Sommer solbriller på udsalg!

Login

En komplet guide til fotokromiske solbriller

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinsk revideret af Jakub Odcházel, DiS., Chefoptiker, on 11. dec. 2020. Skrevet afLentiamo

Fotokromiske linser lover at beskytte vores øjne mod 100 % af UV-strålerne - men kun når de kommer i kontakt med sollys. Ellers er linserne forbliver klare. Denne proces sker automatisk, når vi går fra indendørs til udendørs, uden at vi behøver at skifte fra receptpligtige briller til receptpligtige solbriller.

Er du nysgerrig efter at vide, hvordan fotokromiske solbriller fungerer, hvad deres fordele er, og om du kan få dem selv med et filter for blåt lys? Så læs den komplette guide til fotokromiske solbriller på Lentiamo.

Hvad er fotokromatiske solbriller?

Fotokromiske linser, også kaldet variabelt farvede linser, er designet til at reagere på ultraviolet lys. Linserne bliver mørkere i stærkt lys, dvs. i ultraviolet stråling. Uden aktivering af UV-lys forbliver linserne i deres klare tilstand.

Fotokrome solbriller kan give en let farvetone, hvis det er nødvendigt. De ændrer deres farve afhængigt af, hvor stærkt lyset er. Derfor er fotokromiske solbriller kun blive meget lidt mørkere i visse situationer, f.eks. når rummet er lysere af sollys.

Sammen med 100 % UV-beskyttelse sikrer overgangssolbriller, at dine øjne forbliver behagelige og sunde hele året rundt.

De er ikke kun nyttige til hverdagsaktiviteter, men også til sport. Sport solbriller med 400 nm beskyttelse beskytter dig mod den skarpe sol. Du kan bruge dem udendørs, f.eks. når du spiller golf, cykler, fisker, står på ski, løber og tennis, uden at ofre visuel komfort og UV-beskyttelse.

Hvordan fungerer fotokromiske linser?

Hvordan virker fotokromiske linser?

Fotokromiske solbriller arbejder med molekyler. Sølvhalogenid og sølv chloridmolekyler er ansvarlige for, at linserne skifter farve, så de kan blive mørkere i stærkt lys og klare indendørs.

Når solbrillelinserne udsættes for UV-lys, vil trillioner af fotokromiske molekyler begynder at ændre struktur midlertidigt. Når formen af et enormt antal af molekyler ændrer sig samtidig, bliver linsens overflade mørkere.

Resultatet er et par briller, der bliver til fotokromiske solbriller og så tilbage til tilbage, uden anden indgriben end stærkt sollys.

Hvor lang tid tager det for fotokromiske solbriller at ændre fra lys til mørke?

Da Corning Glass Works' første fotokromiske linser blev lanceret i 1964, begyndte linserne først at reagere på UVA- og UVB-lys efter få minutter og og nåede maksimal mørke efter 15 minutter. Senere modeller havde stadig brug for op til en minut til at tilpasse sig lysforholdene.

I dag findes der flere mærker, der anvender en meget hurtig fotokromisk teknologi. Denne avancerede innovation gør det muligt at gå fra klare til mørke på få sekunder.

Den kemiske proces fungerer også den anden vej rundt, hvis man flytter indendørs fra udendørs. Den mørke skygge på linsen falmer i de første minutter indenfor og bliver klar.

Vidste du, at den samme teknologi er tilgængelig i kontakt linser? Linsematerialerne i linserne Acuvue Oasys with Transitions, der anvendes hver anden uge reagerer på sollys på få sekunder og giver dig 100 % UV-beskyttelse på dine øjne, når udsættes for solen.

Hvad er fordelene og ulemperne ved fotokromiske solbriller?

For at gøre det lettere for dig at beslutte, om det kan betale sig for dig at købe fotokromiske briller, har vores optikere opsummeret alle de fordele og ulemper ved fotokromiske linser.

Fordelene ved fotokromiske linser

 • Fotokromiske briller er omkostningseffektive. Hvis du er den stolte ejer af en par fotokromiske briller, behøver du ikke at købe to briller, dvs. solbriller og normale briller, men du får det bedste af begge dele, kombineret i én effektiv løsning.
 • Overgangslinser er den perfekte ledsager for dem, der har tendens til at være en lidt dovne eller skødesløse. For med fotokromiske linser kan du se og arbejde perfekt både indendørs og udendørs OG du begrænser risikoen for at miste dine briller.
 • Fotokromiske linser kan udstyres med antirefleksbelægning. Denne giver dig mulighed for at holde dine øjne behagelige selv på reflekterende overflader som f.eks. sne eller vejskilte.
 • Fotokromiske briller fås i mange forskellige designs, farver og farver. former. Uanset hvilken stil eller trend du følger, kan du finde fotokromiske linser fra populære mærker som Ray-Ban vil supplere dit look.
 • Den største fordel er dog utvivlsomt det indbyggede filter mod sollys og skadeligt blåt lys (mere nedenfor).

Ulemperne ved fotokromiske linser

 • En ulempe ved fotokromiske linser er, at de falmer langsommere end de mørkner. Det tager dem i gennemsnit mellem 20 og 30 sekunder at blive klare, afhængigt af afhængigt af mærket og designet.
 • Temperaturer spiller en rolle for effektiviteten af overgangssolbriller. Fotokromiske linser påvirkes af koldt vejr - det betyder, at det tager en lidt længere tid for dem at reagere på UV-stråler. Desuden bliver fotokromiske linser mørkere ved lavere temperaturer, og deres udviskningshastighed falder, når linserne er kolde.
 • Fototropiske linser kan være en ulempe ved kørsel. Da moderne bil forruder blokerer det UV-lys, der er nødvendigt for, at linsen kan reagere, kan lysfølsomme linser i biler forblive i inaktiv tilstand. Desuden bør du ikke bære tonede linser om natten eller ved dårlig sigtbarhed.

Kan jeg få fotokromiske solbriller med et filter for blåt lys?

ogle fotokromiske linser giver dig ikke kun beskyttelse mod ultraviolet stråling, men også mod lys, men også mod synligt lys, dvs. skadeligt blåt lys. Uden uden beskyttelse når blå lysbølger uhindret vores øjne i flere timer hver dag. dag, hvilket skader vores øjensundhed. Det lys, der udsendes fra skærme som f.eks. computere, tablets, mobiltelefoner og fjernsyn kan forårsage digital øjenbelastning, besvær med i at falde i søvn og hovedpine.

Den populære Ray-Ban Evolve linser giver perfekt beskyttelse mod skadelige UV-stråler + computer lys. Det blå lysfilter aktiveres, når vi ser på en digital skærm. Det giver 100 % UVA/UVB-beskyttelse, beskyttelse mod blåt lys og et skjold mod støv og stænk.


 

Sources:

1. Vision Ease, https://www.visionease.com/…gebypage.pdf
2. NCBI, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/…/PMC7259785/

Gå ikke glip af vigtige nyheder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Kommentarer

  Ingen spørgsmål

  * Skal udfyldes

  Bedst sælgende produkter