Sommer solbriller på udsalg!

Login

Fungerer blue light? 8 fakta på et blik

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinsk revideret af Jakub Odcházel, DiS., Chefoptiker, on 26. apr. 2021. Skrevet afLentiamo

Computerbriller beskytter vores øjne mod skadeligt blåt lys ved at filtrere ud blå lysbølger. Eller absorberer de dem? Og taler vi 100% her, eller gør vi det disse briller blokerer i sidste ende meget mindre lys, end vi tror?

Blå lys briller, til alle. Men næsten ingen ved, om blå lysbriller fungerer, eller om brilleindustrien vildlede os.

Tid til en analyse af fakta. Tror du ikke?

1. Hvad er blue light, og hvordan skal de fungere?

Lad os først tage et kig på løftet om blåt lys briller producenter.

Ideen bag konceptet med blåt lys filterbriller er at beskytte mod de "skadelige" stråler fra digitale skærme, såsom computere, mobiltelefoner, tablets og tv'er.

De markedsføres som specielle briller, der hjælper os med at arbejde, sove og se bedre. De er beregnet til at gøre det på tre måder:

 • Blå blokerende briller hjælper kroppen med at opretholde sin naturlige biorytme efter solnedgang modvirker det blå lys, vi modtager fra kunstigt kilder.
 • De beskytter mod UV-eksponering, som kan forårsage makuladegeneration, grå stær, hudkræft og andre ubehagelige virkninger.
 • Og de forbedrer synsstyrken ved at reducere blænding og lysintensitet.

Men er alt dette sandt? Og gælder disse egenskaber for hvert par blå lette filterbriller, eller er der bedre og værre?

For at finde ud af det skal vi se nærmere på de mest almindelige modeller og materialer.


 
" allowfullscreen>

 

2.Hvad er blue light lavet af?

Lad os undersøge tre forskellige mærker af blå lysbriller mere detaljeret: det populære spanske mærke Meller, det ikoniske Ray-Ban brand og Omega Optix, Lentiamos leverandør af linser med blåt lys.

Linserne til Meller blue light er fremstillet af CR-39, en type plastpolymer (harpiks). Det er det samme materiale som mange solbrilleglas er lavet af. Materialet er naturligvis ridsefast og blokerer en stor del af UV-spektret.

Meller-briller er yderligere opdelt i to kategorier: det 'biobaserede' rækkevidde (fx Bio Kubu Tigris), som er fremstillet af den biologisk nedbrydelige plast G850, og det normale metalrammeområde (f.eks.Yster Gold), som er lavet af rustfrit stål.

De Ray-Ban blue light briller „Everglasses“ er også lavet af CR-39, med rammerne lavet af TR90 (en slags holdbar nylon).

Linserne til de Lentiamo blå lysbriller fra Omega Optix er lavet af 1) CR-39 til slankende indeks 1,5 og 2) MR-8 til slankeindeks 1,6 og 1,67. De navngiver deres linser UV420 og det ekstra blå lys / antireflekterende behandling ‚AR XBlue‘.

Lær om de forskellige typer briller linsematerialer!


 

3. Hvilke andre egenskaber har anti-blå lysbriller?

Både CR-39 og MR-8 materiale er en type hård, let, klar harpiks der giver naturlig UV-beskyttelse.

Men CR-39 linser (Meller, Ray-Ban) tilbyder en masse mere. De er:

 • Modstandsdygtig mod ridser
 • Modstandsdygtig over for kemikalier, maling osv..
 • Tykkere og lidt billigere at producere

Vores Lentiamo-linser UV420 MR-8 (Omega Optix) giver endnu flere fordele. De er:

 • Blødere end de tilsvarende CR39-linser, men kan få et ekstra lag behandling for hærdning, som vores shop tilbyder gratis
 • Slagfast, og generelt mere modstandsdygtige over for brud på grund af blødere materiale
 • Tyndere end de tilsvarende CR39-linser, hvilket er tydeligere i høje slankende faktorer (1.6 +)

 
Hvad er blå lyslinser lavet af?

 

4. Har blue light tonede linser?

Ja, der er en let rav / gul nuance i alle anti-blå lyslinser. Denne belægning er det, der gør det muligt for linserne at have antireflekterende og blåt lys blokerende egenskaber. Hos Lentiamo kommer alle Omega Optix tonede linser under udtryk „XBlue“ -teknologi.

Men gør dette farveskift farveopfattelse? Nej det burde ikke. Intensiteten af blå og violette genstande er dog noget påvirket, fordi linserne filtrerer en del af dette spektrum ud. Kunderne skal forventer, at disse farver har mindre livskraft på grund af et lavere fotonantal, der når øjet. Dette "bløde" udseende er dog grunden til, at mange kunder anfør, at de blå lysbriller hjælper dem om aftenen.


 
Meller blå lys briller

 

5. Hvor meget blåt lys blokerer blue light?

Udover aspektet af solbeskyttelse, et af de vigtigste spørgsmål du har spurgt, er, hvor meget blåt lys der faktisk er blokeret af blåt lys briller. Vi har sammenfattet resultaterne fra Meller og Ray-Ban briller.


 
Hvor meget blåt lys blokerer blåt lys briller

 
 • ‚Bio‘ -området fra Meller tillader 68,85% af det blå og violette lys at passere – så de blokerer 31% af de blå (og violet) lys. Den metalramme interval tillader 63,42% af det blå og violette lys at passere – så de blokere 36,5% af det blå (og violette) lys.
 • Ray-Ban blå lysebriller er designet til at filtreremindst 20% af det blå lys fra 380 til 450 nm.

6.Beskytter briller med blåt lys mod UV-lys?

Ja, alle computerbriller hos Lentiamo blokerer helt UV – A og UV – B stråling,og en del af UV – C. Dette skyldes det materiale, de er lavet fra og er identisk med, hvordan solbriller fungerer. Bemærk, at de ikke er det polariseret.

7. Mindsker blue light digital øjenbelastning?

Alle større producenter af blue light briller viser, at deres computerglas hjælper mod øjenbelastning og trætte øjne. Men forskning ikke støtte dette.

Øjenlæger anbefaler, at enhver person, der bruger lange perioder foran en skærm skal først og fremmest sikre korrekt belysning og hyppige pauser. Computerglas kan ikke erstatte disse foranstaltninger. Læs mere i vores guide videre hvordan bekæmp trætte øjne.

8. Så hvad er de bedste blåt lys-blokerende briller derude?

Nu ved vi, at blå lysbriller fra Ray-Ban, Meller og Omega Optix filtrer en betydelig mængde blåt lys og UV-stråling ud uden foruroligende farveopfattelse. Derudover er deres computerbriller lavet af ridsefaste linser, der kan bæres hele dagen og aftenen. Derfor kan de betragtes som nogle af de bedste blue light briller.

Godt at vide: hos Lentiamo kan du få nogen af vores briller modeller udstyret med et blåt lysfilter + en recept. Vores optometrister kan fremstille enhver form for blå lys receptbriller til dig i vores optik laboratorium.

Stadig på udkig efter en passende par computer briller?
Se alle blå lysbriller 

Gå ikke glip af vigtige nyheder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Kommentarer

  Ingen spørgsmål

  * Skal udfyldes

  Bedst sælgende produkter