær eller øjenkræft (se ovenfor).

Derfor skal du altid bruge solbriller af høj kvalitet, der har en etiket, der garanterer 100% UVA- og UVB-beskyttelse.

Er du overbevist? Gennemse vores enorme udvalg af solbriller- i- høj -kvalitet. Lentiamo tilbyder briller af højeste kvalitet, de mest prestigefyldte mærker og med de bedste UV-filtre.

Fandt du ikke det, du søgte?

Et stort udvalg af designerbriller venter på dig hos Lentiamo!

Shop efter solbriller

Gå ikke glip af vigtige nyheder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Kommentarer

    Ingen spørgsmål

    * Skal udfyldes

    Bedst sælgende produkter