Solunate-løsning 50 ml gratis med Lenjoy Bi-weekly Aqua+

Login

Sport og kontaktlinser: Forbedr din præstation

Sportsfans kan måske huske den hollandske fodboldspiller Edgar Davidse eller den newzealandske kriketspiller Daniel Vettoriho, som stadig i begyndelsen af dette årtusinde bar briller ved kampene …

Sportsfans kan måske huske den hollandske fodboldspiller Edgara Davidse eller den newzealandske kriketspiller Daniela Vettoriho, som i begyndelsen af dette årtusinde viste deres kunnen med briller på næsen. Begge havde de deres grunde til at gå med briller, og vi kan alle være enige om hvor vigtigt det er for sportsfolk at kunne se godt.

Dog vil vi alle, når vi tager et par brillestel på, lægge mærke til, at det ikke er den mest behagelige modeaccessory.

Takket være kontaktlinser, er de dage heldigvis forbi hvor spillerne måtte bære briller. Mens Davids havde brug for specialbeskyttelse til øjnene efter operation for grøn stær, kan det undre en smule, at Vettori aldrig skiftede til bekvemme kontaktlinser.

Der kan være flere årsager: Fra allergi til vanens magt, til forpligtelser med sponsoraftaler. Takket være forbedringer indenfor medicin og videnskab, ser det ud til at linser er blevet førstevalget blandt sportsfolk, og det er ikke kun takket være korrektion af synet, men også fordi de kan forbedre præstationerne.

Bedre synsfelt

extended peripheral vision
Kontaktlinser giver i dag sportsfolk med dårligt syn en masse fordele. Foruden den typiske korrektion af øjenfejl såsom, kortsynethed, langsynethed eller astigmatisme (bygningsfejl) er deres indiskutable fordel klart, at de sidder direkte på øjet, og derfor giver de i forhold til klassiske briller et bredere synsfelt.

I holdsport, hvor spillerne mange gange kunne ønske at de havde øjne i nakken, er et bredere synsfelt virkelig en sejr. Vejret påvirker desuden heller ikke kontaktlinserne, da de ikke dugger eller udvider sig. Takket være dette har spillerne under hele spillet klart syn uden problemer.

Professionelle sportsfolk, som bruger kontaktlinser og sikkerhed

Linser er klart det mest sikre valg ved kontaktsport. Et hoved der er timet forkert eller en forkert placering af en albue kan for udøvere med briller have smertefulde konsekvenser.

Med linser forsvinder risikoen for at skære sig på ødelagte glas eller på skarpe kanter fra brillestellet.

I dag bærer bærer de største sportsstjerner kontaktlinser for at opnå perfekt syn. I blandt dem er:

  • Fodboldspiller Cristiano Ronaldo
  • Tennisspiller Novak Djokovic
  • NBA-stjernen Dwight Howard
  • Og golfspiller Phil Mickelson og andre.

Linser til forbedring af sportspræstationer

De fleste mennesker i dag ser ubestridte fordele ved kontaktlinser i forhold til briller, men nogle af os ved også at linser kan bruges til rent sportlige formål uden at de korrigerer en eller anden øjenfejl. Elite sportsfolk med perfekt syn begyndte at bruge linser for at kunne forbedre deres sportspræstationer.

Sportsudøvere, som spiller i lyse reflektioner, kan vælge farvede linser for at reducere den skarpe glød fra lyset, og for at forbedre kontrasten. Nogle sportsudøvere bruger også kontaktlinser som beskyttelse mod UV-stråling. Kan du forestille dig en motorcross kører uden kontaktlinser?

contact lenses in sport

Selv om linser ikke beskytter hele øjet ved UV-stråling, er det muligt at bruge dem i kombination med “ beskyttende øjne” ":/sol-briller.html for bedre syn i de tilfælde hvor f.eks. solstråler reflekteres fra sneen.

Vinter sportsudøvere kan også bruge speciallinser, som er fremstillet til at mindske fornemmelsen af tørre øjne. Jo mindre skiløbere blinker, jo mere kan de koncentrere sig om ikke at køre ind i nogen porte.

Typer af linser

Nu til dags giver linser mange fordele i forhold til briller, at sportsudøvere ikke længere spørger hvorvidt de skal bruge linser, men om hvilke. De fleste foretrækker bløde kontaktlinser, da de opfylder alle grundlæggende behov –synskorrektion og bekvemmelighed, samtidig er de prismæssigt mere fordelagtige.

Ikke desto mindre findes der også andre typer linser som f.eks. Gasgennemtrængelige linser (GP), som er hårdere og som holder bedre i øjet, og takket være dette, korrigerer de bedre astigmatisme (bygningsfejl) og andre hornhindedefekter.

Samtidig passerer mere ilt gennem øjnene, og urenheder sætter sig dårligere og absorberer mindre tårer, som derved beskytter ved tørre øjne syndrom. Men på trods af disse fordele er gasgennmtrængelige linser ikke et hit hos alle sportsfolk.

Gas Permeable Lenses (RGP) Image source: thejimmynguyen.wordpress.com
 

Da de er hårdere, tager det længere tid at vænne sig til dem, og grundet deres mindre diameter er der større chance for at de ved kontaktsport falder ud. Og fordi de fleste sportsudøvere foretrækker glas på banen,så er hårde linser ikke umagen værd.

Det lader til at være logisk, at for sportsfolk er kontaktlinser et klart valg. Jo, de kræver service, og nogen gange kan de give irritationer i øjnene, men det er en lille pris at betale for evig lyksalighed.

I fremtiden er det muligt, at linser ikke kun korrigerer synet, men også sikrer forebyggelse af øjendefekter. Der er behov for endnu et par forbedringer, men måske bevæger vi os snart på grænsen af teknisk doping.


Det lader vi være op til ingeniørene at bekymre sig om. Lige nu kan sportfolk uden frygt påføre kontaktlinser, træde ind på stadion og gribe verdenen!

 

 

Gå ikke glip af vigtige nyheder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Kommentarer

    Ingen spørgsmål

    * Skal udfyldes

    Bedst sælgende produkter