Sommer solbriller på udsalg!

Login

Tilvænning til kontaktlinser: Hvor lang tid tager det?

Jakub Odcházel, DiS.

Medicinsk revideret af Jakub Odcházel, DiS., Chefoptiker, on 22. maj 2023. Skrevet afLentiamo

Indhold

Afhængigt af din situation kan det tage alt fra to dage til to uger at vænne sig til kontaktlinser. Kontaktlinser kan være et godt alternativ til briller, da de giver et klart syn uden besværlige stel. De er gode til en aktiv livsstil eller til alle, der ønsker komfort og bekvemmelighed. 

Hvorfor varierer tilvænningsperioden så meget?

I denne artikel forklarer vi, hvorfor den tid, det tager at vænne sig til kontaktlinser, varierer fra situation til situation og fra linse til linse. Vi kigger også på almindelige problemer, du kan opleve, når du bruger dem for første gang. Tag et kig på vores optikergodkendte råd om tilvænning til kontaktlinser i dag!

Almindelige problemer ved tilvænning til kontaktlinser

Selv om kontaktlinser er designet til at sidde let og behageligt på dine øjne, kan det tage tid at vænne sig til følelsen på øjet. Der er flere grunde til, at du måske ikke ser så godt med dine linser. Her er et par almindelige ting, du kan opleve som førstegangsbærer af linser:

 • Mildt ubehag - Du kan føle let ubehag eller irritation, når dine øjne vænner sig til den nye fornemmelse.
 • Tørhed - Nye brugere er modtagelige for tørre eller kløende øjne. Prøv at blinke normalt for at holde øjnene fugtige.
 • Sløret syn - Sløret syn kan forekomme, især hvis dine kontaktlinser ikke sidder ordentligt, eller hvis de bevæger sig rundt på dit øje.
 • Rødme - Hvis du har dine linser på for længe, eller hvis de ikke er renset ordentligt, kan dine øjne blive røde eller blodsprængte.

Nyttigt tip: Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dine symptomer er normale eller ej, kan din øjenlæge vejlede dig. Du bør ikke opleve smerter, når du vænner dig til dine nye linser. Tag dine linser ud, og kontakt din øjenlæge, hvis der opstår smerter.

Hvor lang tid tager det at vænne sig til kontaktlinser?

nærbillede af kontaktlinse på fingeren

Det kan tage en til to uger for nye linsebrugere at vænne sig helt til følelsen af kontaktlinser. Øjet skal vænne sig til at have en linse siddende på sin overflade. Derudover skal hjernen vænne sig til en ny synsoplevelse. Hvor lang tid det tager at vænne sig, er forskelligt fra person til person og afhænger af linsetypen. 

Generelt vil det højst tage to til tre dage, hvis din recept ændres, men du bruger den samme kontaktlinsemodel. Du bør ikke have nogen problemer med komforten. Hjernen skal bare vænne sig til nye og lysere billeder. Forudsat at korrektionen er korrekt, er den tid, det tager øjnene at vænne sig til nye kontaktlinser, også individuel og afhænger af værdien af ændringerne.

Sjovt nok er det lettere at vænne sig til en ny korrektion for kontaktlinser end til en korrektion for nye briller.

Faktorer, der påvirker, hvor lang tid det tager at vænne sig til kontaktlinser

Linsernes type, kvalitet og pasform kan påvirke tilvænningstiden. "Hvis du har daglige linser med materialer af god kvalitet og den rigtige BC (krumning), er det næsten umærkeligt," sagde chefoptiker Jakub Odcházel, DiS. da han blev spurgt om at vænne sig til følelsen af nye kontaktlinser. Her er nogle andre faktorer, der kan påvirke, hvor lang tid det tager at vænne sig til sine linser:

 • Type kontaktlinser - Bløde hydrogel- eller silikonehydrogelmaterialer, tyndere linser og korrekt linsepleje kan forkorte tilpasningstiden. 
 • Øjenfølsomhed - Linser kan være irriterende, hvis du har følsomme eller tørre øjne. Hold dem rene, eller prøv øjendråber, der er egnet til brug sammen med dine linser.
 • Tidligere erfaring med kontaktlinser - Førstegangsbærere af kontaktlinser kan have brug for mere tid til at tilpasse sig.
 • Individuel øjenanatomi - En øjenspecialist skal tilpasse kontaktlinserne korrekt, så de sidder behageligt på øjet uden at bevæge sig.

Hvor lang tid tager det at vænne sig til kontaktlinser for bygningsfejl?

Det tager normalt tre til fire dage at vænne sig til kontaktlinser for bygningsfejl. Generelt kan tilvænningsperioden for toriske linser være lidt længere sammenlignet med klassiske sfæriske korrektioner. Fordi toriske linser til bygningsfejl afhjælper synsproblemer forårsaget af ufuldkommen krumning af øjet, er der brug for en cylinderkorrektion. Denne korrektion er anderledes end standard sfæriske linser, og det tager hjernen tid at vænne sig til et nyt billede.

