Solunate-løsning 50 ml gratis med Lenjoy Bi-weekly Aqua+

Login

Hvor meget skærmtid påvirker dine børns øjne

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinsk revideret af Jakub Odcházel, DiS., Chefoptiker, on . Skrevet afLentiamo

Den digitale tidsalder og den aktuelle coronavirus-pandemi tvinger os og vores børn til at tilbringe mere tid foran computeren. Dette skader vores øjne mere end tidligere antaget.

Det skyldes, at øjenlæger siger, at lang tids ophold foran den bærbare computer, tablet eller smartphone forårsager trætte og tørre øjne, hovedpine, sløret syn og endda myopia.

Hvorfor det er sådan, og hvad du og dine børn rent faktisk kan gøre ved det, Lentiamo viser dig i følgende blog.

 

Konsekvenserne af online-undervisning i en tid med COVID-19

Millioner af børn begyndte at lære online i det forgangne skoleår, og mange er stadig berørt i år. Og selv om skolerne nu er genåbnet på en regelmæssig basis, må lærere og forældre forvente et pludseligt frafald og en tilbageven til onlineundervisning og hjemmeundervisning.

Selv nu kan øjenlæger sige, at det at kigge på bærbare og tablet-skærme har en ubehagelig virkning på børns og unges øjne. Med mere online læring foran computeren, forventer øjenlæger nu endda en stigning i medicinske tilstande.

Nøgleordet er Asthenopia. Dette er en meget almindelig konsekvens af overdreven brug af skærme og forekommer hos både børn og voksne. Symptomerne er tunge øjenlåg, trætte og røde eller rindende øjne, ubehag, svimmelhed og hovedpine. Asthenopia er almindeligvis kendt som "øjenbelastning" eller Computersyns syndrom

I en undersøgelse af børn i skolealderen mellem 11 og 17 år 18 procent oplevede øjenbelastning sidst på dagen efter at have studeret ved computeren. Asthenopi skyldes en række forskellige faktorer, herunder en ubalance i øjenmusklerne, akkommodationsmangel (dårlig øjen fokusering), ukorrigeret ametropi og forkert belysning.

Kan lang skærmtid forårsage nærsynethed hos børn?

 
Hvad er årsagen til nærsynethed hos børn?
 

Desværre må vi svare ja til dette spørgsmål. Stigningen i den børns brug af elektroniske medier går hånd i hånd med en foruroligende tendens: den stigning i nærsynethed hos børn.

Mange forskere er enige om, at de lysstråler, der udsendes af skærme fremskynder øjenvæksten, så øjnene bliver længere. Dette kan forårsage nærsynethed på et tidligt tidspunkt i livet. Fordi dette fænomen er steget så dramatisk i de seneste år, taler mange forskere om en ny udbredt sygdom: nærsynethed.

En videnskabelig artikel af Klinisk Korrelationer om nærsynethed i forbindelse med skærmbelysning viste, at langvarig brug af en digital enhed og læsetid kan føre til midlertidig kortsynede forskydninger. Derudover er konstant stirren på et nærliggende objekt og mangel af naturligt lys fra udendørs aktiviteter er blevet forbundet med højere satser af tidlig nærsynethed.

Det er vigtigt at vide: Hvis du opholder dig udendørs, mindsker du denne sandsynlighed. Det er klart dokumenteret, at ophold i det fri minimerer risikoen for udviklingen af nærsynethed.

 

Hvad skal man gøre ved trætte øjne?

Det er et godt tip at tage ud og opholde sig i naturen. Eksperter anbefaler også at børn og voksne tager en pause fra skærmen fra tid til anden for at beskytte sig mod digital visuel stress og trætte øjne. Følg disse trin og læg mærke til, hvordan dine og dine børns øjne bliver mindre stressede med tiden.

 • Når dit barn sidder foran computeren, skal det kigge på en eller andet objekt fra skærmen hvert 20. minut
 • Objektet skal være ca. 6 meter væk
 • I pausen skal dit barn blinke et par gange
 • Pausen skal vare ca. 20 sekunder.

Denne øvelse bør snart give lindring i dine og dit barns øjne. Der er dog et par ting mere, som du skal være opmærksom på, f.eks. siddeposition, afstanden til computeren og skærmindstillingerne, da beskrevet yderligere nedenfor.

Briller med blåt lys mod trætte øjne og dårlig søvn

Hvad du og dine børn kan gøre for at beskytte jer mod strålerne af skærmene er at bære blåt lys briller. Disse blokerer de korte, blå bølger, som ellers ville ramme vores øjne og nethinden hele dagen lang. Dette kan forhindre hovedpine og trætte øjne og forbedre søvn, især når de bruges om aftenen. Læs mere om valg af briller med blåt lys på Lentiamo.

Endelig skal du sørge for god ergonomi ved dit skrivebord

Ergonomi og optimering af arbejdspladsen er lige så vigtigt som at hvile øjnene. Her er et par anbefalinger til at opnå en bedre kropsholdning og vaner:

 • Sørg for, at du ser den bærbare computer fra en afstand på ca. 45 til 60 cm. fra dit sæde. Skærmen skal helst være placeret i øjenhøjde. Tablets bør holdes i armslængde.
 • For at reducere blænding skal du placere alle lyskilder bag barnets ryg og og ikke bag computerskærmen.
 • Juster lysstyrken og kontrasten på skærmen, så den bliver behagelig for dit barn.
 • Du må ikke bruge dine enheder udendørs eller i stærkt oplyste rum; blænding på skærmen skærmen kan forårsage overanstrengelse af øjnene.
 • Undgå at lære i mørke rum. Hvis pupillen udvider sig på grund af mørke, vil skærmens lysstyrke kan forårsage ubehag.
 • Vores vigtigste tip: Læg alle enheder fra dig 30 til 60 minutter før du går sengetid. Blåt lys kan forstyrre søvnen. Slå "nattilstand" eller en lignende tilstand for dine teenagebørn for at reducere virkningerne af blåt lys.
 

Gå ikke glip af vigtige nyheder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Kommentarer

  Ingen spørgsmål

  * Skal udfyldes

  Bedst sælgende produkter