Sommer solbriller på udsalg!

Login

Firbenede venner med to farvede øjne - Heterokromi hos dyr

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinsk revideret af Jakub Odcházel, DiS., Chefoptiker, on 25. nov. 2019. Skrevet af Maria Chiara Tarsia

Mennesker elsker kæledyr. Anslået 80 millioner europæiske husstande ejer mindst et kæledyr. Det er et betydeligt antal!

Blandt disse millioner af kæledyr er et betydeligt antal dyr, der deler et fænomen, som øjenlæger og dyrlæger kalder heterochromia. Det bruges til at beskrive tilstanden af at have flere øjenfarver – for eksempel et brunt øje og et blåt øje.

Vores redaktør har talt med Lentiamos hovedoptometrist Jakub Odcházel om hvad Heterochromia er, hvad er forårsager og hvordan fænomenet adskiller sig mellem mennesker og dyr. Men det er ikke alt: Han gav os også nogle utroligt søde, fluffy billeder.

Hvad er heterochromia?

Heterochromia, et gammelt græsk ord, der stammer fra héteros (forskellige) og krom (farve), henviser til forskellen i farve i hår, hud eller iris.

En iris, den tynde struktur, der omgiver eleven, giver øjnene deres karakteristiske farve. Det pigment melanin spiller en vigtig rolle her. Jo mere melanin en iris indeholder, jo mørkere vises øjenfarven. Dette fænomen kan også observeres for eksempel i menneskers hud. Jo mere melanin vores celler indeholder, jo mørkere er vores hudfarve. For øjnene betyder det, at brune øjne indeholder mere melanin end blå øjne.

Kvinde med heterokromi
Hvid kat med heterokromi

Hvad er forskellen mellem heterokromi hos mennesker og dyr?

Heterokromi er relativt usædvanligt hos mennesker (fx påvirker færre end 200.000 mennesker i USA). Det er hund og almindeligt fænomen i nogle racer af katte, hunde, kvæg og heste.
indavl, genetisk arv eller mutation. I nogle katteracer, såsom den tyrkiske angora, er heterochromia en ønskelig egenskab, som opdrættere forsøger at bevare. Visse hunderacer, som Huskies, australske hyrder og Louisiana Catahoula Leopard Dogs, er mere tilbøjelige til at have denne søde egenskab.

Hund med heterochromi

Hvad forårsager heterochromia?

Heterochromia klassificeres primært som genetic(medfødt, til stede ved eller kort efter fødslen) elleracquired i henhold til dens begyndelses-tid. De fleste tilfælde af heterokromi er arvelig og kan være forbundet med et medfødt syndrom. Andre tilfælde erhverves og forårsages af en sygdom eller skade.

Vær på den sikre side – Lav øjne undersøgelse

De fleste tilfælde af heterokromi er medfødt. Skønt dit kæledyr har forskellige farvede øjne, anbefaler vi at konsultere en dyrlæge for en øjenundersøgelse for at udelukke andre årsager. Når dyrlægen har bekræftet, i dit kæledyr, der nu er søn, skal du være klar til at modtage komplimenter med det unikke udseende af dit kæledyr flere farvede øjne! Og hvis du er den med heterochromia og vil harmonisere dine øjenfarver: farvede kontaktlinser kan bruges af kosmetiske årsager.


Gå ikke glip af vigtige nyheder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Kommentarer

    Ingen spørgsmål

    * Skal udfyldes

    Bedst sælgende produkter