Hvor lang tid tager det at vænne sig til multifokale kontaktlinser?

Det kan tage en til to dage for dine øjne og din hjerne at vænne sig til multifokale kontaktlinser. Nogle oplever, at det kan tage en uge eller mere, især dem, der ikke har brugt linser før. Brugere kan opleve skygger eller mild sløring i op til et par uger, når de tilpasser sig.1 Dette kan være en mindre ulempe eller noget mere forstyrrende afhængigt af den enkelte.

Multifokale kontaktlinser, også kendt som varifokale linser, består af forskellige zoner, der hjælper øjnene med at fokusere på nære, mellemliggende og fjerne afstande. Da multifokale linser korrigerer flere synsfelter og ikke en enkelt afstand som monovision-linser, er det vigtigt at bestemme den rigtige korrektion uden for mange kompromiser på hver afstand.

På udkig efter de rigtige kontaktlinser?

Tjek linser til daglig, to-ugers, månedlig og forlænget anvendelse i dag.

Køb kontaktlinser

Tips til at vænne dig hurtigere til kontaktlinser

nærbillede af en person, der holder en kontaktlinse foran øjet

Ud over korrekt pleje og vedligeholdelse af kontaktlinser er der et par tips, du skal huske på, når du begynder at bruge linser:

 1. Øg gradvist brugstiden (det lyder kontraintuitivt, men ved at følge en tidsplan kan dine øjne vænne sig til linserne uden at tvinge dem til det).
 2. Undgå at bruge dine kontaktlinser i mere end den anbefalede brugsperiode.
 3. Brug øjendråber til at holde dine øjne fugtige.
 4. Følg korrekt praksis for bortskaffelse og rengøring.
 5. Rådfør dig med en øjenlæge om eventuelle bekymringer.

Din øjenlæge vil rådgive dig om dine øjne og linser og eventuelt foreslå en kontaktopløsning. Ofte vil de også give dig en tidsplan for brug af linser. Det er meningen, at det skal gøre det lettere for dig at vænne dig til at bruge linser.

Tips: Chefoptiker Jakub Odcházel, DiS. anbefaler, at man først og fremmest får den rigtige korrektion hos en øjenlæge eller optometrist, hvis man vil have en bedre oplevelse med at vænne sig til kontaktlinser. Den rigtige dioptristyrke er "roden" til at vænne sig til kontaktlinser og se klart.

Ofte stillede spørgsmål

Er det normalt, at kontaktlinser føles underlige i starten?

Ja, det er helt normalt, at kontaktlinser føles underlige eller lidt ubehagelige i starten. Fordi kontaktlinser er fremmedlegemer, der placeres direkte på øjet, kan det tage lidt tid at vænne sig til fornemmelsen.

Hvorfor er mine nye kontaktlinser slørede?

Styrken kan være for stærk eller svag til dine øjne. Hvis linserne ikke sidder ordentligt, kan de bevæge sig rundt eller blive skæve. Beskidte eller ødelagte linser kan også resultere i sløret syn. Der er mange faktorer, der kan føre til slørede kontaktlinser, selv om de er nye.

Bliver det lettere at bruge kontaktlinser?

Ja, det bliver lettere at bære kontaktlinser med tiden. Dine øjne vil vænne sig til følelsen og den nye synsoplevelse. Det kan også kræve øvelse at vænne sig til at sætte linserne i og tage dem ud. Ved regelmæssig brug oplever mange, at de bliver mere behagelige og naturlige at have på.

Hvorfor ser jeg bedre med mine briller end med kontaktlinser?

Briller giver en stabil synskorrektion, mens linser kan bevæge sig rundt på øjet og føre til sløret syn. Kvaliteten og typen af linser kan også påvirke dit syn. Hvis linserne ikke er tilpasset korrekt eller har den forkerte styrke, vil brugeren opleve problemer med at se klart. Kontaktlinser kan også blive beskidte eller tørre, hvilket kan gøre synet sløret. Sammenfattende er der flere grunde til, at du måske ser bedre med briller end med kontaktlinser.

Afsluttende tanker fra Lentiamo

Lentiamos chefoptiker Jakub Odcházel, DiS. tilbød sin ekspertise om tilvænning til kontaktlinser, som er baseret på hans erfaringer inden for området. Husk, at det tager tid at vænne sig til nye linser, og at tilvænningsperioden er forskellig fra person til person. Ud over kvalitetslinser er den rigtige recept afgørende. Kontakt din øjenlæge, hvis du har bekymringer eller er i tvivl om dine nye kontaktlinser.


Sources

1. Contact Lens Spectrum, Avoiding the Soft Multifocal Failure, https://www.clspectrum.com/issues/2016/march-2016/avoiding-the-soft-multifocal-failure

 

Gå ikke glip af vigtige nyheder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Kommentarer

  Ingen spørgsmål

  * Skal udfyldes

  Bedst sælgende produkter